De vroege keizertijd (31 v.C. - 193 n.C.)

Verantwoording tijdlijn over de vroege keizertijd (31 v.C. - 193 n.C)

Deze tijdlijn behandelt de periode van de vroege keizertijd, die zich situeert vanaf 31 v.C. en eindigt in 193 n.C.. De tijdlijn is verdeelt in volgende domeinen: cultureel, politiek en socio-economisch. Bij het culturele deel van de tijdlijn hebben we er voor gekozen om voornamelijk gebouwen te bespreken, daarnaast worden er ook nog enkele belangrijke gebeurtenissen besproken die een invloed hadden op de Romeinse cultuur. Binnen het politieke domein worden de belangrijkste keizers besproken. Bij het socio-economische domein zal het voornamelijk gaan over gebeurtenissen die invloed hadden op het sociale leven in Rome, maar ook enkele gebouwen die invloed hadden op het sociale leven. Ook worden er plaatsen of gebouwen besproken in verband met de economie in Rome. ;xNLx;Bijna de volledige tijdlijn speelt zich af tijdens de Pax Romana. De Pax Romana betekent letterlijk "Romeinse Vrede". Dit begrip zal dus verwijzen naar de maatschappelijke ordening in het Romeinse Rijk. Deze periode wordt gekenmerkt door de langdurige stabiliteit die ongeveer twee eeuwen duurt. Wanneer men spreekt over de Pax Romana, dan heeft men het meestal over de periode vanaf Augustus (27 v.Chr.) tot en met de dood van keizer Marcus Aurelius in 180 na Chr. ;xNLx;;xNLx;Deze tijdlijn komt het best tot zijn recht wanneer je hem in 2D bekijkt. Wij stellen voor om 'View Type' op 'Category bands' in te stellen, zo zijn de domeinen duidelijk zichtbaar en bij 'Spacing' raden wij aan om 'Equal spacing 1' te nemen zodat alles overzichtelijk is.

0002 BC-03-24 23:06:18

Aqua Alsietina

Aqua Alsietina of een andere naam hiervoor is Aqua Augustus was een aquaduct in het Oude Rome die in 2 v.C. gebouwd werd. Typerend is dat dit de eerste aquaduct was die op westelijke oever van de rivier Tiber eindigde. Het water van het aquaduct werd gebruikt voor de Naumachie van Augustus (een kunstmatig meer) en voor de irrigatie van de parken en landerijen, maar het water was niet drinkbaar.

0002 BC-12-05 05:19:48

Naumachie van Augustus

De Naumachie van Augustus was een groot kunstmatig meer met als bedoeling de zeeslagen (zoals de Slag bij Salamis) na te spelen. De Naumachie werd gevuld met water van het Aqua Alsietina. Het meer speelde een prominente rol in de opening van de Tempel van Mars Ultor, toegewijd aan keizer Augustus. Tijdens de openingsceremonie, werd een grote zeeslag, namelijk de slag bij Salamis, opgevoerd op de Naumachie.

0004 BC-07-18 21:11:33

Lucius Annaeus Seneca

Lucius Annaeus Seneca (4v.C. - 65 n.C.) was een Romeinse schrijver en filosoof van de stoïcijnse strekking. Tijdens de regeerperiode van keizer Nero, had Seneca een zeer hoge positie in Rome. Zijn vader, Seneca was een redenaar en werd aangeduid door Seneca Major. Door keizer Claudius, werd Seneca verbannen naar het eiland Corsica, maar hij kreeg de toestemming om na acht jaar terug te keren. Achteraf nam deel aan het politieke leven aan het hof van Nero. Zijn bedoeling was om een belangrijke invloed uit te oefenen op de burgers, maar na enige tijd bleek keizer Nero een echte tiran te zijn. Seneca probeerde te vluchten, maar keizer Nero dwong Seneca om zelfmoord te plegen. Belangrijke kenmerken van het schrijven van Seneca zijn de individuele autonomie en de innerlijke vrijheid, die een inspiratiemodel voor verscheidene latere schrijvers zal zijn.

