Посланици на здравето

ПРОЕКТ: "УЧИЛИЩЕ, УТВЪРЖДАВАЩО ЗДРАВЕ"

2019-12-01 00:00:00

БМЧК "Подари Коледа"

Дейност 2: Създадохме доброволчески клуб към БМЧК Бургас. Учениците взеха активно участие в областната коледна кампания на БЧК „Подари Коледа“, като разпространяваха картички на стойност 1 лв. Събраната сума от 120 лв. използваха за закупуване на коледни пакети за деца в неравностойно положение.

2020-01-01 00:00:00

Анкета

Дейност 1: В началото на проекта след проведена дискусия и мозъчна атака на тема „Хранене и физическа активност“, учениците съставиха и споделиха в облачната система на училище анкета сред своите съученици и техните родители с 13 въпроса, свързани с това колко време отделят за спорт и движение седмично и чрез какви дейности, какво е примерното им меню за седмицата (какви и колко здравословни храни включва). В края на проекта анализът на проведените отново анкети показва положителна промяна в хранителните и здравословни навици на анкетираните: 83% се хранят 3 или повече на ден (5 % увеличение), намалява броя на незакусващите (само 3 %). Увеличава се броя на учениците, които избират здравословна закуска - с 8 %, консумират по-често млечни произведения - с 5 %, приемат пълнозърнест хляб – със 7%, употребяват повече вода за сметка на газирани напитки -12%. Увеличава се и времето за активно спортуване на ден даже и вкъщи (80 % спортуват 1 или повече от 1 час на ден). Данните категорично сочат, че заложената цел на нашия проект „Училище, утвърждаващо здраве“, да изградим култура за здравословен начин на живот в учениците и техните семейства чрез създаване на трайни навици за здравословно хранене и физическа активност е изпълнена.

2020-01-01 00:00:00

Мисия космонавт

Сборник с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ с проведени уроци за интегриране на знания за Космоса със здравословно хранене и физическа активност по всички предмети в учебната програма на 5. клас. Уроците са адаптирани на базата на програмата – Mission X „Walk to the Moon“, разработена от Европейска космическа агенция ESA, Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space agency. За целите на проекта от декември месец си партнираме с ESERO и училището ни е единственото в България, което участва в предизвикателството Mission Х, в което учениците осъществяват виртуално пътешествие до Луната, преодолявайки уникално съчетание от научно-технически, хранително-здравословни и спортни предизвикателства заедно със свои връстници от още 31 страни на три континента.

2020-01-01 16:29:52

Популяризиране БНР

Линк:

2020-02-01 10:01:31

Здравословен семеен календар

Дейност 5 Ангажиране на родителите Родителите бяха съпричастни и активни от началото до края на проекта. Освен да попълнят анкетите и да присъстват на откритите и онлайн уроците, всеки ученик заедно със семейството си изготви здравословен семеен календар по шаблон, отразяващ вида физически дейности, извършени заедно и здравословните храни, плодове и зеленчуци, които са консумирали през седмицата. Крайният резултат – активен и здравословен начин на живот, въпреки натовареното ежедневие, което доказва, че проект „Храни се здравословно, спортувай редовно!“ решава идентифицираният проблем в началото на проекта - нездравословна храна и намаляване на физическата активност, прекарване на по - малко време на открито сред природата.

2020-02-01 23:59:59

Фитнес мастър клас

Дейност 4: Ежедневни предизвикателства за фитнес и здравословно хранене бяха реализирани успешно преди и по време на дистанционното онлайн обучение. Учениците заснеха вкъщи изпълнения на народни хора (право, дунавско), кардио упражнения, упражнения за баланс, упражнения за коремни мускули, мускули на гърдите, краката и раменете. Заснетите клипчета обработиха като видео уроци от ученици за ученици „Фитнес мастър клас“.

2020-04-01 06:49:47

Онлайн обучение БМЧК

Дейност 6 Онлайн обучение БМЧК По време на дистанционното обучение представител на БМЧК – Бургас, Клаудиа Йорданова (сертифициран обучител по здравословен начин на живот) проведе онлайн обучение на учениците, с цел насърчаване на здравословното хранене и активен начин на живот.

2020-04-01 10:01:31

Ден на Земята

Дейност 5 Ден на Земята Предефинирахме дейността за участие в семейни спортни празници, организирани в училище и екоакции - заедно с нашите партьори Българска Фондация Биоразнообразие поради ограниченията, наложени във връзка с COVID-19, като ежедневна грижа към заобикалящата ни среда. Във връзка с деня на Земята учениците се включиха в различни предизвикателства, които може да видите във видеото. По случай 19 септември – Световен ден на почистването, заедно със своите семейства учениците участваха в малки индивидуални инициативи за почистване на обществени пространства – събиране на фасове от плажа на Бургас, семейни пикници с нулев отпечатък от боклук, включване във велошествие в гр. Бургас част от международна кампания за отбелязване на Световния ден без автомобили, който се проведе на 22 септември.

2020-05-01 23:11:03

Храни се здравословно, остани активен и вкъщи!

Дейност 6 В партньорство с БМЧК и РЗИ Бургас по случай 10 май Световен ден за движение и 17 май Европейски ден за борба със затлъстяването учениците заснеха видео „Храни се здравословно, остани активен и вкъщи!“, което бе разпространено чрез фейсбук страницата на БМЧК Бургас.

2020-05-01 23:11:03

Популяризиране - форум на община Бургас

Дейност 7 Популяризиране дейностите по проекта.Учениците участваха в доброволчески форум на община Бургас, дирекция „Младежки дейности“, програма „Активни и здрави Бургас“ за споделяне на добрите практики на клуба към БМЧК Бургас. Линк:

2020-05-01 23:11:03

Популяризиране интервю БНР Бургас

Осъществиха рекламна кампания чрез предаване в БНР-Бургас, постове в социалните мрежи. Линкове: https://bit.ly/2HwKTxp https://bit.ly/3cGDS8J

2020-06-01 00:49:21

Техническа обработка

Данаил Михов 5.б клас ОУ "Александър Георгиев" - "Коджакафалията".

Посланици на здравето

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close