Recorregut històric LGTBI a l'Estat espanyol
1848
La sodomia deixa de ser un delicte
Es publica el primer codi penal on la sodomia no es considera un delicte. Aquest canvi es dona gràcies al procés de les idees liberals provinents de França. Tanmateix, altres lleis són utilitzades per a perseguir a les persones LGTBI com per exemple, la “llei d’escàndol públic” o “faltes contra la moral, el pudor i els bons costums".
View on timeline1901
Primer matrimoni homosexual a Espanya
Es produeix el primer matrimoni entre dues dones a l’Estat Espanyol. L'Elisa i la Marcela es casen a Galicia, després que la Marcela s’hagi fet passar per un noi durant més d’un any. Quan són descobertes la notícia ocupa les principals portades dels mitjans de comunicació. L'Elisa i la Marcela són perseguides, acomiadades de la feina i apedregades fins que s'exilien a Portugal fugint de la Guàrdia Civil.
View on timeline1928
Les dissidències sexuals tornen a ser delicte
El codi penal s'actualitza sota el regnat d’Alfons XIII i les dissidències sexuals i de gènere tornen a ser considerades un delicte. Les persones sancionades han de pagar multes d'entre 1.000 i 10.000 pessetes conjuntament amb una inhabilitació de càrrecs públics d’entre sis a dotze anys. Com que la majoria de la població no pot pagar les multes, han de complir la condemna a la presó.
View on timeline1932
Llibertat durant la Segona República
Un cop proclamada la Segona República Espanyola, les dissidències sexuals i de gènere viuen una època curta i intensa de llibertats. A l’any 1932 les persones LGTBI no són mencionades al codi penal i són “legalitzades” aprofitant aquest buit legal.
View on timelineJuly 1954
Modificació de la Ley de Vagos y Maleantes
La dictadura franquista modifica la «Ley de Vagos y Maleantes, de 4 de agosto de 1933», aprovada durant la Segona República. Aquesta llei ja penalitzava els rodamons, nòmades i proxenetes, sancionant-los per atemptar contra la moral pública. L’any 1954 el règim franquista hi inclou els homosexuals, i així, juntament amb la «Ley de escándalo público» s’utilitza per perseguir a les persones homosexuals i transsexuals. L’homosexualitat es considera una malaltia mental que s’ha de curar gràcies als treballs clínics del “Departamento Especial de Homosexuales” i els diferents mètodes de Gregorio Marañoni Antonio Valleja. La població LGTBI és sotmesa a operacions on se’ls inserten injerts testiculars, l’exercici, l’aïllament social, l’esterilització, l’electroshock i la religió. Alhora, l’any 1954 s’inaugura un camp de concentració per a persones LGTBI. Aquest espai és conegut oficialment com la “Colonia Agrícola Penitenciaria de Tefía”. Aquest camp està actiu durant 12 anys i més d’un centenar de persones hi són maltractades, abusades i torturades per ser gais, lesbianes, bisexuals o trans.
View on timeline1970
Creació del MELH
Es crea el “Movimiento Español de Liberación Homosexual”. El MELH és una agrupació estatal de diferents organitzacions LGTB. Aquest grup es desfent amb el pas del temps, en algunes zones perdura i en altres canvia de nom.
View on timelineAugust 1970
Ley sobre Peligrosidad y Rehabilitación Social
S’aprova la «Ley sobre Peligrosidad y Rehabilitación Social», la qual prové de l’anterior («Vagos y maleantes»). Aquesta nova llei pretén “curar” o “tractar” la homosexualitat. Inclou penes de fins a 5 anys de presó o internament psiquiàtric per a les persones amb conductes homosexuals. Algunes de les pràctiques aplicades com a tractament van són les lobotomies o l’electroshock. A data d’avui, és reconeix que unes 5.000 persones van ser detingudes o sancionades per les diferents lleis envers el col·lectiu LGTBI durant la dictadura, però és calcula que van ser moltes més.
View on timeline1975
Creació del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC)
Un cop mort el dictador Franco, es crea a Barcelona el Front l’Alliberament Gai de Catalunya. El primer objectiu del col·lectiu és l'abolició de la «Ley de Peligrosidad» i l'eliminació de les incursions de la polícia als locals i llocs de trobada gai.
View on timelineJune 1977
Primer Orgull a Barcelona
El Front d’Alliberament Gai de Catalunya, juntament amb altres activistes, organitza la primera manifestació de l’Orgull a Barcelona, que també és la primera a l’Estat espanyol. Aquesta manifestació és liderada per persones trans, gitanes i treballadores sexuals i és fortament reprimida per la policia.
View on timelineDecember 1978
Modificació de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social
El dia 26 de desembre de 1978 es modifica la «Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social», despenalitzant les pràctiques homosexuals. De totes maneres, no acaben les detencions, que ja no són per “maricons”, sinó que segueixen sent per escàndol públic.
View on timeline16th July 1980
Legalització del FAGC
Es legalitza el front d'Alliberament Gai de Catalunya
View on timeline1983
Legalizació de la reassignació de sexe
Es legalitza la cirurgia de reassignació de sexe a través de la despenalització de la castració.
View on timeline1983
Modificació de la Ley de Escándalo Público
Després de moltes lluites per part dels col·lectius, es modifica la «Ley de Escándalo Público» per a que no pugui ser utilitzada contra el col•lectiu LGTBI.
View on timeline1987
Per canviar els documents oficials cal operar-se
Es permet el canvi de les dades en els documents oficials, però només quan hi ha hagut una operació de canvi de sexe.
View on timeline1989
Derogació de la Ley de Escándalo Público
Es deroga definitivament la «Ley de Escándalo Público».
View on timeline1995
Derogació de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social
Es deroga totalment la «Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social» i el Codi Penal inclou el delicte d’homofòbia, el qual aporta una protecció al col•lectiu.
View on timelineJuly 1998
Llei d'Unions Estables de Parella
Es reconeixen les unions homosexuals a través de la unió civil a Catalunya (llei 10/1998, 15 de juliol Llei d'Unions Estables de Parella).
View on timelineJuly 2005
Legalització del matrimoni homosexual a Espanya
El 2 de juliol es publica la «Ley 13/2005, de 1 de julio, por la que se modifica el Código Civil en materia de derecho a contraer matrimonio», sent el tercer país del món que legalitza el matrimoni homosexual. Tot i l’avanç que suposa aquesta llei, la FELGTB recorda que encara hi ha buits legals en situacions relacionades amb la filiació de lxs menors. Destaca que les parelles formades per dues dones estan obligades a casar-se per a que ambdues puguin constar legalment com a mares al registre civil, un fet discriminatori davant de les parelles heterosexuals.
View on timelineJuly 2005
Creació de la FELGTB
Es crea la Federación Estatal de Gais y Lesbianas, anomenada més tard Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales (FELGTB). És una federació d'associacions LGTBI espanyoles que coordina el moviment associatiu i reivindica la igualtat legal i el respecte social de les dissidències sexuals i de gènere a través de l'activisme i les campanyes de sensibilització i denúncia.
View on timeline15th March 2007
Ley reguladora de la rectificación registral de la mención relativa al sexo de las personas
El 17 de març entra en vigor la «Ley 3/2007, de 15 de marzo, reguladora de la rectificación registral de la mención relativa al sexo de las personas», la qual permet a les persones trans modificar el nom i el sexe dels documents d’identitat sempre que compleixin dos requisits: han d'haver estat diagnosticades de disfòria de gènere i han d'haver estat tractades amb processos hormonals almenys dos anys per acomodar les característiques físiques a les corresponents al sexe reclamat.
View on timeline