0009 BC-03-28 02:03:53

Ara Pacis

De Ara Pacis staat voor "Altaar van de Vrede". Het is een altaar in Rome dat is gewijd aan de vrede. De personificatie van de vrede wordt afgebeeld als de Romeinse godin Pax. Het is ingewijd op 30 januari in 9 v.Chr. De Ara Pacis is bijzonder gedetailleerd uitgevoerd en gebeeldhouwd uit het beste witte Carrara marmer. De afbeelding hadden verschillende doelen, zo moesten ze niet alleen vrede en voorspoed uitdrukken. Ze moesten ook de vroomheid van de machtshebbers tonen. Op het altaar zijn verschillende afbeeldingen van Augustus en zijn familie die vee offeren aan de goden en andere voorstellingen die tonen hoe vroom de keizer is.

0012 BC-03-28 02:03:53

Theater van Marcellus

Het theater van Marcellus in Rome, voltooid in 12 v.C., was een antiek theater die dankzij opdracht van Julius Caesar gebouwd werd. Het theater werd in tijden van keizer Augustus voltooid en werd toegewijd aan de gedachtenis van de schoonzoon van Augustus. Het theater bevond zich nabij de tempel van Apollo. De werken van schrijver Seneca werden in dit gebouw voorgesteld aan een beperkt publiek.

0014-03-24 23:06:18

Keizer Tiberius

Keizer Tiberius (42 v.C. - 37 n.C.) werd benoemd tot opvolger door zijn stiefvader, keizer Augustus. Tiberius was namelijk getrouwd met de dochter van Augustus, Julia. Hij behoorde tot de Julisch-Claudische dynastie. Aanvankelijk was keizer Tiberius een goede keizer, tegen alle verwachtingen van Augustus in, zijn eerste bestuursjaren waren voorspoedig. Naar het einde toe, werd Tiberius achterdochtig en regeerde het land vanuit het eiland Capri. Hij werd ook wel tristissimus hominum(« de triestigste aller mensen ») genoemd.

0018 BC-01-30 15:00:19

Ostia Antica

Ostia Antica was de havenplaats van Rome. De naam is afkomstig van het Latijnse ostium, wat riviermonding betekent. Tijdens de eerste eeuw v.C. kreeg de handelshaven Ostia zijn eigen bestuur en werd het niet meer vanuit Rome bestuurd. De haven kreeg een zeer belangrijke functie in de vroege keizertijd. Keizer Augustus liet een aquaduct aanleggen samen met de twee tempels, vermoedelijk een tempel voor Jupiter, de oppergod van de Romeinen en een Capitolium, het centrum van het religieuze leven. Keizer Vespasianus veranderde de functie van de stadsmuur in een aquaduct met de bedoeling om water naar de zuidelijke helft van Rome te vervoeren. Het hoogtepunt van Ostia viel samen met de regeerperiodes van keizer Trajanus en Hadrianus. Er werden veel nieuwe gebouwen over de ouderen gebouwd. Keizer Commodus liet het theater uitbreiden en in die tijd beleefde Ostia Antica een bloeiperiode die duurde tot het begin van de derde eeuw.

0020 BC-03-24 23:06:18

Millarium Aureum

De Milliarium Aureum, letterlijk vertaald, de Gouden Mijlpaal. Deze Romeinse mijlpaal op het Forum Romanum, gaf aan waar alle Romeinse wegen zouden starten. De mijlpaal is door keizer Augustus in 20 v.C. opgericht als middelpunt van de wereld. Op de marmeren pilaar, stonden de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk vermeld, telkens met de afstand tot aan de stadspoorten van Rome.

0024 BC-03-24 23:06:18

Keizer Augustus

Octavianus (63 v.C. - 14 n.C.) of beter gekend als keizer Augustus was de eerste keizer van het Romeinse keizerrijk. Vanaf 27 v.C. startte zijn regeerperiode als eerste princeps van Rome. Na de moord op Caesar (44 v.C.), zijn grootoom, nam Octavianus de politieke macht over en zocht hij aanhang bij de Senaat. In 27 v.C. gaf Octavianus zijn volmachten als dictator terug aan de Senaat. Hij werd benoemd tot consul voor het leven, wat wil zeggen dat hij niet meer herverkozen hoefde te worden. Bovendien kreeg hij de titel “Augustus”, wat “verhevene” betekent. Vanaf dat moment werd Octavianus, keizer Augustus. Augustus voerde in dat de keizer, de functie van de Pontifex Maximus, de hoogste priester van de Romeinse godsdienst, innam. Vanaf 23 v.C. zal Augustus geen enkele ambt meer bekleden.

