UN Peacekeeping Force

1945-01-01 00:00:00

Відео про Миротворців

Enter story info here

1948-05-29 00:00:00

ПЕРША ОПЕРАЦІЯ МИРОТВОРЧИХ СИЛ ООН UNTSO

Перша миротворча місія була Місія ООН з нагляду за перемир'ям (UNTSO). Було направлено до новоствореної Держави Ізраїль, куди щойно дійшов конфлікт між ізраїльтянами та арабськими державами щодо створення Ізраїлю для припинення вогню. UNTSO продовжує діяти донині, ізраїльсько-палестинський конфлікт, звичайно, не вщухає.

1949-01-24 00:00:00

МІСІЯ ООН В ІНДІЇ ТА ПАКИСТАНІ UNMOGIP

У липні 1949 року Індія та Пакистан підписали Карачійську угоду та встановили лінію припинення вогню під наглядом спостерігачів. Після припинення дії UNCIP Рада Безпеки прийняла Резолюцію 91 (1951) і заснувала Групу військових спостерігачів ООН в Індії та Пакистані (UNMOGIP) для спостереження та звітування про порушення режиму припинення вогню.

1956-11-07 00:00:00

ПЕРШІ НАДЗВИЧАЙНІ СИЛИ ООН UNEF I

UNEF I було створено для забезпечення та спостереження за припиненням бойових дій, включаючи виведення збройних сил Франції, Ізраїлю та Сполученого Королівства з території Єгипту, а після виведення служити буфером між єгипетськими та ізраїльськими силами. Перше застосування озброєнних миротворців.

1960-06-14 00:00:00

ОПЕРАЦІЯ ООН В КОНГО ONUC

ONUC було створено в липні 1960 року для забезпечення виведення бельгійських військ, допомоги уряду в підтримці правопорядку та надання технічної допомоги. Згодом функції ONUC були змінені, щоб включити підтримку територіальної цілісності та політичної незалежності Конго, запобігання виникненню громадянської війни та забезпечення виведення всього іноземного військового, воєнізованого та консультативного персоналу, який не підпорядковується командуванню ООН, а також усіх найманців.

1964-03-15 00:00:00

ОПЕРАЦІЯ ООН НА КІПРІ UNFICYP

Миротворчі сили ООН на Кіпрі (UNFICYP) — це миротворчі сили Організації Об’єднаних Націй, створені відповідно до Резолюції 186 Ради Безпеки ООН у 1964 році для запобігання повторенню боїв після міжобщинного насильства між греками-кіпріотами та турками-кіпріотами, щоб сприяти підтримці та відновлення правопорядку та сприяння поверненню до нормальних умов. 5 грудня 2006 року Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Кофі Аннан рекомендував продовжити ще на шість місяців мандат місії ООН, яка була розгорнута на острові вже понад чотири десятиліття. Пан Аннан сказав, що, незважаючи на те, що ситуація залишається «спокійною та стабільною без серйозних порушень лінії припинення вогню», він висловлює жаль з приводу постійного застою в політичному процесі та «втрачених можливостей» протягом останніх 10 років.

1973-10-25 00:00:00

ДРУГІ НАДЗВИЧАЙНІ СИЛИ ООН UNEF II

Другі надзвичайні сили ООН (UNEF II) були створені Генеральною Асамблеєю ООН відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 340 (1973) для спостереження за припиненням вогню між єгипетськими та ізраїльськими військами в кінці війни Судного дня (також відомої як Жовтнева війна), а також після угоди від 18 січня 1974 року та 4 вересня 1975 року про нагляд за передислокацією єгипетських та ізраїльських сил, а також для укомплектування та контролю буферних зон, встановлених відповідно до цих угод. Сили були виведені в липні 1979 року.

1974-05-31 00:00:00

ОПЕРАЦІЯ ООН ЗІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА РОЗ'ЄДНАННЯМ UNDOF

