ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ – Αρχιτεκτονική

Iστορική αναδρομή στην αρχιτεκτονική.

Το παρόν στο πλαίσιο του έργου ;xNLx;ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ / «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής Βάσης ;xNLx;Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός Μετασχολιασμός Εκπαιδευτικού Υλικού, Υποδομή για Υποδειγματικές ;xNLx;Διδασκαλίες και Αξιοποίηση Συμμετοχικού Ιστού»,;xNLx;του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ;xNLx;του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), ;xNLx;το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο στα ;xNLx;πλαίσια του ΕΣΠΑ και υλοποιείται από το ;xNLx;Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ). ;xNLx;___________________________;xNLx;;xNLx;Δημιουργός:Ανδρέας Κωστόπουλος,Εκπαιδευτικός ΠΕ08;xNLx;Συντονίστρια: Δρ. Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Aν. Καθηγήτρια, Τμήμα ;xNLx;Μουσικών Σπουδών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ;xNLx;__________________________;xNLx;;xNLx;Το παρόν διατίθεται στο κοινό για ελεύθερη χρήση, αναπαραγωγή, διανομή, ;xNLx;παρουσίαση και αξιοποίηση. Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του ;xNLx;χορηγού της άδειας. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς. ;xNLx;Εάν τροποποιηθεί ή δημιουργηθεί κάτι νέο βασισμένο σε αυτό, αυτό που θα προκύψει θα ;xNLx;μπορεί να διανεμηθεί μόνο με την ίδια ή παρόμοια άδεια ;xNLx;(Creative Commons 3.0/CC BY - NC -SA 3.0).;xNLx; ;xNLx;Οι δημιουργοί έχουν παραχωρήσει στο ΙΤΥΕ και το ΥΠΔΒΜΘ το δικαίωμα ;xNLx;ελεύθερης χρήσης, αξιοποίησης και διάθεσης του υλικού με ηλεκτρονικά και ;xNLx;έντυπα μέσα, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και για απεριόριστο χρονικό ;xNLx;διάστημα. Οι δημιουργοί εγγυώνται ότι το παρόν δεν προσβάλλει δικαιώματα ;xNLx;τρίτων και δεν χρησιμοποιεί μελέτες ή προϊόντα τρίτων χωρίς νόμιμη άδεια ;xNLx;αυτών.;xNLx;________________;xNLx;Πηγές φωτογραφικού αρχείου: Wikipedia ;xNLx;Βιβλιογραφία:;xNLx;Ιστορία της Τέχνης, Ηonour-Fleming;xNLx;Ιστορία της Τέχνης,Ε.Η.Gombrich;xNLx;Ιστορία της Τέχνης,Γ΄Λυκείου(Ο.Ε.Δ.Β);xNLx;;xNLx;Περισσότερα...;xNLx;http://users.sch.gr/andkost/tim/d4.jpg

0080-01-01 00:00:00

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Το Κολοσσαίο(Γιγαντιαίο) ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη. Η ευρηματική διάταξη των κλιμάκων και των διαδρόμων έλυσαν το πρόβλημα της γρήγορης μετακίνησης 50.000 περίπου θεατών. Οι κίονες που το περιστοιχίζουν ακολουθούν τους δομικούς κανόνες των Ρωμαίων τοποθετώντας τους ισχυρότερους Δωρικούς κάτω, στη μέση τους Ιωνικούς και επάνω τους ελαφρύτερους Κορινθιακούς.

0128-01-01 00:00:00

ΠΑΝΘΕΟΝ

Το κτίριο αυτό αντανακλά την κατασκευαστική υπεροχή των Ρωμαίων. Η κυκλική κάτοψη, η κυλινδρική περίμετρος και η σφαιρική εσωτερική διάμετρος αποτελούν σύμβολα της δύναμης του αυτοκράτορα και απεικονίζουν την οικουμενική κυριαρχία της Ρώμης.

0447 BC-01-01 00:00:00

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Επιβλητικός ως σύνολο αλλά και κομψός στις λεπτομέρειες του, μεγαλοπρεπής αλλά καθόλου συνθλιπτικός, ο Παρθενών χαρακτηρίζεται από αρμονική συνάρθρωση του κάθε μέλους με όλα τα΄άλλα και με το σύνολο. Πρόκειται για τυπικό δείγμα της ασυνήθιστης εκείνης συνάρθρωσης αφηρημένης σκέψης και αισθαντικότητας, που χαρακτηρίζει τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

1056-01-01 00:00:00

ΠΑΓΟΔΑ

Η ξύλινη παγόδα Φοκονγκάι που βρίσκεται στη κομητεία Γινγκσιάν, χτίστηκε το 1056 και είναι η παλαιότερη και ψηλότερη ξύλινη βουδιστική παγόδα στη Κίνα. Οικοδομήθηκε χωρίς καρφιά και έτσι ολόκληρη η δομή φαίνεται στερεή, εντυπωσιακή και κομψή. Πρόκειται για ένα καθαρά συμβολικό οικοδόμημα, που σηματοδοτεί την πίστη στο μεγαλείο του Βούδα.

1502-01-01 00:00:00

ΝΑΙΣΚΟΣ ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥ,ΜΟΝΤΟΡΙΟ

Στη μικρή εκκλησία του Αγ. Πέτρου στο Μοντόριο ,στη Ρώμη, ο Μπραμάντε εγκαινιάζει ένα νέο τύπο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας κανόνες προοπτικής και εντάσσοντας το κτίριο οπτικά και φυσικά στο κέντρο του χώρου.

1667-01-01 00:00:00

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου,Ρώμη,Βατικανό. Στα αρχιτεκτονικά έργα του Μπερνίνι η μάζα χάνει την υπόσταση της μέσα από τον επιδέξιο χειρισμό των υλικών και των όγκων.