0024 BC-04-30 05:45:13

Uitbouw provincies

Ten tijden van Augustus, ontstonden er twee soorten provincies doordat hij zichzelf als “imperator”, opperbevelhebber, had benoemd. Er waren namelijk senatoriale en keizerlijke provincies. De senatoriale provincies waren in de minderheid en hadden weinig militaire controle nodig. Terwijl de keizerlijke provincies onrustige provincies en vooral grensgebieden waren die de meeste legioenen telden. Tijdens de regeerperiode van Augustus werd er voor de eerste keer een propagandacampagne ingevoerd voor de provincies. Dit hield in dat talloze schilderijen, beelden, munten het hoofd van keizer Augustus voorstelden. De keizer werd geïdealiseerd op alle vlakken, zelfs op religieus vlak.

0024 BC-11-01 12:20:20

Gladiatoren Spelen

De Gladiatoren Spelen waren zeer populair in tijden van de Romeinse Republiek met Julius Caesar in de hoofdrol. Onder Augustus werd deze traditie voorgezet, maar werden de gevechten ook als een propagandamiddel gebruikt voor de keizer. De spelen werden gezien als alleenrecht van de keizer. In 80 n.C. werd het Colosseum, die in opdracht van keizer Vespasianus gebouwd werd, geopend met een zeer spectaculair spektakel. Dankzij het Colosseum werden de gladiatorenspelen steeds belangrijker en populairder.

0027 BC-03-28 21:51:23

Titus Livius

Titus Livius (59 v.C. – 17 n.C.) was een befaamde Romeinse geschiedschrijver ten tijden van keizer Augustus. Een van zijn bekendste boeken is “Ab Urbe Condita” waarin hij de geschiedenis van Rome en haar stichting beschrijft. Livius was een patriottische schrijver met het doel om de Romeinse bevolking de normen en waarden aan te leren. Zijn werken worden niet zozeer geklasseerd als objectiviteit doordat het een verheerlijking was van de deugden waardoor het imperium gerealiseerd werd.

0027 BC-10-06 15:04:08

Romeinse godsdienst

De Romeinse burgers geloofden in een polythïstische godsdienst, wat betekent dat zij meerdere goden vereerden. De Romeinse godsdienst was een staatsgodsdienst. De keizer werd ook vereerd en nam een belangrijke functie in de Romeinse godsdienst in. Keizer Augustus benoemde zich tot Pontifex Maximus, wat de hoogste priester betekent. De meeste keizers werden na hun dood vergoddelijkt.

0028 BC-03-28 02:03:53

Tempel van Apollo Palatinus

Tempel van Apollo Palatinus was een invloedrijke Romeinse tempel gelegen op de Palatijn, de eerste bewoonde heuvel van Rome. De tempel werd vernoemd naar de Griekse god Apollo en werd in Rome ook vereerd. Keizer Augustus was een sterke aanhanger van de Apollocultus. In 28 v.C. werd de tempel door hem ingewijd. Nadat Augustus, Pontifex Maximus werd, liet hij alle heilige boeken in deze tempel overplaatsen.

0029 BC-03-28 02:03:53

Boog van Augustus

De Boog van Augustus was de naam van twee triomfbogen op het Forum Romanum in het Oude Rome. De triomfboog werd in 29 v.Chr. opgericht tussen de Tempel van Castor en Pollux en de Tempel van Caesar en gaf zo toegang tot het grote plein van het Forum Romanum. De boog was wel niet helemaal legitiem, een Romeins generaal kon volgens de republikeinse wetten geen triomftocht verdienen na een overwinning in een burgeroorlog.

0031 BC-07-19 06:34:16

Slag bij Actium

De slag bij Actium (31 v.C.) is een belangrijke zeeslag die een cruciaal moment vormt in de geschiedenis van de Romeinen. Er zijn enkele gebeurtenissen aan deze datum gekoppeld. De slag bij Actium betekende het einde van de Romeinse Republiek. De zeeslag is een strijd tussen de vloot van Marcus Antonius en Cleopatra en de vloot van Octavianus. Bijgevolg betekent dit de overwinning van Octavnianus, Caesars adoptiezoon. Achteraf pleegden Marcus Antonius en Cleopatra zelfmoord. Vanaf de slag bij Actium, maak het Egyptische Rijk deel uit van het Romeinse Rijk. Egypte bracht enorme rijkdommen aan Octavianus, want nu kon hij alle segmenten van de gemeenschap aan zich binden, hij betaalde namelijk zijn legioenen en gaf hen geschenken. De periode die volgt na de slag bij Actium, zal Octavianus zijn macht bestendigen zonder de Senaat tegen zich te hebben. Onder zijn veertigjarige bewind bouwt hij een keizerrijk uit. De eerste periode uit het keizerrijk wordt "het principaat" genoemd.

