Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

El punk va sorgir a Londres i Nova York entre 1976 i 1978 com una explosió de malestar i descontentament envers una situació sense futur que de seguida va quallar i es va estendre geogràficament. Una ràbia que encara ressona avui. El periodista i crític musical Greil Marcus va esbossar per primer cop el 1989, a "Lipstick Traces. A Secret History of the Twentieth Century" (traduït al castellà: "Rastros de carmín. Una historia secreta del siglo XX"), un recorregut pels antecedents del moviment, remuntant-se al dadaisme i el situacionisme. L’exposició pren com a referència aquest llibre i fa el mateix exercici a la inversa: és un exercici prospectiu que busca els rastres del punk en els artistes actuals.

1900-03-18 16:47:30

APACHES. Els salvatges de París

Toulouse-Lautrec va pintar en diverses ocasions Aristide Bruant, el cantant del Moulin Rouge. Bruant interpretava «Chez les apaches», una cançó dedicada a la tribu urbana que aterria la burgesia parisenca de la «Belle Époque». Subcultura violenta, fruit de una joventut desencantada, LOS APACHES es dediquen a robar, a batre’s amb la policia i a ballar a les nits. La seva arma preferida és el revòlver apatxe, una pistola falsa formada per un mànec amb forma de puny americà, un carregador de pistola i un punyal que pot servir també com a canó.

1916-02-05 00:00:00

Es funda el CABARET VOLTAIRE

El 5 de febrer del 1916, a les golfes d’un teatre de Zuric, Hugo Ball, Tristan Tzara, Marcel Janco, Emmy Hennings i Jean Arp funden el CABARET VOLTAIRE. Allà organitzen les primeres vetllades dadaistes: es burlen de les obres que es representen en el teatre del pis inferior; parodien l’artista burgès, i es rebel·len contra les convencions literàries i artístiques amb lectures poètiques fonètiques com el «Karawane» d’Hugo Ball.

1917-03-01 00:00:00

MARCEL DUCHAMP (R. Mutt) presenta "La Font"

El 1917 es funda als Estats Units la Societat d’Artistes Independents i es proposa organitzar la primera exposició d’art modern americà amb obres de 1200 artistes, ordenats alfabèticament. Marcel Duchamp, a càrrec de la selecció, presenta un URINARI A L’INREVÉS SIGNAT COM A «R. MUTT». Alguns membres del jurat van dimitir del seu càrrec en creure que es tractava d’un atac a l’associació. L’urinari no va sobreviure al dia de la inauguració.

1950-04-09 00:00:00

Acció dels LLETRISTES MICHEL MOURRE I SERGE BERNA

El 9 d’abril del 1950, dia de Pasqua, ELS LLETRISTES MICHEL MOURRE I SERGE BERNA entren a la catedral de Notre-Dame de París. En una pausa de la missa de Resurrecció, Mourre, vestit de monjo dominicà, puja al púlpit i, davant d’una audiència de milers de fidels, pronuncia una homilia blasfema escrita per Serge Berna i basada en la idea de la mort de Déu de Nietzsche.

1951-03-01 00:00:00

WILLIAM BURROUGHS referència per a músics com Patty Smith o Lou Reed

El 1951, a la ciutat de Mèxic, WILLIAM BURROUGHS i la seva dona Joan Vollmer, col·locats d’heroïna, juguen a reproduir l’escena del tret a la poma sobre el cap de Guillem Tell. Accidentalment, Burroughs mata a la seva dona i és condemnat per assassinat. Comença a escriure a la presó. Anys més tard, William Burroughs es converteix en una referència per a músics com Patti Smith, Genesis P-Orridge, Ian Curtis de Joy Division, Lou Reed, Laurie Anderson, Tom Waits o Kurt Cobain de Nirvana, amb els quals col·labora en algunes ocasions.

1951-07-12 00:00:00

Primer llargmetratge d'ISIDORE ISOU, fundador del moviment LLETRISTA

Durant el Festival de Cinema de Canes de 1951 es projecta el primer llargmetratge d’ISIDORE ISOU, FUNDADOR DEL MOVIMENT LLETRISTA, «Tractat de baba i eternitat». La pel·lícula és un manifest en favor del cinema discrepant: el so i la imatge són tractats de forma independent i sense coherència entre ells dos. Malgrat la xiulada, la pel·lícula rep el premi dels espectadors d’avantguarda.

