Shopping Energy

2019-02-01 18:36:36

Рекламно видео

2019-03-01 18:36:36

Идея за проект Shopping Energy

Започнахме разработването на проекта през пролетта на 2019 г. с цел представянето му на традиционния „Панаир на науката“ в училище ОУ "Александър Георгиев-Коджакафарията". От тогава досега изминахме дълъг път, по-който срещнахме трудности, но не се отказахме да търсим решения за успешното му реализиране. Идеята ни хрумна съвсем случайно. Докато пазарувах в магазина, спешно трябваше да се обадя по телефона, но той нямаше батерия. На другия ден докато карахме колела с Руми, забелязах, че фарът ѝ свети, докато колелото се върти. Решихме, че можем да конструираме пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.

2019-04-01 19:22:08

Проблем

Енергията е необходима за развитие на икономиката и съществуването на човечеството като цяло. От една страна съвременният технологичен свят се нуждае от все повече енергия, от друга страна производството ѝ чрез изгаряне на горива замърсява околната среда. Днес повече от всякога се нуждаем от алтернативни източници на енергия. Изменението на климата е най-голямото предизвикателство на нашето време. Всеки един от нас има силата да направи промяната и дори малките промени и иновации в ежедневието ни, могат да осигурят по-добро качество на живот и шанс за бъдещите поколения.

2019-05-01 19:22:08

Цел

Целта на нашият иновативен проект е разработване на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение. Установяване на оптималните технологични параметри на системата, които позволяват получената енергия да осигурява захранване на мобилните телефони на потребителя, а остатъчната енергия да се използва за енергийни нужди, като се прехвърля в по-голяма акумулаторна батерия (Power Hub).

2019-06-01 00:10:26

Решение

Закупихме бракувана пазарска количка, боядисахме я, монтирахме нови колела, вградихме генератора за едното колело. Свързахме генератора със стабилизатор на изходно напрежение. Стабилизаторът преобразува променливото напрежение в постоянно. Енергията от движението на ротора се прехвърля чрез кабел в акумулаторна батерия, а тя зарежда телефона. Акумулаторната батерия и поставката за телефон са монтирани на дръжката на количката. Тестовете на първия прототип проведохме в коридора на училище. Установихме средната скорост за движение на човек, като измерихме дължината на коридора и разделихме на времето, нужно да го изминем с количката. Включихме USB Волтметър към батерията. Той отчете 7 V генерирано напрежение при движението на количката. Накрая включихме телефона към акумулаторната батерия и той започна да зарежда. След анализ на резултатите направихме редизайн на първия прототип с цел подобряване на безопасността и ефективността на пазарската количка, спрямо заложените от нас първоначални критерии и показатели. За максимална защита на генератора, поставихме ново колело от ховърборд с вграден генератор и по-висока мощност 350W. Понеже новият генератор е трифазен, се наложи свързване на краищата му към схема Ларионов, за да се преобразува трифазното напрежение в монофазно. Монтирахме контролер с цел да преобразува генерираното напрежение от генератора в подходящо за съхранение в акумулаторната батерия. Когато напрежението на батерията не е достатъчно, контролерът играе роля на защита, като не позволява напрежението да пада под необходимото за зареждане на батерията. Поставихме нова акумулаторна батерия. След близо година упорита работа и със съдействието на г-жа Иглика Ангелова, координатор проекти млади учени и докторанти към Център за обучение на БАН, осъществихме контакт с верига хипермаркети и проведохме тест в реална среда в голям хипермаркет. Установихме, че когато количката се движи на прав участък с постоянна, по-голяма скорост, дисплея на USB Волтметъра отчита нужното напрежение 6-9V, но при движение с по-ниска скорост, често спиране между рафтовете, USB Волтметъра отчита напрежение за много кратък период и батерията не започва да зарежда. За отстраняването на проблема се консултирахме със специалисти и монтирахме повишаващ конвертор върху количката. Конверторът позволява при ниска скорост на движение на количката при пазаруване да се постигне високо напрежение, което да зарежда консуматора.

2019-07-01 00:10:26

Самофинансиране

Една от главните ни задачи, беше свързана с определяне на бюджета и осигуряване на средства за закупуване на нужните материали. Конструирахме три прототипа на пазарска количка. Още на първото представяне на проекта, на изложение за бизнес идеи NextBigMe, спечелихме първо място - купата "Предприемач на месеца" и купата "Училище на Бъдещето". Тогава разполагахме само с изработен макет, рекламни брошури и магнити, но увереното промотиране на идеята успя да убеди гостите на форума да я подкрепят, чрез дарения в размер на 160 лева. С първия конструиран прототип станахме национални победители в състезание за СТЕМ науки организирано от ЕдуТехФлаг. Спечелихме и първо място в конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Макар, че тогава бяхме ученици в 6. клас, успяхме да преборим конкуренцията във възрастова група 8-12 клас . Авторитетното жури представители от бизнеса, обществения сектор, екологични организации, учени повярваха в идеята ни и единодушно ни връчиха голямата награда 5 000 лева за реализиране на проекта. Проект „Shopping energy“ спечели и специалната награда в едно от най-престижните състезания на МОН - Национален конкурс „Млади таланти“ в размер на 1000 лв. Участието ни в Конкурс "Градолюбители“ организиран от весник "Капитал Градове" в сътрудничество с посолството на Великобритания получи награда награда 3000 лв. и консултация от Фонда на фондовете, откъдето ни свързаха с потенциален бизнес партньор за идеята ни.