0037-03-24 23:06:18

Keizer Caligula

Keizer Caligula (12-41 n.C.) was de derde keizer van Rome. Hij was de kleinzoon van Tiberius en behoorde ook tot de Julisch-Claudische dynastie. Hij had de reputatie van een zeer wrede en bloeddorstige keizer te zijn doordat hij bekend stond voor het doden voor het plezier. Bovendien leefde hij erg losbandig en hij werd vermoord al na vier jaar bewind. Na de moord op Caligula door de praestoriaanse wacht, kwam Claudius, Caligula’s oom, aan de macht. Claudius werd vergiftigd door zijn eigen vrouw zodat haar zoon, Nero, aan de macht kwam.

0038-03-24 23:06:18

Pont du Gard

Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat loopt van Uzès naar Nîmes, Zuidoost-Frankrijk. Tussen 38 en 52 n.C. ontwierpen en bouwden de Romeinen een aquaduct van 50 kilometer lang om water te leveren aan de stad Nemausus, het huidige Nîmes. Het aquaduct “Pont du Gard” voorzag de badhuizen, de fonteinen en de bronnen van Nemausus van water. De burg werd pas achteraf in de 18de eeuw aangelegd.

0040-03-01 19:02:58

Circus van Nero

Het Circus van Nero maakte deel uit van het Circus Maximus, een grote stadion waarin wagenrennen georganiseerd werden. Het Circus van Nero is ook gekend onder twee andere namen, namelijk het Circus van Caligula, verwijst naar keizer Caligula die de opdracht gaf om het Circus te bouwen en Circus Vaticanus. Dit verwijst naar de heuvel waarop het gebouwd was. Spectaculair is dat Caligula een obelisk uit Egypte liet plaatsen op de middenafscheiding van de renbaan. Het circus staat ook bekend onder de naam van Nero doordat de voltooiing niet meer plaatsvond in tijden van Caligula en keizer Nero organiseerde geregeld spelen. Voornamelijk werden wagenrennen in dit circus georganiseerd, maar in tijden van Nero werden de christenen in het openbaar geëxecuteerd.

0054-03-24 23:06:18

Keizer Nero

Keizer Nero (37-68), bekend voor de vele wreedheden, liet zijn eigen moeder ombrengen om meer zelf te kunnen besturen. Na de brand van Rome, startte Nero met de eerste christenvervolgingen die ook gekend zijn doordat dit de eerste geschreven vermeldingen zijn van de vervolgingen, geschreven door Tacitus. Keizer Nero nam regelmatig deel aan de Olympische Spelen. Het Romeinse leger keerde zich tegen hem en uiteindelijk zullen ze hem dwingen om zelfmoord te plegen. De dood van Nero betekende ook het einde van de Julisch-Claudische dynastie.

0055 BC-05-02 00:32:23

Gallo-Romeinse periode

De Gallo-Romeinse periode startte na de verovering van Gallië en Belgica door Julius Caesar. Dit gebied bevat enkele landen: Zuid-Nederland, België, Frankrijk, delen van Zwitserland, Duitsland en het westen van Nederland. Dankzij de kolonisatie van Gallië door de Romeinen, kwam er een mengeling van de twee culturen. Gallo-Romeinen is een vermenging van de Romeinse als van de Keltische cultuur.

0064-04-04 22:01:50

Grote brand van Rome

De grote brand van Rome (64 n.C.) was een ernstige stadsbrand die ontstond in de omgeving van het Circus Maximus, gelegen in de vallei tussen de heuvels Palatijn en Aventijn. In die tijd waren de meeste huizen gemaakt uit hout en op die manier kon de brand zich razendsnel verspreiden. Op de Palatijn waren de belangrijkste keizerlijke paleizen gevestigd die door de brand van 64 in rook zijn opgegaan. De brand duurde vijf dagen en had veel districten in Rome verwoest. Tijdens het incident, was keizer Nero aan de macht. Hij stelde nieuwe bouwregels op na de brand en zorgde dat de huizen niet meer te dicht op elkaar mochten gebouwd worden. Volgens Nero waren de christenen schuldig aan de grote brand van 64 in Rome.