Операція ООН зі спостереження за роз'єднанням (UNDOF) — миротворча місія Організації Об'єднаних Націй, завданням якої є підтримання режиму припинення вогню між Ізраїлем і Сирією після війни Судного дня 1973 року. Місія була заснована Резолюцією 350 Ради Безпеки ООН від 31 травня 1974 року для виконання Резолюції 338 (1973), яка закликала до негайного припинення вогню та виконання Резолюції 242 Ради Безпеки ООН. Резолюція була прийнята в той самий день, коли була підписана ізраїльськими та сирійськими силами на Голанських висотах Угода про розведення сил, остаточно встановивши припинення вогню для припинення війни. З 1974 року UNDOF виконувала свої функції за повної співпраці обох сторін, і її мандат оновлювався кожні шість місяців. Організація ООН з нагляду за виконанням умов перемир’я (UNTSO) і UNDOF діють у буферній зоні між двома сторонами та продовжують контролювати режим припинення вогню. Перед громадянською війною в Сирії ситуація на ізраїльсько-сирійській лінії припинення вогню залишалася спокійною, і було мало серйозних інцидентів. Під час Громадянської війни в Сирії зіткнення в Кунейтрі відбулися в буферній зоні між ізраїльськими та сирійськими військами, що змусило багато країн, які надають спостерігачі ООН, переглянути свою місію через проблеми безпеки. Після цього ряд країн, що надали війська, вивели свої сили з UNDOF, що призвело до реорганізації сил.

1978-03-19 00:00:00

ТИМЧАСОВІ СИЛИ ООН У ЛІВАНІ

Спостереження за припиненням бойових дій та сприяння забезпеченню гуманітарного доступу до цивільного населення. Спочатку ВСООНЛ було засновано Радою Безпеки у березні 1978 року з метою підтвердження виведення з Лівану ізраїльських військ, відновлення міжнародного миру та безпеки та надання допомоги ліванському уряду у поверненні його ефективної влади у цьому районі. Цей мандат довелося двічі коригувати у зв'язку з подіями 1982 та 2000 років. Після кризи липня-серпня 2006 року Рада збільшила чисельність Сил і ухвалила, що на додаток до їхнього початкового мандату ВСООНЛ будуть, серед іншого, здійснювати спостереження за припиненням бойових дій; супроводжувати ліванські збройні сили та надавати їм підтримку в ході їхнього розгортання у всіх південних районах країни; а також надавати допомогу для сприяння гуманітарному доступу до цивільного населення та добровільного та безпечного повернення переміщених осіб.

1989-11-07 00:00:00

ГРУПА СПОСТЕРІГАЧІВ ООН У ЦЕНТРАЛЬНІЙ АМЕРИЦІ ONUCA / ONUSAL

Рада Безпеки ООН офіційно створила ONUCA («Група спостерігачів ООН у Центральній Америці»), ухваливши резолюцію 644 від 7 листопада 1989 року. Група з 625 осіб, розташована на 33 регіональних базах, відповідала за припинення транскордонного проникнення та скорочуючи підтримку повстанців у регіоні Центральної Америки, і складався з 260 неозброєних військових спостерігачів разом із допоміжними техніками. Це мала бути місія з перевірки та спостереження за миром, а не повномасштабна місія з підтримання миру, і, звичайно, не примус до миру, хоча з розвитком подій були короткі періоди, коли небажання Контра розформуватися загрожувало перетворити роль ONUCA на примусову. Місію було припинено Резолюцією 730, яка набула чинності 17 січня 1992 року, коли частина сил приєдналася до ONUSAL.

1991-04-09 00:00:00

ІРАНО-КУВЕЙТСЬКА СПОСТЕРЕЖНА МІСІЯ ООН UNIKOM

Ірако-кувейтська спостережна місія ООН (UNIKOM) була створена 9 квітня 1991 року після війни в Перській затоці резолюцією 689 (1991) Ради Безпеки та повністю розгорнута на початку травня 1991 року. Завдання спільних військових спостерігачів полягало в тому, щоб спостерігати за демілітаризованою зоною (DMZ) уздовж іраксько-кувейтського кордону та водного шляху Хаур Абд Аллах, стримувати порушення кордону та повідомляти про будь-які ворожі дії. 5 лютого 1993 року, відповідно до резолюції 806 Ради Безпеки, мандат було розширено, щоб включити фізичні дії для запобігання порушенням, і сили були розширені до трьох мотопіхотних батальйонів плюс підтримка. Мандат УНІКОМ закінчився 6 жовтня 2003 року. Штаб сил знаходився в Умм-Касрі, Ірак, у межах DMZ. Максимальна чисельність сил становила 1187 осіб 28 лютого 1995 року. Рада Безпеки остаточно подовжила їхній мандат у липні 2003 року. На момент виведення 30 вересня 2003 року там було чотири військових спостерігача та 131 цивільний персонал. Під час місії було 18 летальних випадків.