1952-06-30 00:00:00

"UDOL EN FAVOR DE SADE" primer llargmetratge de Guy Debord

El 30 de juny del 1952 es presenta «UDOL EN FAVOR DE SADE», PRIMER LLARGMETRATGE DE GUY DEBORD, al cineclub Avant-Garde 52 de París. La pel·lícula segueix els preceptes del cinema discrepant i mostra una successió de seqüències blanques amb una narració en veu en off (frases extretes del codi civil o d’obres literàries de diversos autors) intercalades amb seqüències mudes de color negre, la més llarga de 20 minuts de durada.

1961-03-01 00:00:00

PIERO MANZONI presenta "Merda d'artista"

El 1961, l’artista PIERO MANZONI presenta «Merda d’artista» a la galeria Pescetto d’Albissola Marina, Itàlia: noranta llaunes cilíndriques de metall numerades que contenen, cadascuna, 30 grams d’excrements del mateix artista, degudament envasats i etiquetats. Es venen al pes: al mateix preu de cotització de l’or.

1965-03-18 16:47:30

Apareixen LOS PROVOS a Holanda

A mitjan anys seixanta, a Holanda irrompen LOS PROVOS. Grup d’acció política no violenta, utilitzen l’humor i l’art per atacar les estructures de poder. Les seves accions són «plans blancs». El primer pla va ser el «Pla blanc de bicicletes»: una multitud en bicicletes blanques bloquejaven el trànsit d’Amsterdam en una manifestació en contra de la contaminació causada pels automòbils. El més conegut és el «Pla per la legalització de la marihuana.

1967-11-01 00:00:00

Primer concert dels STOOGES

A la darreria del 1967, els STOOGES ofereixen el seu primer concert al Grande Ballroom d’Ann Arbor. Iggy Pop apareix amb les celles afaitades, una camisa de dormir blanca del segle XIX, la cara pintada de blanc i una perruca feta amb paper d’alumini, belluguejant per l’escenari. Al mateix temps, el bateria pataqueja bidons de gasolina buits amb un martell i endollen un micròfon lligat a una batedora en marxa plena d’aigua.

1968-12-25 23:50:09

KING MOB. El partit del DIABLE

El Nadal del 1968, a les portes dels magatzems Selfridge's de Londres, un pare Noel reparteix joguines entre els nens. Al seu costat, també es reparteixen octavetes en les quals es culpabilitza els anglesos de la situació econòmica del país i se’ls anomena ganduls. Apareix la policia i deté el grup, son KING MOB en la seva primera aparició: un grup anarquista i situacionista en el qual suposadament va militar Malcolm McLaren.

1972-03-18 16:47:30

DIVINE a la pel·lícula "Pink Flamingos"

DIVINE, la «drag queen» encarnada por Glenn Milstead, apareix el 1972 menjant merda de gos a «Pink Flamingos», una pel·lícula dirigida por John Waters. Divine és provocadora, defensa el canibalisme i la lletjor, està més enllà del que és políticament correcte i el seu objectiu és transgredir els límits del decor i del convencional.

1974-12-01 00:00:00

"Too much too soon" segon disc dels NEW YORK DOLLS

El 1974 els NEW YORK DOLLS publiquen el seu segon disc d’estudi, «Too much too soon». Malcolm McLaren es converteix en el seu mànager durant un temps. Visiten la seva botiga de Londres, en la qual Malcolm McLaren ven la roba dissenyada per Vivienne Westwood: samarretes trencades amb proclames situacionistes, cuir i làtex. Els New York Dolls també vesteixen amb roba ajustada, esquinçada i de cuir.

1975-12-03 13:37:00

Audició de Johnny Rotten com a cantant dels Sex Pistols

Prim i lleig però extravagant en la forma de vestir, Johnny Rotten és convidat per Malcolm McLaren a fer una audició el 1975 per a ser el nou cantant dels Sex Pistols. La prova té lloc en la seva botiga, Too Fast To Live, Too Young To Die (més tard Sex), i Rotten decideix cantar «Eighteen» d’Alice Cooper perquè no coneix cap de les cançons «mods» que hi ha als discos de la botiga.

1976-07-06 00:00:00

THE DAMNED teloners dels Sex Pistols

El 6 de juliol del 1976, THE DAMNED fan de teloners dels Sex Pistols al 100 Club. Brutals, foscos, violents com nens a qui han deixat sols en un estudi, així sonen. L’octubre del mateix any treuen l’«EP New rose», i el febrer del 1977 el seu primer disc d’estudi d’un grup punk: «Damned, damned, damned».

1976-12-01 00:00:00

COUM TRANSMISSIONS presenten al ICA "Prostitution show"

El 1976, el grup COUM TRANSMISSIONS, format per Genesis P-Orridge i Cosey Fanni Tutti exposen a l’ICA de Londres, on setmanes abans han actuat The Clash. La mostra es titula «Prostitution»: realitzen performances sexuals i escatològiques, exposen fotografies explícitament sexuals, amb xeringues i tampons utilitzats, la cara de la reina d’Anglaterra… A la inauguració, a la qual acudeixen Malcom McLaren, els Sex Pistols, Siouxsie Sioux i gent de l’ambient punk de Londres, toquen Throbbing Gristle i LSD.