0064-06-18 07:51:35

Christenvervolgingen

De eerste christenvervolgingen vonden plaats in 64 n.C. na de grote brand van Rome. Keizer Nero zocht de reden voor die brand bij het orakel, maar die gaf geen duidelijk antwoord. Nadien gaf Nero de schuld aan de christenen. Op die manier startte de eerste christenvervolging onder de regeerperiode van keizer Nero. Hij stond bekend voor zijn gruwelijke wreedheden. Tijdens de derde en het begin van de vierde eeuw, vonden er in het hele Romeinse rijk grote en wrede christenvervolgingen plaats, maar het aantal christenen bleef wel toenemen. In 312 bekeerde keizer Constantijn zicht tot het christendom en voerde het Edict van Milaan uit. Vanaf 313, heerste er een godsdienstvrijheid in het rijk.

0066-06-07 16:53:41

Joodse Oorlog

De Joodse Oorlog of de Joodse opstand situeren we tussen 66 en 70 n.C. Er waren talloze opstanden in Judea en Galilea. De strijd was tussen de Zeloten, een bijzonder Joodse groep, en de Romeinen. In 70 n.C. werd Jeruzalem verwoest en zo kwam er een einde aan de oorlog.

0069-03-24 23:06:18

Keizer Vespasianus

Vespasianus (9-79). Na Nero, kozen meerdere legioenen zelf hun keizer. In 69 v.C. herstelde Vespasianus de orde en rust en werd hij keizer van het Romeinse Rijk. Typerend voor Vespasianus is dat hij van nederige komaf is en afkomstig is van de provincie Asia. Vespasianus was een zeer zuinige keizer en slaagde erin om op politiek en op financieel domein het rijk te stabiliseren na de moeilijke en zware periode, van het verkiezingjaar. De regeerstijl van Vespasianus is best te vergelijken met die van Augustus en is in contradictie met die van Nero. Zijn doel was om zijn positie onder het volk te versterken en daarom startte hij met het bouwen van een enorme schouwburg in Rome, namelijk het Colosseum.

0075-03-28 02:03:53

Colossus van Nero

De Colossus van Nero was een kolossaal standbeeld van keizer Nero in het oude Rome. Nero was een liefhebber van de Griekse kunst en cultuur. Daarom liet hij een beeld bouwen naar het voorbeeld van de beroemde Colossus van Rhodos, een van de zeven wereldwonderen van de antieke oudheid. Het beeld kwam in de vestibule van Nero's Domus Aurea te staan. Dit was gebouwd op de Velia, een uitloper van de Palatijn. Het beeld was nog niet voltooid toen Nero stierf in 68. Zijn opvolger Vespasianus wou alle sporen van zijn voorganger uitwissen en liet daarom het hoofd van zijn zoon Titus op het beeld zetten.

0075-03-28 02:03:53

Vredestempel

De Vredestempel (“Templum Pacis”) was een tempel gebouwd ter ere van de Romeinse godin van de vrede, Pax. De tempel maakte deel uit van de Keizerlijke fora, de belangrijkste pleinen van Rome bijeen. Andere benamingen voor deze tempel zijn: Forum Pacis en Forum Vespasiani. De Vredestempel werd gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus in 75 n.C. om de overwinning van de Joodse Oorlog te vereren. In de tempel, waren de Joodse schatten die tijdens de oorlog gestolen werden, tentoongesteld.

0079-01-01 00:00:00

Vulkaan Vesuvius

De Vesuvius is een vulkaan aan de westkust van Italië ten zuidoosten van Napels. In 79 was er de bekendste eruptie van de Vesuvius. Dit was de gewelddadigste uitbarsting die tot nu toe in historische tijden plaatsvond. De top van de vulkaan explodeerde en de Romeinse plaatsen Pompeï, Stabiae en Oplontis werden volledig bedolven onder as en puimsteen, terwijl een pyroclastische golf Herculaneum trof.