1991-04-24 00:00:00

МІСІЯ ООН В ЗАХІДНІЙ САХАРІ MINURSO

Місія ООН з проведення референдуму в Західній Сахарі MINURSO — це миротворча місія ООН у Західній Сахарі, заснована в 1991 році відповідно до Резолюції 690 Ради Безпеки ООН як частини Плану врегулювання, який проклав шлях до припинення вогню в конфлікті. між Марокко та фронтом Полісаріо (що представляє Сахарську Арабську Демократичну Республіку) над спірною територією Західної Сахари (колишня Іспанська Сахара). Місія МООНРЗС полягала у спостереженні за припиненням вогню та організації та проведенні референдуму відповідно до Плану врегулювання, який дозволив би сахарському народу Західної Сахари зробити вибір між інтеграцією з Марокко та незалежністю. Це мало стати самовизначенням сахарців і таким чином завершити все ще незавершений процес деколонізації Західної Сахари (Західна Сахара є останньою великою територією, що залишилася в списку ООН недеколонізованих територій).

1992-04-01 00:00:00

ОПЕРАЦІЯ ООН В СОМАЛІ I-II UNOSOM I / UNOSOM II

Операція ООН у Сомалі I (ЮНОСОМ I) була першою частиною спонсорованих Організацією Об’єднаних Націй (ООН) заходів щодо надання, сприяння та забезпечення гуманітарної допомоги в Сомалі, а також для моніторингу першого за посередництва ООН припинення вогню в Сомалі. Воєнний конфлікт на початку 1990-х років. Операція була заснована в квітні 1992 року і виконувалася до тих пір, поки її обов'язки не взяла на себе місія Об'єднаної оперативної групи (ЮНІТАФ) у грудні 1992 року. Після розпуску ЮНІТАФ у травні 1993 року наступна місія ООН у Сомалі була відома як ЮНОСОМ II. У листопаді 1992 року Сполучені Штати Америки запропонували створити багатонаціональні сили під власним керівництвом для забезпечення гуманітарної операції. Цю пропозицію прийняла Рада Безпеки, і тому, що стало відомо як Об’єднана оперативна група (ЮНІТАФ), було дозволено використовувати «всі необхідні засоби» для забезпечення захисту зусиль з надання допомоги. Відповідно, Рада Безпеки призупинила будь-яке подальше значне посилення ЮНОСОМ, оскільки справи ООН у Сомалі були підпорядковані ЮНІТАФ (також відомому американцям як операція «Відновлення надії»). З огляду на те, що з понад 3000 військовослужбовців, передбачених для ЮНОСОМ, була створена лише невелика кількість військовослужбовців, Рада Безпеки залишила на «розсуд Генерального секретаря» питання про те, що робити з невдалою місією. ЮНІТАФ складався з сил 24 різних країн, причому переважну частину внесли Сполучені Штати. ЮНІТАФ незабаром забезпечив операції з надання допомоги, які координував і проводив ЮНОСОМ, який також намагався домовитися про політичне припинення конфлікту. Дійсно, незважаючи на те, що ЮНОСОМ було замінено ЮНІТАФ, технічно він все ще діяв і буде готовий відновити свою роботу, коли ЮНІТАФ досягне своїх цілей щодо створення безпечного середовища для надання гуманітарної допомоги.

1993-07-27 00:00:00

МІСІЯ ООН В ГРУЗІЇ UNOMIG

Місія спостерігачів ООН у Грузії (UNOMIG) була заснована Резолюцією 858 Ради Безпеки ООН у серпні 1993 року для перевірки дотримання угоди про припинення вогню від 27 липня 1993 року між Республікою Грузія та силами в Абхазії, приділяючи особливу увагу ситуації в місто Сухумі, Грузія. Він також повинен був розслідувати повідомлення про порушення режиму припинення вогню, намагатися вирішити такі інциденти з причетними сторонами та звітувати Генеральному секретарю ООН про виконання свого мандату. До регіону дозволили направити 88 військових радників. Він завершився 15 червня 2009 року, коли Росія наклала вето на продовження місії. Останні спостерігачі покинули регіон 15 липня 2009 року.

1994-10-20 00:00:00

МІСІЯ ООН В ТАДЖИКИСТАНІ UNMOT

Місія спостерігачів ООН у Таджикистані (UNMOT) була миротворчою місією, заснованою Радою Безпеки ООН у грудні 1994 року та кілька разів продовжуваною до закінчення її мандату в травні 2000 року. Її метою був моніторинг мирних угод під час і після Таджикистану Громадянська війна. Спостерігачі були вперше розміщені після припинення вогню в 1994 році між правлячим урядом Таджикистану на чолі з Емомалі Рахмоновим і Об'єднаною таджицькою опозицією. Після перемир’я, укладеного за підтримки ООН у 1997 році, ООН розширила початковий мандат місії на моніторинг миру та демобілізації. Штаб-квартира місії була в Душанбе, Таджикистан.

