Game Geschiedenis

Een timeline van de GameGeschiedenis van 1947 tot heden.

Deze timeline is gemaakt voor het boek GameMaker4School Standard. Een boek waarmee leerlingen van onderbouw VO games leren maken en programmeren met GameMaker.;xNLx;www.gamemake4school.nl;xNLx;;xNLx;Pauline Maas;xNLx;@4pip

1947-07-02 21:14:53

Cathode Ray Tube

Dit is een kathodestraalbuis amusement, een van de eerste interactieve video games ooit gemaakt. U kunt zien aan de ronde groene display dat deze raket simulator spel is geïnspireerd op de radar displays van de Tweede Wereldoorlog. Het werd gecreëerd en gepatenteerd door Thomas T. Goldsmith, Jr en Estle Ray Mann in de late jaren 1940. Om te spelen, zou je gaan zitten in de voorkant van de CRT-monitor en gebruik maken van knoppen en toetsen om een kathode stralen over het scherm bewegen. Jouw missie is om te schieten omlaag vijandelijke vliegtuigen. De bundel verscheen als een punt op het scherm en een gedrukte schermoverlay werd gebruikt om de positie van deze doelvliegtuig veranderen. Schakeling gemaakt als doel de bundel meer moeilijk als je ging langs en scoren, natuurlijk, werd met de hand gedaan.

1962-03-10 12:10:09

Space War

Spacewar uit 1962 is een van de allereerste computerspel. Het doel van het spel is om met je eigen ruimteschip dat van je tegenstander neer te schieten en tegelijkertijd rekening te houden met de zwaartekracht van de zon, een sterretje in het midden. Spacewar is bedacht en geschreven door Steve Russell, destijds een student aan de technische universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Toen er behoefte was aan demonstratie programma voor de nieuwe PDP-1 computer, leek het Russell leuk om er een spel voor te programmeren. Omdat sciencefiction in die tijd erg populair was geworden besloot hij een ruimteoorlogspel te schrijven. Het werd een groot succes en binnen een jaar werd het gespeeld op universiteiten door heel de Verenigde Staten. Een computer was destijds echter zo groot dat hij een complete kamer in beslag nam waardoor het enkel op een paar universiteiten kon worden gespeeld. Het werd vaak 's nachts gespeeld omdat de computers overdag voor serieus onderzoek nodig waren. Er ontstonden vele varianten op dit spel omdat studenten steeds weer veranderingen en toevoegingen schreven. Een van de studenten die veel tijd doorbracht met dit spel was Nolan Bushnell die later samen met Ted Dabney Atari oprichtte. In 1972 kwam hij met zijn eigen arcadehal versie Computer space. Het grootste verschil was dat deze versie ook een één-spelervariant had. Hoewel er 1500 van deze kasten werden geproduceerd werd het geen groot succes.

1972-07-01 21:14:53

Pong

Pong is een van de eerste videospellen. Het spel kan met twee personen of alleen tegen een elektronische tegenstander worden gespeeld. Het werd uitgebracht als arcadespel door Atari in 1972. In 1975 werd een console-versie uitgebracht die thuis gespeeld kon worden door de console op de televisie aan te sluiten. Pong is gebaseerd op tafeltennis. De naam Pong is afgeleid van pingpong. Het spel werkt met twee batjes en een balletje en twee muren aan de zijkant. De bedoeling van het spel is dat het balletje achter het batje van de tegenspeler terechtkomt. Omdat een computer nog te duur was om te gebruiken voor videospellen bestond de eerste generatie videospellen uit discrete elektronica. Na het ontwikkelen van de spellen op de universiteitscomputers werd het ontwerp vertaald naar een aantal discrete componenten die een analoog televisiesignaal konden produceren. De term "computerspel" is voor de eerste generatie videospellen eigenlijk nog niet van toepassing. Pong was in feite een computerprogramma vertaald naar een niet aanpasbare printplaat met componenten die enkel pong konden spelen. In 1978 bracht Atari het spel Breakout uit, dat op Pong was gebaseerd.

1978-07-01 21:14:53

Space Invaders

Space Invaders is een arcadespel uit 1978. Je moet de aliens schieten die langzaam naar beneden komen.

1980-07-01 21:14:53

Pacman

Pac-man is een klassiek computerspel, voor het eerst uitgebracht als arcadespel op 22 mei 1980 . Het spel is ontwikkeld door Namco. Binnen een jaar werden honderdduizend arcademachines verkocht. Het is daarmee één van de meest succesvolle computerspellen ooit, en overtreft spellen als Tetris en Street Fighter. Ter ere van het 30-jarige bestaan van Pac-man werd het Google logo op 21 en 22 mei 2010 voor 48 uren vervangen door een bespeelbare versie van het spel.[4][5]

1981-07-01 21:14:53

Frogger

Frogger is een arcadespel uitgebracht in 1981. Het spel is ontwikkeld door Konami en uitgebracht door Sega/Gremlin. Het spel staat vandaag de dag bekend als een klassieker. Het spel is nog steeds in veel verschillende versies terug te vinden op internet. Tevens bestaan er een groot aantal vervolgen op, en klonen van het spel. Frogger staat in de top 10-videospellen van de Killer List of Videogames (KLOV).

1982-07-01 21:14:53

Donkey Kong

Donkey Kong is een van Nintendo's eerste successen, en tevens het eerste spel waar de Nintendo mascotte Mario (toen nog Jumpman geheten) in voorkomt.