1790-02-19 00:06:51

ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Ένα από τα μεγάλα ουτοπικά σχέδια του Μπουλέ, όπου παρουσιάζεται η δύναμη την οποία εκπέμπει μια απλή μορφή που περικλείει μια μεγάλη ιδέα. Η τελειότητα της κενής σφαίρας περικλείει στο εσωτερικό της την τελειότητα της σκέψης του Νεύτωνα.

1852-02-19 00:00:00

EKKΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας(Sagrada Familia) είναι μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Το έργο αν και ημιτελές αποτελεί μια ιδιαίτερη σελίδα στην αρχιτεκτονική της περιόδου αυτής και χαρακτηρίζεται από έντονη εκφραστική δύναμη και μεγάλη πλαστικότητα.

1860-12-13 00:00:00

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το τελικό κτίριο χτίστηκε με σχέδια του Τσαρλς Μπάρυ και την συνεργασία του Α.Γ.Ν Πιούτζιν. Το σχέδιο επιδιώκει να μεταφέρει διακοσμητικές λεπτομέρειες των γοτθικών κτιρίων και στοιχεία της κλασικής συμμετρίας σ΄ ένα επιβλητικό σύνολο όπου θα συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά των δυο στυλ.

1889-02-19 00:00:00

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

Ο πύργος κατασκευάστηκε από τον Γκουστάβ Άιφελ ως είσοδος για την Διεθνή Έκθεση του Παρισιού(1889) και έχει ύψος που ξεπερνά τα 300 μέτρα. Αποτελεί την πραγματοποίηση ενός νέου τύπου «μνημείου» που εξυμνεί την αρχιτεκτονική του σιδήρου προαναγγέλλοντας το μέλλον.

1900 BC-01-01 00:00:00

ΚΝΩΣΟΣ

Η πολύπλοκη εσωτερική οργάνωση των ανακτόρων μοιάζει δαιδαλώδης. Αν όμως περπατήσει κανείς στο ανάκτορο, ανακαλύπτει ότι η ακολουθία των χώρων δημιουργεί μια αρχιτεκτονική σύνθεση που δίνει την εντύπωση της κίνησης και ενός χώρου γεμάτου εναλλαγές, οργανωμένου γύρω από μια κεντρική αυλή.

1923-02-19 00:00:00

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΣΤΑΙΝ

Ο πύργος-αστρονομικό παρατηρητήριο κατασκευάστηκε από τον Έριχ Μέντελσον και αποτελεί την σχεδιαστική υλοποίηση μιας κατασκευής που πλάθεται όπως ένα γλυπτό και όπου η λειτουργία συνδυάζεται με τη μορφή. Αποτελεί μια πραγματοποίηση της εξπρεσιονιστικής αρχιτεκτονικής μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

1926-08-21 00:00:00

ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ

Το κτίριο της σχολής σχεδιάστηκε από τον Γκόρπιους στην βιομηχανική πόλη Ντεσάου, νότια του Βερολίνου. Το κτίριο έγινε το έμβλημα της Σχολής και παρουσίασε με συγκεκριμένο τρόπο την αντίληψη για την λειτουργικότητα και την αισθητική σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων.

1954-02-19 00:00:00

Η ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο-Ελβετό αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ και είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα θρησκευτικής αρχιτεκτονικής. Η ασύμμετρη ισορροπία και η εξισορρόπηση των διαφορετικών στοιχείων στο κτίριο μεταδίδουν την αίσθηση της κίνησης και της δυναμικής.

1979-02-19 00:00:00

ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ

Σχεδιάστηκε από τον Τσαρλς Μουρ για την ιταλοαμερικανική κοινότητα της Νέας Ορλεάνης. Ο Μουρ προτίμησε μια πληθωρική σχεδιαστική γλώσσα με εμφανή χαρακτηριστικά σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων δυνατούς συνδυασμούς χρωμάτων, υφολογικές συγκρούσεις και την χρήση μη παραδοσιακών υλικών. Είναι ένα καινοτόμο δήγμα Μεταμοντερνισμού με θεατρικά χαρακτηριστικά και εσκεμμένες υπερβολές.

1997-02-19 00:00:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΟΥΓΚΕΝΧΑΙΜ

Μουσείο Γκουγκενχάιμ μια τολμηρή και καινοτόμoς κατασκευή από τον Φρανκ Ο. Γκέρι στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Η ιδιαιτερότητα των υλικών, των μορφών και η τυχαιότητα των καμπύλων που σχεδιάστηκαν να αιχμαλωτίζουν αλλά και να σκορπούν το φως, δίκαια το κατατάσσουν σ΄ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα αρχιτεκτονήματα.

2004-07-06 00:00:00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ

Κεντρική βιβλιοθήκη του Σιάτλ. 'Ενα κτήριο από γυαλί και χάλυβα στο κέντρο της πόλης, Ουάσιγκτον. Ο πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας ανέλαβε τον σχεδιασμό της σε μια έκταση 362.000 τετραγωνικών. Η βιβλιοθήκη έχει μια μοναδική φόρμα που συγκροτείται από διαφορετικού προσανατολισμού "επιπλέουσες πλατφόρμες" που τυλίγονται φαινομενικά σε έναν μεγάλο πλέγμα από χάλυβα και γυαλί.

2580 BC-08-08 00:00:00

ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

Αίγυπτος. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας.Οι τέσσερις πυραμίδες είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το μνημείο μέχρι σήμερα συγκινεί για το μεγαλείο του και την κατασκευαστική του τεχνική.

ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ – Αρχιτεκτονική

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close