Bolotnajaprocessen

Bolotnajaprocessen tar start i demonstrationen på Bolotnajatorget den 6 maj 2012. Tusentals människor samlas denna dag för att uttrycka sitt missnöje mot Vladimir Putins återinstallation som president. Demonstrationen resulterar i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, och kommer att beskrivas som ett "massupplopp" från statens håll.;xNLx;;xNLx;Hundratals människor grips, och strax över 30 personer döms. Rättsprocesserna för dessa människor är ineffektiva, och många är frihetsberövade i över två år i väntan på en dom. ;xNLx;;xNLx;Även om en del av de dömda har gjort motstånd mot det massiva polisvåld som mötte demonstranterna är det utan tvekan politiskt motiverade domar, vilka tjänar som avskräckande exempel för dem som fortsätter att kritisera presidenten. Vänner, familj och fångar vittnar om tortyr, grym och omänsklig behandling, psykisk tvångsvård och förfalskad bevisning. Bolotnajafångarna lever under dåliga förhållanden och många är i dåligt fysiskt och psykiskt skick.;xNLx;;xNLx;Bolotnajaprocessen vittnar om det politiska klimatet i Putins Ryssland där yttrandefriheten och mötesfriheten hos regimkritiker inskränks.

Andrej Makarevich stöder Ordfronts Bolotnajakampanj

Den ryska rocklegenden Andrej Makarevich stöder Ordfronts Bolotnaja-kampanj.

Gaskarovs fru på Ordfronts konferens

Anna Gaskarova, gift med fängslade Alexey Gaskarov, gästade Föreningen Ordfronts konferens i Stockholm om rysk yttrandefrihet, konst och proteströrelse. Se henne prata om Bolotnaja-processen!

Fängelse & sjukdom

Flera av Bolotnaja-fångarnas sjukdomshistorier innanför och utanför fängelset.

Ilja Gushchin

Ilja Gushchin är en fri man efter att ha avtjänat 2,5 år i fängelse.

Stewart Home stöder Gaskarov

Den brittiske författaren, satiriken och konstnären Stewart Homes uttalar sitt stöd för Alexej Gaskarov och Bolotnaja-fångarna.

Stepan Zimin frigiven

Efter tre år i fängelse får Stepan Zimin villkorlig frigivning tack vare advokaten Sergej Panchenko. Några dagar senare nekas dock Alexej Gaskarov villkorlig frigivning.

Gaskarov i Europadomstolen

Alexej Gaskarovs ärende lyfts av Europadomstolen i Strasbourg. Gaskarovs försvar anklagar Ryssland för brott mot fyra paragrafer av Europakonventionen: rätt till rättvis rättegång, yttrandefrihet, frihet att delta i sammankomster samt förbud mot tortyr.

Ännu en Bolotnajafånge

Anarkisten Dmitrij Buchenkov grips för anklagelser kopplade till Bolotnaja, trots att han enligt källor inte ens befann sig i Moskva den 6 maj 2012.

Ryssland svarar Europadomstolen

För första gången besvarar Ryssland Europadomstolen i Bolotnajafallet. I ett brett svar på nio sidor förnekar Kreml att det skulle röra sig om politiska domar, och menar att oppositionen i Ryssland inte alls är förföljd. Samtidigt vill Duman sätta nationell rätt högre än internationell, vilket i praktiken skulle innebära att Ryssland slutar följa Europadomstolens beslut.

Polikhovich villkorligt frigiven

När Bolotnajafången Alexej Polkhovich hade uppfyllt alla kriterier som enligt rysk lag ställs för villkorlig frigivning fick han ändå avslag av domstolen. Nu har självaste presidentens människorättsombudsman lagt sig i domstolens hantering, vilket innebär att Polikhovich blivit villkorligt frigiven – 100 dagar innan straffet avtjänats.

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close