1976-12-01 00:00:00

Els Sex Pistols al programa "Today" de Thames Television

L’1 de desembre del 1976, BILL GRUNDY ENTREVISTA ELS SEX PISTOLS en el programa «Today» de Thames Television, que s’emet en horari de tarda. La conversa és curta: a Johnny Rotten se li escapa un «shit» (merda) i Steve Jones continua amb uns quants «fuck» (collons). És el primer cop que s’escolten paraules malsonants a la televisió. Una publicitat gratuïta per al grup de Johnny Rotten, que de passada va enfonsar la carrera del presentador.

1977-01-02 00:00:00

Apareix la societat secreta SUICIDE CLUB

Als anys setanta, el SUICIDE CLUB de San Francisco –societat secreta dedicada al joc adult–, organitza desfilades nudistes en tramvia, sortides d’exploració urbana per indrets tancats al públic, batalles de menjar, falses manifestacions i fan els primers «flashmobs».

1977-05-05 04:52:53

KAKA DE LUXE, primer grup de la Movida

El 1977, al Rastro de Madrid Alaska i El Zurdo busquen dos músics (un baix i un bateria) per formar una banda. En una parada amb fanzíns i discos de Vainica Doble es troben amb Nacho Canut i Carlos Berlanga i decideixen, allà mateix, fundar KAKA DE LUXE, primer grup de la Movida del qual també forma part Manolo Campoamor, més tard integrant de Radio Futura.

1978-01-01 00:00:00

TV PARTY, un programa presentat per Glenn O'Brien

Del 1978 al 1982 Glenn O'Brien, que havia format part de la Factory d’Andy Warhol, condueix un programa de la televisió per cable d’accés públic en el qual apareixen David Byrne, Blondie, The Clash o Jean-Michel Basquiat, a qui va conèixer quan va escriure el guió de la pel·lícula «New York Beat». La pel·lícula, rodada entre el 1980 i el 1981 i estrenada com a «Downtown 81» l’any 2001, està protagonitzada per Basquiat i narra la seva vida al SoHo de Nova York entre el Mudd i el CBGB.

1978-03-05 00:00:00

OCAÑA, retrat intermitent

Ventura Pons inmortalitza, a "OCAÑA, retrat interminent", les performances de l'artista andalús a les Rambles de Barcelona, per on passejava vestit de dona des de 1973. La pel·lícula mostra la vida d'aquest personatge peculiar, homosexual, transvestit , anarquista i transgressor, a la Barcelona de la transició.

1978-07-12 00:00:00

Obre a Berlín el SO36

El 12 de juliol del 1978, en un antic supermercat de Berlín, obre l’SO36 amb un festival que homenatja irònicament la construcció del mur que va separar la ciutat entre el 1961 i el 1989. L’SO36, dirigit per Martin Kippenberger fins al 1981, no és només un bar o una sala de concerts, és un centre cultural segons el model del Ratinger Hof de Düsseldorf, que reuneix artistes del punk i de la New Wave: Throbbing Gristle, The Red Crayola, Lydia Lunch, Suicide, Einstürzende Neubauten o Die Toten Hosen.

1979-01-12 00:00:00

Debut de BLACK FLAG amb "Nervous breakdown"

El gener del 1979, la discogràfica independent SST publica la seva primera referència, el debut de la banda californiana BLACK FLAG, amb el títol «Nervous breakdown» i la portada i el logo dissenyats per Raymond Pettibon. Juntament amb bandes com Bad Brains, Teen Idles, Middle Class o The Untouchables, constitueixen l’origen de l’escena «hardcore» als Estats Units.

1983-04-09 00:00:00

"Mucha policía, poca diversión" primera maqueta d'ESKORBUTO

El 1983, el grup basc ESKORBUTO enregistra a Madrid la seva primera maqueta, «Mucha policía, poca diversión». Quan surten de l’estudi passen per davant d’una comissaria, la policia els registra a causa del seu aspecte sospitós i, en trobar l’enregistrament, i per aplicació de la Llei Antiterrorista, són arrestats durant 36 hores.

1983-04-23 16:47:30

LAS VULPES apareixen a TVE

El 23 d’abril del 1983 el grup LAS VULPES apareix al programa «Caja de ritmos», de Televisió Espanyola. Interpreten una versió de l’«I wanna be your dog» dels Stooges en clau femenina, amb el títol «Me gusta ser una zorra». Tota la premsa va fer-se ressò de l’actuació i el programa es va suspendre.