0079-03-24 23:06:18

Keizer Titus

Keizer Titus (39-81) was de zoon van Vespasianus en was de eerste keizer die zijn eigen vader meteen opvolgde. Hij behoorde tot de Flavische dynastie die na de nederlaag van de Julisch-Claudische dynastie tijdens de burgeroorlog van (69 v.C.), aan de macht kwam. Titus voltooide het bouwen van het Colosseum en is bekend om zijn vrijgevigheid van het verlichten van het lijden van twee rampen die tijdens zijn regeerperiode plaatsvonden, namelijk de uitbarsting van de Vesuvius in Pompeji (79 v.C.) en de brand in Rome in 80 v.C. Na twee jaar bewind stierf Titus en werd hij opgevolgd door Domitianus, zijn jongere broer. Titus werd vergoddelijkt door de Romeinse Senaat.

0080-01-01 00:00:00

Meta Sudans

De Meta Sudans was een monumentale fontein in het oude Rome. Het werd gebouwd rond 80 tijdens de regering van keizer Titus. De fontein stond op het plein ten zuidwesten van het Colosseum dat in deze jaren door Domitianus werd voltooid. Het stond op het kruispunt van vier stadsdistricten en op de plaats waar de Via Triumphalis de Via Sacra kruiste.

0080-03-28 02:03:53

Colosseum

Het Colosseum of het Flavisch Amfitheater was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk en werd in opdracht van Vespasianus gebouwd. Het Colosseum bevindt zich in het dal tussen Oppius, Caelius en Palatijn. De Flavische keizers, waaronder Vespasianus stonden achter de bouw van het theater. De krijgsbuit van de plunderingen van Jeruzalem werden gebruikt om de bouw te financieren. De bedoeling was om alle herinneringen aan de gehate keizer Nero te laten verdwijnen.

0081-03-28 02:03:53

Boog van Titus

De boog van Titus (voltooid in 81) was een ereboog op het Forum Romanum, gebouwd op het hoogste punt van de Via Sacra, de oudste en bekendste weg van Rome. De boog van Titus vormde de toegang tot het Forum Romanum vanaf het Colosseum. De boog is gebouwd ter ere van de vergoddelijking van keizer Titus. De reliëfs in de marmerenboog stonden voor de joodse opstanden in Palestina en de verwoesting van Jeruzalem door Titus en vader Vespasianus.

0095-03-24 23:06:18

Keizer Trajanus

Keizer Trajanus (53-117) maakte deel uit van een nieuwe generatie keizers. Hij is namelijk de eerste adoptiekeizer van het Romeinse Rijk die zorgde voor de rust en welvaart. Dit betekende een verderzetting van de Pax Romana, waarmee keizer Augustus begonnen was. Trajanus is van oorsprong geen Italiaan, maar kwam uit de provincie “Italica”, gelegen in Spanje. Rome beleefde een hoogtepunt van macht, roem en welvaart. Trajanus staat bekend voor het bouwen van grote bouwwerken zoals het nieuw Romeins forum. Even belangrijk is de hervorming van de rechtspraak onder Trajanus. De grootste uitbreiding van het Romeinse Rijk is aan hem toegekend.

0109-03-28 02:03:53

Aqua Traiana

Aqua Traiana was een aquaduct gelegen in het oude Rome die in opdracht van Trajanus gebouwd werd en in 109 n.C. voltooid werd. De belangrijkste reden voor de bouw, was om de regio Trans Tiberim van water te voorzien. Aqua Alsietina had hetzelfde eindpunt als deze aquaduct, maar kon de bevolking niet voorzien van drinkbaar water. Door de bouw van Aqua Traiana, was de bevolking sterk toegekomen in Trans Tiberim en daardoor was er nog meer water nodig.

0109-03-28 02:03:53

Thermen van Trajanus

De Thermen van Trajanus was een belangrijk en openbaar thermencomplex in het centrum van Rome. De Thermen stonden op de Oppius, een heuveltop en werden gebouwd in opdracht van keizer Trajanus. Het complex werd in 109 ingewijd. De Thermen werden gebouwd op de zalen van de begane grond, die na de grote brand gespaard bleven. Het water van de Thermen werd voorzien dankzij de Aqua Traiana.

