Historija Bh. povorke ponosa

Bosanskohercegovačka povorka ponosa (Bh. povorka ponosa) je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa predstavlja naš vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Povorkom ponosa zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.;xNLx;;xNLx;Povorka ponosa je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih aktivističkih događaja, koji je kroz istoriju održavanja u regiji i svijetu pokazao da mnogo brže čini pozitivne promjene i doprinosi kvalitetnijem životu LGBTIQ osoba.;xNLx;;xNLx;Inicijativu da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa pokrenula je grupa aktivista i aktivistkinja iz cijele BiH (Prijedor, Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina, Tuzla).;xNLx;;xNLx;Članovi i članice Organizacionog odbora djeluju samostalno i na volonterskoj osnovi, te ne predstavljaju nijedno privredno društvo, domaću ili međunarodnu organizaciju, niti političku stranku.

2019-09-08 12:00:00

1. Bh. povorka ponosa: Ima izać'

Prva Bh. povorka ponosa je održana 2019. godine pod sloganom Ima izać’. Prva povorka ponosa u BiH je ujedno i zadnja na prostoru bivše Jugoslavije. Održana je bez ijednog incidenta, a u njoj su učestvovale LGBTIQ osobe, naši_e prijatelji_ice, podržavatelji_ce, komšije_inice i ostali građani_ke širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Tog dana, 8. septembra 2019. godine, ujedinjeno protiv mržnje i nasilja, za ljubav i zajendištvo, šetalo je 3000 osoba.

2020-08-23 12:00:00

2. Bh. povorka ponosa: Nije život četiri zida

Druga Bh. povorka ponosa, koja je trebala da se desi 23. augusta 2020. godine je odgođena u fizičkom, klasičnom obliku, usljed povećanja broja zaraženih korona virusom. Ipak, uz procjenu važnosti podizanja vidljivosti i aktivističkih aktivnosti, Organizacioni odbor 2020 je organizovao niz uličnih akcija i događaja, kao i online program, kojim je poslana jasna poruka da ne odustajemo i da ćemo se nastaviti boriti i pronalaziti kreativna aktivistička djelovanja i u vremenu kada smo onemogućeni izaći na ulicu. Druga povorka ponosa je nosila slogan Nije život četiri zida.

2021-08-14 12:00:00

3. Bh. povorka ponosa: Otpor sa margine

Treća Bh. povorka ponosa je uprkos mnogim preprekama uspješno organizovana 14. augusta 2021. godine. Na povorci je šetalo oko 1000 osoba, naših prijatelja_ica, porodice i svih podržavatelja_ica koji su došli iz cijele BiH. Zbog pandemije i ograničenja, nismo zvali naše prijatelje_ice i podržavatelje_ice iz regije i svijeta. Održana je pod sloganom Otpor sa margine.

2022-06-25 17:00:00

4. Bh. povorka ponosa: Porodično okupljanje

Četvrta Bh. povorka ponosa je održana 25. juna 2021. godine. Na Kroz četvrtu povorku smo poslali jasnu poruku da je porodica mjesto koje treba i mora biti mjesto podrške, zaštite, sigurnost, ljubavi.

Historija Bh. povorke ponosa

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close