1986-12-10 16:47:30

Estrena de l'obra de teatre "UBU REY" d'Alfred Jarry

El 10 de desembre del 1986 s’estrena a París, al Théâtre de l'Œuvre, «UBU REY», la primera peça de teatre d’Alfred Jarry. Conegut, entre d’altres coses, per ser el pare de la patafísica i per passejar-se en bicicleta amb una pistola a la cintura, el seu cicle sobre Ubu anticipa el teatre de l’absurd i presenta una crítica a l’autoritat en clau humorística. El rei Ubu és obès, egocèntric i un tirà irrespectuós que exclama «¡merda!» en cada frase.

1990-03-01 00:00:00

RAYMOND PETTIBON disenya la portada del sisè àlbum de Sonic Youth

«Goo», el sisè àlbum d’estudi de Sonic Youth, es publica el 1990 amb una portada dissenyada per Raymond Pettibon. AL SINGLE «KOOL THING» SE SENT PARLAR CHUCK D, DE PUBLIC ENEMY, amb qui havien coincidit a l’estudi durant l’enregistrament del seu segon disc «It takes a nation of millions to hold us back».

1994-03-01 00:00:00

Acció de la Cacophony Society

El 1994, un grup de corredors disfressats de salmó participa en la marató de San Francisco. Però corren en sentit contrari a l’establert. L’acció està organitzada per la CACOPHONY SOCIETY, que té cèl·lules per tot Estats Units i que també és responsable de la SantaCon anual, concentració de pares Noels en els grans magatzems en el període nadalenc, o del festival Burning Man al desert de Nevada.

1994-04-15 04:11:15

El grup punk Bikini Kill encapçala el moviment femisnista "Riot Grrrls"

A mitjan dècada dels noranta irrompen en l’escena «hardcore» i «grunge» americana les RIOT GRRRLS, encapçalades pel grup de punk Bikini Kill. Kathleen Hanna, líder de la banda i activista feminista, insta les noies del públic a apropar-se a les primeres files del concert i els nois a deixar-los espai per ballar tranquil·les «pogo», saltant les unes contra les altres. Així inicien un moviment d’apoderament perquè les dones prenguin una posició més activa en el panorama «undergorund» musical, que tindrà el seu reflex en múltiples publicacions i fanzíns.

1994-08-23 00:00:00

Bill Drummond i Jimmy Cauty cremen un milió de lliures

El 23 d’agost del 1994 Bill Drummond i Jimmy Cauty, integrants del grup musical The KLF, s’enduen el periodista Jim Reid i el promotor de concerts Alan Goodrick a una cabana de l’illa escocesa de Jura perquè siguin testimonis de LA CREMA D’UN MILIÓ DE LLIURES. L’acció és part de les activitats que precedeixen la separació del grup, entre les qual hi ha també l’eliminació completa del seu catàleg a les botigues.

2010-06-15 16:47:30

Acció del grup VOINA a Sant Petersburg

El 15 de juny del 2010, a la 1.40 h de la matinada, uns quants activistes del grup VOINA se salten el control de seguretat que impedeix creuar el pont llevadís de Liteny, a Sant Petersburg, per pintar un penis de 65 metres de longitud. Amb l’ajuda d’una bicicleta, ruixen l’asfalt de la carretera amb 55 litres de pintura blanca. Minuts després, el penis s’alça davant de l’edifici conegut com la Casa Gran, seu del servei federal de seguretat rus.

2012-02-21 00:00:00

Les PUSSY RIOT irrompen a la catedral del Crist Salvador de Moscou

El 21 de febrer del 2012, el grup de punk rus PUSSY RIOT irromp a la catedral del Crist Salvador de Moscou per interpretar des de l’altar un Te Deum iconoclasta contra Vladimir Putin. Amb vestits i passamuntanyes de colors cridaners, les noies canten «Maria mare de Déu, fes fora Putin», proclama política contra el govern rus, en favor del feminisme i dels drets dels homosexuals.

2012-03-05 00:00:00

"My Shanora" per Atlas Sound

El 5 de març del 2012, Bradford Cox –amb el nom d’Atlas Sound– toca al Cedar Cultural Center de Minneapolis. Durant el concert una persona del públic crida i demana cançons d’altres músics. Bradford Cox s’asseu a la bateria, toca «My Shanora» i fa pujar aquesta persona a l’escenari perquè balli. Després de quasi una hora, EL PÚBLIC ABANDONA LA SALA O COMENÇA A LLENÇAR CADIRES PELS AIRES.

Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close