2019-08-01 09:47:03

Лицензиране на пазарската количка

Сертифицирахме количката в лицензирана лаборатория, с което гарантираме нейната безопасност – както за клиента, така за магазина и за околната среда. Всички използвани части са със сертификати със знак CE, генераторът е фабрично вграден в колелото, конверторът е поставен и изолиран в кутия, контролерът е влагоустойчив.

2019-09-01 03:31:28

Внедряване на пазарската количка

Следващата ни цел е оборудване на по-голям брой пазарски колички в хипермаркети и свързването им към станция Power Hub. Със съдействието на Фонда на фондовете се свързахме с представител на голяма верига мазини и в момента обсъждаме в кой от техните магазини ще бъдат внедрени оборудваните колички и свързването им към станция Power Hub, с цел остатъчната енергия от всички колички да се акумулира и използва за нуждите на магазина. Инвестицията в оборудването на пазарските колички и станцията Power Hub е еднократна, амортизацията на частите е ниска, а генерираната енергия, натрупана в станция Power Hub дългосрочно може да се използва за осветление на магазина, паркинга, задвижване на вратите и други.

2019-10-01 03:31:28

Брандинг

Дизайна на рекламните материали и логото на проекта са по идея на Румяна. Логото е професионално изработено като подарък от инвестиционен фонд PostScriptum Ventures.

2019-11-01 03:31:28

Другите за нас

За да намерите повече информация, щракнете върху бутона "Find out more".

2019-12-01 21:55:19

Благодарности

•Ръководството на ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” гр. Бургас в лицето на Михаил Ненов – Директор за безрезервната подкрепа. •г-жа Иглика Ангелова, координатор проекти млади учени и докторанти към ЦO БАН за оказаното съдействие при намиране на верига хипермаркети за тестване на количката. •Фондация “Отворен Час” и Сдружение “Усмивка” със съдействието на Община Бургас за предоставената трибуна за изява (Първо място) в изложение за бизнес идеи, иновации и продукти, създадени и реализирани от деца NEXTBIG.ME и възможност за промотиране на проекта и набиране на средства от посетителите на форума в размер на 160 лева. •EduTechFlag за моралната подкрепа и признание - Първо място в Национално състезание за STEM науки в училищата в България „Търси се, кой е SUPER STEM”, категория 4-8 клас STEM Наука. •PostScriptum Ventures ( инвестиционен фонд с фокус устойчиво развитие и иновации) за моралната и материална подкрепа – Първо място в конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ и 5000 лева за реализация на проекта. •Министерството на образованието и науката, организатор на Национален конкурс „Млади таланти” за за моралната и материална подкрепа – Специалната награда от 1000 лв. •Вестник "Капитал Градове" и посолството на Великобритания за признанието и доверието – трето място и парична награда 3000лв. •Община Бургас и проф. д-р Севдалина Турманова - председател на Общински съвет – Бургас за съдействието, подкрепата и предоставяне на общински велосипед за награждане на проекта ни. •Ментор - г-жа Грета Стоянова, която ни подкрепя във всяко едно наше начинание, доказвайки ни, че няма невъзможни неща.

2020-01-01 06:07:47

Надграждане на идеята

Тъй като не обичаме да стоим и да бездействаме, ние решихме да надградим проект Shopping Energy. В момента разработваме проект ЕВ съкратено от Eco Bike в сътрудничество с Община Бургас. Използваме колело с фабрично вграден генератор на оста, който преобразува механичната енергия в електрическа. Към електрическата верига сме добавили повишаващ конвертор, който позволява и при по-ниска скорост на движение да се генерира енергия. Тя минава през контролерът и се съхранява в акумулаторната батерия. Така колоездачът може да зарежда мобилното си устройство, докато кара велосипеда. Нашият иновативен велосипед позволява използването на фара, дори когато колелото не се движи, тъй като се използва натрупаната енергия от акумулаторната батерия. А при оставяне на велосипедите на стоянката, събраната енергия да се прехвърли в по-голяма батерия, от която да се използва събраната енергия за осветление на велостанцията или други нужди. Така жителите на града ще помогнат за опазването на околната среда, като произвеждат чиста енергия.

2020-02-01 06:07:47

За нас

Антония Митева и Румяна Иванова, ученици в 8. клас, гр. Бургас, е-mail: shopping_energy@abv.bg

Shopping Energy

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close