0112-07-19 06:34:16

Basilica Ulpia

Basilica Ulpia was een grote basilica, een gebouw voor handel en rechtspraak. Het gebouw bevond zich op het Forum van Trajanus. De basilica Ulpia werd gebouwd in opdracht van keizer Trajanus en werd uit zijn eigen middelen betaald, in tegenstelling tot het Forum van Trajanus. Dit werd gefinancierd door de oorlogsbuit van de Dacische Oorlogen. Het gebouw had een dubbele functie, want enerzijds is dit een rechtsgebouw, waar het vrijlatingsritueel van de slaven plaatsvond, maar anderzijds werd er ook handel gedreven.

0113-03-28 02:03:53

De zuil van Trajanus

De Zuil van Trajanus is een antieke triomfzuil die ingewijd werd in 113 op het Forum van Trajanus. Oorspronkelijk was het de bedoeling om deze zuil te gebruiken als grafmonument voor de as van de overleden Trajanus, maar het is ook een herdenking van de overwinning van Trajanus op Dacië ten tijden van de Dacische Oorlogen.

0117-03-24 23:06:18

Keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus (76-138) regeerde als keizer van 117 tot 138 n.C. Hij behoorde ook, net als Trajanus en Marcus Aurelius, tot de adoptiekeizers. Hij stond gekend voor het brengen van de rust en de welvaart in het Romeinse Rijk. Bovendien was keizer Hadrianus een liefhebber van de Griekse cultuur. Het was zijn bedoeling om van Athene de culturele hoofdstad te maken en hij herbouwde het Pantheon. Hadrianus consolideerde de grenzen van het rijk. Hij was een keizer die zeer dicht stond bij zijn leger doordat hij het belangrijk vond om hen alert te houden. Hadrianus heeft zeer veel gereisd en is zelfs tot Groot-Brittannië geweest, waar hij de opdracht gaf om de Muur van Hadrianus te bouwen.

0122-04-09 03:17:02

Muur van Hadrianus

De Muur van Hadrianus, gebouwd tussen 122 en 128, in opdracht van keizer Hadrianus, lag dicht bij de huidige grens met Scotland. Keizer Hadrianus had de bedoeling om zijn leger persoonlijk te controleren en de verschillende provincies zelf te leren kennen. Voor die reden, liet hij de muur bouwen. De opvolger van Hadrianus, keizer Antoninus Pius volgde zijn voorbeeld en liet vanaf 142 in het noorden Muur van Antoninus aanleggen.

0125-03-25 17:47:31

Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel, gelegen op het Marsveld in het centrum van Rome, specifieker op het Piazza della Rotonda. Pantheon betekent “gewijd aan alle goden”. De reden waarom het gebouw nog steeds te bezichtigen is, is doordat het een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen is. In 27 v.C. gaf Marcus Agrippa, de belangrijkste generaal tijdens de overgangsperiode van de republiek naar het principaat van Augustus, de opdracht om het Pantheon te bouwen. Door de grote brand in 80 n.C. werd het Pantheon verwoest. Gelukkig gaf keizer Domitianus, de opvolger van keizer Titus (81-96), de opdracht om het Pantheon te herstellen. Tijdens de regeerperiode van keizer Trajanus (98-117) werd het gebouw verwoest door een bliksemschade. De huidige ronde vorm van het Pantheon hebben we te danken aan keizer Hardianus die in 125 het gebouw liet herbouwen.

0130-06-25 16:10:29

Villa Adriana

De Villa Adriana is de naam van de uitgestrekte residentie die de Romeinse keizer Hadrianus. De residentie ligt in het huidige Tivoli, op ongeveer 31 km van Rome. Het landgoed, met een omtrek van 5 km en een oppervlakte van ongeveer 120 ha, omvatte een keizerlijk paleis, thermen, bibliotheken, theaters, een zwembad,... Het geldt als een van de rijkste gebouwencomplexen uit de oudheid.

0133-03-28 02:03:53

Athenaeum van Hadrianus

Athenaeum van Hadrianus was een atheneum voor hoger onderwijs en kunst in het oude Rome. De school werd gesticht in opdracht van keizer Hadrianus en werd voltooid tussen 133 en 135 n.C. De school werd gebouwd naar een Grieks voorbeeld die keizer Hadrianus tijdens zijn vele reizen had opgemerkt. Het instituut werd genoemd naar de stad Athene, die als voorbeeld diende voor vele scholen.

