Un dia a Mercabarna

El 2015 Mercabarna va comercialitzar 1.100.000 tones de fruites i hortalisses. El fet que abraci tants perfils de productors i compradors fa que hi hagi moltes maneres de viure el mercat. En aquesta eina volem analitzar totes les vessants del mercat, que comercialitza el 18% de tota la producció de fruita i hortalissa catalana.

Per Joan Aleix Mata i Andrea Llovera

2016-04-21 07:07:27

Inici del dia a Mercabarna

Mercabarna va nèixer el 1971, i va agrupar tots els mercats centrals de Barcelona, perquè dins de la ciutat no podien crèixer més. El 1987 el mercat va passar de l'horari nocturn a l'actual, diürn. Això el diferencia de la resta d'Europa, on la majoria de mercats continuen estant al centre de les ciutats i segueixen sent nocturns. L'horari actual és de dilluns a divendres de 9 a 17 h., els caps de setmana tanquen. Per això els dies de més venda són els dilluns (després del cap de setmana a les botigues no els queda gènere) i els dijous (com a preludi al dissabte).

2016-04-21 10:07:27

Les xifres del mercat

El mercat de fruites i verdures és el més gran dels existents dins de Mercabarna. La zona del mercat consta de 150 empreses majoristes que es distribueixen en 440 parades, concedides per l'empresa municipal en terminis de 50 anys. Els majoristes que hi estan han de pagar un lloguer que ronda els 900 euros mensuals de mitjana per parada.

2016-04-21 11:30:27

Venedors i compradors

A Mercabarna compren des de fruiteries de barri fins grans cadenes de superfícies alimentàries. Cadascú té unes necessitats específiques: La fruiteria de barri coneix personalment qui li compra, de manera que fa una tria molt més selectiva. La gran superfície té comercials que compren per moltes botigues d'un mateix territori. Han de tenir en compte els guanys i les estadístiques sobre gustos d'una gran quantitat de persones. Cada venedor de Mercabarna s'ha hagut d'especialitzar per diferenciar-se de la competència, que té al costat. Per aquest motiu podem trobar des de parades especialitzades en fruita exòtica, només en un tipus concret de fruita o en producte local, entre altres. Alguns pagesos que formen part d'una cooperativa tenen les seves pròpies parades. Sinó, tenen la part del davant del Pavelló G disponible per posar-s'hi i vendre els seus produtes.

2016-04-21 12:07:27

D'on prové la fruita i la verdura

Per poder tenir una àmplia varietat de productes durant tot l'any els majoristes han d'importar part dels productes que comercialitzen. Així, quan no és temps de poma o taronja aquí, es porta de l'exterior. Al mateix temps, totes les fruites que per causa de les condicions climatològiques no es poden produir a casa nostra també s'importen.

2016-04-21 13:45:00

Els preus

Els preus es fixen segons la llei de l'oferta i la demanda. Està prohibit mostrar-los públicament en cartells, perquè fluctuen depenent de moltes variables. Els compradors de les grans cadenes passegen en bicicleta pels carrers dels pavellons preguntant i comparant preus i gènere. Mercabarna publica els preus del dia anterior com a referència pels comercials.

2016-04-21 14:00:27

La maduració

La fruita i hortalissa que ve de fora ha d'aguantar un llarg viatge, que pot ser en camió, vaixell o avió. Per aquest motiu es talla verda i es manté en càmeres frigorífiques que reprodueixen la temperatura ideal perquè la fruita maduri correctament. Però el producte d'aquí tampoc es deslliura de les càmeres frigorífiques, perquè cada parada sol tenir-ne unes quantes per conservar la fruita en el seu millor estat.

2016-04-21 16:00:27

Què se li afegeix a la fruita?

La fruita i verdura són productes naturals, però quasi sempre acaben a les nostres mans amb un valor afegit. El valor afegit és tot el que s'hi incorpora per fer el producte més atractiu. Va des de les caixes i etiquetes identificatives (aquests dos elements són preceptius) fins als embolcalls que porten algunes fruites, la cera perquè brillin, els envasos... Respecte les substàncies que se'ls afegeixen, la Organització Mundial de la Salut marca les que estan permeses i les que no.

2016-04-21 17:00:27

El control de qualitat

La fruita i hortalissa ha de passar una sèrie de controls per assegurar el seu bon estat pel consum i la seva qualitat. A part de l'equip de 17 veterinaris i auxiliars de Salut Pública de Barcelona que fan inspeccions diàries als productes, cada empresa sol tenir els seus propis controls de qualitat de la fruita. Els elements més importants són el tamany, que s'anomena calibre, i el grau de dolçor. Aquestes dues variables faran pujar o baixar el valor, i per tant el preu, del producte.

Un dia a Mercabarna

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close