1995-12-21 00:00:00

МІСІЯ ООН В БОСНІЇ І ГЕРЦЕГОВИНІ UNMIBH

Створена в 1995 році, UNMIBH виконувала широкий спектр функцій, пов'язаних із правоохоронною діяльністю та реформою поліції в Боснії та Герцеговині. Місія також координувала інші заходи ООН у країні, пов’язані з гуманітарною допомогою та біженцями, розмінуванням, правами людини, виборами та відновленням інфраструктури та економічною реконструкцією. Після успішного завершення свого мандату МООНБГ припинила свою діяльність 31 грудня 2002 року.

1996-01-15 00:00:00

МІСІЯ СПОСТЕРІГАЧІВ ООН НА ПРЕВЛАКСЬКОМУ ПІВОСТРОВІ UNMOP

Місія спостерігачів ООН на Превлакському півострові (UNMOP) була створена 15 січня 1996 року відповідно до резолюції 1038 Ради Безпеки як миротворча місія для моніторингу демілітаризації спірного півострова Превлака шляхом здійснення щоденних піших і автомобільних патрулів по обидва боки кордону між Хорватією та Хорватією. ФР Югославія (зокрема, її федеральна одиниця Чорногорія). Його було розформовано 15 грудня 2002 року, дату, встановлену Радою Безпеки ООН.

1999-06-10 00:00:00

МІСІЯ ООН В КОСОВО UNMIK

Місія ООН з питань тимчасової адміністрації в Косово UNMIK є офіційно уповноваженою місією ООН у Косово. УНМІК описує свій мандат як «допомога Раді Безпеки ООН у досягненні загальної мети, а саме, забезпечення умов для мирного та нормального життя для всіх жителів Косова та сприяння регіональній стабільності на Західних Балканах». UNMIK все ще існує сьогодні, але її повсякденні функції є відносно незначними після того, як Косово проголосило незалежність і прийняло нову конституцію, а також після створення Місії Європейського Союзу з питань верховенства права в Косово (EULEX), яка сама діє в рамках рамках Резолюції Ради Безпеки 1244. EULEX допомагає та підтримує косовську владу у сфері верховенства права, зокрема в поліцейській, судовій та митній сферах. У вересні 2012 року міжнародний нагляд закінчився, і Косово стало відповідальним за власне управління.

1999-10-22 00:00:00

МІСІЯ ООН В ДР КОНГО MONUC

Місія Організації Об'єднаних Націй зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго або МООНСДРК — це миротворчі сили Організації Об'єднаних Націй у Демократичній Республіці Конго (ДРК), які були засновані Радою Безпеки ООН у резолюціях 1279 (1999) і 1291 ( 2000) для спостереження за мирним процесом під час Другої війни в Конго, хоча більша частина його уваги згодом була спрямована на конфлікт Ітурі, конфлікт Ківу та конфлікт Донго. Місія була відома як Місія ООН у Демократичній Республіці Конго або MONUC. Початкова присутність ООН у Демократичній Республіці Конго до ухвалення Резолюції Ради Безпеки ООН (РБ ООН) 1291 була силою військових спостерігачів для спостереження та звітування про дотримання фракціями мирних угод, розгортання, санкціоноване попередня Резолюція РБ ООН 1258 (1999). Резолюція РБ ООН 2556 (2020) надає повноваження щодо поточного мандату МООНСДРК.

2004-04-04 00:00:00

МІСІЯ ООН В КОТ-Д'ІВУАРІ UNOCI

Операція Організації Об'єднаних Націй у Кот-д'Івуарі (UNOCI) була миротворчою місією ООН-НАТО в Кот-д'Івуарі, метою якої було «сприяти виконанню сторонами Кот-д'Івуару мирної угоди, підписаної ними в січні 2003 року» (яка мала на меті припинення громадянська війна в Івуарі). Двома основними партіями Кот-д'Івуару були урядові сили Кот-д'Івуару, які контролювали південь країни, і Нові сили (колишні повстанці), які контролювали північ. Місія UNOCI мала на меті контролювати «зону довіри» в центрі країни, що розділяє дві сторони. Головою місії та спеціальним представником Генерального секретаря був Аїчату Міндауду Сулейман з Нігеру. У 2013 році вона змінила Берта Кундерса з Нідерландів, який сам змінив Чхве Ён Чжина з Південної Кореї в 2011 році. Місія офіційно завершилася 30 червня 2017 року.

