EL DESENVOLUPAMENT MOTOR

0000-03-01 00:00:00

ELS PRIMERS MOVIMENTS

El nadó es fixa en objectes propers, com les seves mans, o es gira en escoltar un soroll. Es tracta d'una acció perceptivo-motriu, ja que mou la mà per observar-la, i és conscient del oviment. Una altre acció important és la d'agafar objectes petits amb la mà (motricitat fina), ja que és una acció manual i de manipulació d'objectes. Aquestes accions són reflexes i no reflexes (l'infant experimenta noves sensacions, i aprén a moure's). Alguns dels actes són voluntaris, com els que s'ha esmentat, i d'altres involuntaris, com moure les cames patejant, o fer moviments rítmics.

0000-10-01 21:27:37

POSSAR-SE D'EMPEUS

En aquest cas, és una acció motriu gruixuda/global (implicació de grans grups musculars del cos i moviments del tren superior i inferior. Haurà de mantenir l'equilibri del cap, del tronc i de les extremitats per asseure’s, gatejar, voltejar, posar-se dempeus i desplaçar-se amb facilitat, caminant o corrent.

0002-01-01 10:56:11

AMB DOS ANYETS DE VIDA JA ÓN CAPAÇOS DE...

La seva capaçitat motriu ha evolucionat tant que poden fer moviments conscients i precisos tals com dibuixar líneas rectes, obrir i tancar cremalleres, o no perdre l'equilibri quan xuten una pilota amb el peu.

0003-01-01 12:23:45

FI DE L'ETAPA NEONATAL

Durant els últims moments de l'etapa neonatal, el nadó veu líquids amb una palleta (ja té molta força a les galtes), dibuixa figures més complexes, com un cercle, salta i cau amb dos peus a terra... Totes aquestes accions motrius són globals i precises.

0005-01-01 09:01:10

LA ETAPA INFANTIL

La maduració cerebral portarà al nen o nena a moure’s amb més facilitat i tenir major coordinació, degut als següents aspectes: - El cos es va estilitzant fent-se més fort i menys pesat en la part superior. - Augment del to muscular en aprendre una activitat (escriure) que genera cansament i cal canviar d’activitat. - Apareixen les sincinèsies (moviments d'ajuda que acompanyen al moviment principal, per a que l'acció principal surti millor). - Apareixen les paratonies (contracció muscular amb una elevada tensió que no podem relaxar). Entre els 5 i 6 anys, les característiques ja no només són motrius, sinó que ja hi ha físiques, motrius, cognitives i socio-afectives. Un exemple d'activitat física és l'increment regular de la força i resistència muscular, una de cognitiva seria l'increment d'atenció, i una de socio-afectiu seria la noció del bé i el mal.

0009-01-01 09:01:10

ETAPA ESCOLAR / ETAPA D'OR

Aquesta etapa s'anomena etapa d'or perquè és la més important ja que el desenvolupament és molt ampli i en molt poc temps. Algunes de les característiques més notables i importants són: - Fase sensible del desenvolupament motor i edat d’or de l’aprenentatge. - Augmenta la precisió de moviments. - Major estabilitat i control de l’esquema corporal i de les conductes motrius. - El creixement del nen/a es torna més lent aspecte que fa millorar el control del seu cos. - Les habilitats que domini el nen/a dependrà de la quantitat d'estímuls que rebi. - Apareix la motricitat analítica, és a dir, la capacitat de separar el gest en parts. - Capacitat segmentaria de definir i distingir dreta i esquerra i de braços i cames respecte el tronc. - Consolidació de la lateralitat. - Realitza activitats físiques en grup, és capaç d’entendre i complir les normes, a més de compartir i comparar-se amb els demés. - El gest s'adapta a les exigències de l'entorn. D'entre una infinitat d'accions motrius que el nen o nena ja pot realitzar, aquestes tindran conseqüències directes en l'aprenentatge pedagògic. Un exemple d'acció motriu, tot i que també hi ha de físiques, cognitives i socioafectives, seria el gust per les activitats rítmiques i expressives.

0015-01-01 21:57:57

L'ADOLESCÈNCIA, UNA ETAPA COMPLICADA

Aquesta etapa engloba la pubertat i l’adolescència: La pubertat és el conjunt de canvis físics que es donen en la segona dècada de vida transformant el cos del nen/a en adult amb capacitat de reproducció. L'adolescència, per altre banda, és el període psicosociològic que s’allarga uns anys i caracteritza la transició entre la infància i l’adultesa. Aquesta va des dels 14 fins als 18 anys aproximadament. La motricitat vindrà determinada per inestabilitat, creada per canvis biològics que alteren la imatge corporal generant descontrol motor, i el desenvolupament de les qualitats físiques i l’aspecte cognitiu, generant major eficàcia del control motor. Les característiques motrius en la pubertat i l’adolescència són: - Descontrol de moviments - Descoordinació intermuscular, oculomanual i oculopedal. - Aparició de sincinèsies (moviment involuntari associat a un moviment voluntari) - Problemes d’integració del nou esquema corporal. - Escassa fluïdesa de moviments. - Disminueix la capacitat d’aprenentatge motor que genera inapetència cap a l’activitat física i manca de seguretat en un mateix. - A partir dels 15 anys augmenta la força i la resistència. - El desenvolupament muscular i la maduració coordinativa produïda entre els 15 i 18 anys milloren la velocitat de desplaçament. - La flexibilitat és regressiva, és a dir, disminueix amb el desajust del creixement morfològic. Tot i la manca de coordinació, el descontrol, la disminució d'aprenentatges i molts altres aspectes negatius, la millora en resistència i força muscula permet fer exercisis calinestèsics, per exemple.

EL DESENVOLUPAMENT MOTOR

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close