0134-03-28 02:03:53

Engelenbrug

De Engelenbrug is een van oorsprong Romeinse brug in Rome. De brug verbindt de Engelenburcht met de andere zijde van de Tiber. Keizer Hadrianus gaf in 134 de opdracht om de brug te bouwen, zo zou er een directe verbinding van de stad naar zijn pas gebouwde mausoleum, de huidige Engelenburcht, zijn. De brug had oorspronkelijk 8 bogen; de drie centrale bogen met een doorsnee van 18,39 meter, drie kleinere bogen van 3, 3,5 en 7,59 aan de linkerzijde en twee van 3,75 en 7,59 aan de rechterzijde. De brug is 10,95 meter breed.

0135-03-28 02:03:53

Engelenburcht

De Engelenburcht, in het Italiaans Castel Sant' Angelo, is een monument in Rome. De Engelenburcht heeft zijn naam gekregen door een legende. Op kerstdag 590 hield paus Gregorius I een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. De aartsengel Michaël verscheen boven op het mausoleum. Hij stak zijn zwaard in de schede, wat betekende dat Gregorius' bede was verhoord en de strijd tegen de pestepidemie voorbij was. Later liet paus Pius II op de plaats waar de aartsengel zou verschenen zijn een kapel bouwen.

0138-03-24 23:06:18

Keizer Antoninus Pius

Keizer Antoninus Pius (86-161) regeerde in Rome van 138 tot 161 n.C. Hij was de stichter van een nieuwe dynastie, namelijk van de Antonijnse dynastie. Antoninus Pius was een zeer bekwame keizer en toonde respect voor andermans rechten. Zijn regeerperiode bestond uit een erg welvarende en rustige periode, zonder oorlogen. Hij zette het beleid van consolidatie van keizer Hadrianus verder. De titel “Pius”, wat letterlijk “de Vrome” betekent, had de keizer te danken aan zijn mildheid en loyaliteit.

0161-03-24 23:06:18

Keizer Marcus Aurelius

Marcus Aurelius (121 - 180) was de laatste keizer die deel uitmaakte van de “Vijf Goede Keizers” of van de dynastie van de adoptiekeizers. Zijn regeerperiode bestond uit verschillende opstanden en oorlogen, maar hij was een erg rechtvaardige en menselijke keizer. Tijdens een veldtocht, schreef hij een stoïcijns werk die nu nog vereerd wordt als een literair monument. Het gaat erover om zijn gemoedrust te vinden en te behouden tijdens een zwaar conflict. Hij maakte komaf met de adoptiekeizers en benoemde zijn eigen zoon, Commodus, als zijn volwaardige opvolger. Uiteindelijk wordt dit als een radicale fout gezien doordat zijn zoon niet competent genoeg was om keizer te worden.

0180-07-15 15:02:02

Keizer Commodus

Lucius Aurelius (161-192) Commodus, beter gekend als Commodus, regeerde eerst als medekeizer van zijn vader, Marcus Aurelius. Vanaf 180 tot 192 werd hij keizer van het Romeinse Rijk. Hij werd gekozen door zijn vader, maar was een van de slechtste keizers van het Romeinse Rijk. Hij kwam in strijd met de Romeinse Senaat. Gelukkig was hij dankzij zijn vader lid geworden van de Romeinse gens Aurelia. De gens Aurelia was een invloedrijke familie die enkele consuls voortbrachten.

0193-04-24 01:01:21

Zuil van Marcus Aurelius

De zuil van Marcus Aurelius werd in opdracht van keizer Commodus gebouwd ter ere van zijn vader en voorganger keizer Marcus Aurelius. De zuil staat op het Marsveld in het centrum van Rome en werd voltooid in het jaar 193. De erezuil is gebouwd naar het voorbeeld van de zuil van Trajanus.

0193-07-19 06:34:16

Keizer Didius Julianus

Keizer Didius Julianus was een keizer die amper drie maanden in Rome heeft geregeerd. Zijn voorganger, Pertinax, werd vermoord door de Praetoriaanse garde, wat het begin van de Romeinse burgeroorlog betekende. De oorlog duurde van 193 tot 197 n.C. Ook Julianus werd vermoord door de Senaat.

De vroege keizertijd (31 v.C. - 193 n.C.)

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close