2005-03-24 00:00:00

МІСІЯ ООН У СУДАНІ UNMIS

Місія ООН у Судані (UNMIS) була заснована Радою Безпеки ООН відповідно до резолюції 1590 від 24 березня 2005 року у відповідь на підписання Всеосяжної мирної угоди між урядом Судану та Народно-визвольним рухом Судану 9 січня. , 2005 в Судані. Завдання UNMIS полягають у підтримці імплементації Всеосяжної мирної угоди, у виконанні певних функцій, пов’язаних з гуманітарною допомогою, захистом, просуванням прав людини, а також у підтримці місії Африканського Союзу в Судані. Мандат UNMIS закінчився 9 липня 2011 року; Рада безпеки ООН офіційно завершила місію 11 липня 2011 р. із скороченням до 31 серпня 2011 р. Обладнання та персонал буде передано ЮНІСФА та ЮНЮС. Його найвідомішою співробітницею була журналістка Лубна аль-Хусейн, яка звільнилася, щоб позбутися імунітету.

2006-08-25 00:00:00

ІНТЕГРОВАНА МІСІЯ ООН У СХІДНОМУ ТИМОРІ UNMIT

Інтегрована місія ООН у Східному Тиморі (ІМООНТ) була заснована 25 серпня 2006 року резолюцією 1704 Ради Безпеки ООН. Її завданнями є «підтримка уряду в консолідації стабільності, посилення культури демократичного управління та сприяння політичному діалогу між тиморськими зацікавленими сторонами. , у своїх зусиллях здійснити процес національного примирення та сприяти соціальній єдності». У своїй останній резолюції щодо ІМООНТ Рада продовжила її мандат до 26 лютого 2012 року. Війська ІМООНТ та ISF покинули країну наприкінці 2012 року.

2010-07-01 00:00:00

МІСІЯ ООН ЗІ СТАБІЛІЗАЦІЇ В ДЕМОКРАТИЧНІЙ РЕСПУБЛІЦІ КОНГО

1 липня 2010 року MONUSCO перейняла на себе виконання попередньої миротворчої операції ООН – Місії Організації Об’єднаних Націй у Демократичній Республіці Конго (MONUC). Це було зроблено відповідно до резолюції 1925 Ради Безпеки від 28 травня, щоб відобразити новий етап, досягнутий у країна. Нова місія була уповноважена використовувати всі необхідні засоби для виконання свого мандату, пов’язаного, серед іншого, із захистом цивільних осіб, гуманітарного персоналу та правозахисників під безпосередньою загрозою фізичного насильства та для підтримки уряду ДРК у його стабілізації та зміцнення миру.

2013-04-25 00:00:00

ІНТЕГРОВАНА СТАБІЛІЗАЦІЙНА МІСІЯ ООН У МАЛІ MINUSMA

Багатовимірна інтегрована стабілізаційна місія ООН у Малі — миротворча місія ООН у Малі. MINUSMA була створена 25 квітня 2013 року резолюцією 2100 Ради Безпеки ООН для стабілізації ситуації в країні після повстання туарегів у 2012 році. Її було офіційно розгорнуто 1 липня 2013 року та стала найнебезпечнішою миротворчою місією ООН, у якій загинуло 209 миротворців. силою близько 15 200 чоловік. Окрім МІНУСМА, зараз у Малі проводяться ще дві міжнародні миротворчі операції. Йдеться про місії Європейського Союзу EUCAP Sahel Mali та EUTM Mali.

2017-04-13 00:00:00

МІСІЯ ООН З ПІДТРИМКИ ПРАВОСУДДЯ В ГАЇТІ

Місія ООН з підтримки правосуддя в Гаїті (MINUJUSTH) була миротворчою місією на Гаїті, уповноваженою Радою Безпеки ООН відповідно до Резолюцій 2350 (2017) та 2410 (2018). Він був наступником MINUSTAH (Місії ООН зі стабілізації на Гаїті). Місія була уповноважена до 15 квітня 2018 року, а потім була продовжена на один рік після прийняття резолюції 2410 Ради Безпеки ООН. 25 червня 2019 року Рада Безпеки ухвалила нову резолюцію, згідно з якою мандат MINUJUSTH закінчується 15 жовтня 2019 року. Завершення місії означало завершення 15 років миротворчих операцій ООН на Гаїті.

UN Peacekeeping Force

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close