1983-07-07 21:14:53

Mario

Mario Bros. is een arcadespel van Nintendo uit 1983, dat later op verschillende spelcomputers is uitgebracht. In december 2006 verscheen het spel ook voor de Virtual Console op de Nintendo Wii. Om het spel hiervoor te spelen moet men zogenaamde Wii-points kopen. Op dit spel is een vervolgserie gebaseerd (Super Mario Bros.). Het is een simpel spel dat steeds hetzelfde level speelt. In dit spel kan je nog niet op vijanden springen.

1987-07-02 21:14:53

Final Fantasy

Final Fantasy is een role-playing game ontworpen door Hironobu Sakaguchi en werd in 1987 in Japan uitgegeven door Square en in 1990 in Amerika door Nintendo of America. Het is het eerste deel van Square's belangrijkste spelserie Final Fantasy. Het spel werd oorspronkelijk uitgebracht op de Nintendo Entertainment System maar Final Fantasy is verschillende keren heruitgebracht voor verschillende video game consoles

1988-07-01 21:14:53

Double Dragon

Double Dragon is a 1987 beat 'em up developed by Technos Japan and distributed in North America and Europe by Taito Corporation. The game is a spiritual and technological successor to Technos' earlier beat 'em up, Nekketsu Kōha Kunio-kun (released outside of Japan by Taito as Renegade), but introduced several additions such as two-player cooperative gameplay and the ability to arm oneself with an enemy's weapon after disarming them. Double Dragon is considered to be one of the first successful examples of the genre, resulting in the creation of two arcade sequels and several spinoffs, as well as inspiring other companies in creating their own beat 'em ups.

1989-07-01 21:14:53

Tetris

Tetris is een computerspel/puzzel ontworpen door Alexey Pajitnov op 6 juni 1984[1]. Het spel kreeg algemene bekendheid doordat het meegeleverd werd bij het spelletjesplatform "Game Boy" van Nintendo in 1989. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor vier: tetra, omdat ieder blokje uit vier vierkantjes bestaat.

1989-07-06 21:14:53

Prince of Persia

Prince of Persia was een platformspel dat in 1989 uitgebracht werd voor de Apple II door Brøderbund. De ontwerper was Jordan Mechner. Het spel maakte een grote stap voorwaarts in de kwaliteit van animatie (door het gebruik van rotoscopie) en ook de manier van vechten was bijzonder: in plaats van met projectielen moest er met een zwaard gevochten worden. Het verhaal van het spel gaat over een Oosterse prinses die door de boze tovenaar Jaffar wordt gedwongen om met hem te trouwen. Ze krijgt een uur de tijd om te beslissen of ze trouwt of sterft. Ze hoopt op haar geliefde om haar te redden. De geliefde is door Jaffar in de kerkers van het paleis gevangengezet. Hij weet echter te ontsnappen. Hij heeft een uur de tijd om door de kerkers en het paleis de prinses te bereiken. Al snel werd het spel ook uitgebracht op andere platforms, waaronder Amiga, Apple Macintosh, DOS en verschillende spelcomputers. Prince of Persia 3D was de eerste in de reeks in 3D. Daarna heeft Ubisoft een trilogie uitgegeven van 2003 tot 2005 bestaande uit de delen: The Sands Of Time, Warrior Within en The Two Thrones, welke in 2010 is uitgebreid met The Forgotten Sands

1990-07-05 21:14:53

Simcity

The Urbz: Sims in the City is een spel uit de serie The Sims voor de Game Boy Advance, Xbox, PlayStation 2, GameCube en de Nintendo DS. Het verhaal gaat over een man genaamd Dagobert Duit die de Koningstoren heeft gekocht en langzaam de stad Miniopolis wil veranderen in een attractiepark met replica's van de bestaande gebouwen waarvoor entreegeld zal worden gevraagd. Het doel van het spel is het tegenhouden van Dagobert Duit. Dit kan worden bereikt door samen te werken met verschillende inwoners van Miniopolis.

1991-07-03 21:14:53

Zelda

The Legend of Zelda is een serie videogames, bedacht door Shigeru Miyamoto, waarvan de eerste game in 1987 voor het Nintendo Entertainment System uitkwam. Deze fantasy-serie draait om de jeugdige held Link, het speelbare personage, de jonge prinses Zelda, en de koning van het kwaad, Ganon(dorf). Op bijna alle tot nu toe uitgebrachte platforms van Nintendo, waaronder het NES, het SNES, de Nintendo Game Boy, de Game Boy Advance, de Nintendo 64, de GameCube, de Wii en de Nintendo DS is een The Legend of Zelda-spel verschenen.

1991-07-04 21:14:53

Sonic

Sonic the Hedgehog is een fictief egeltje met felblauwe stekels en rode loopschoenen aan. Sonic werd ontworpen als de opvolger van Alex Kidd als mascotte van Sega, en als antwoord op Mario van Nintendo. Het personage kwam voor eerst voor in het gelijknamige platformspel dat op 23 juni 1991 voor het eerst verscheen op de Sega Mega Drive (Sega Genesis in Noord-Amerika). Inmiddels bestaat er een enorm succesvolle mediafranchise rondom dit personage.

1992-07-01 21:14:53

Super Mario Kart

Mario Kart is een serie van racespellen in de stijl van het karten, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo. De serie is een spin-off van de Marioserie. Heden zijn er in totaal zeven videospellen uit de reeks verschenen, met Mario Kart 7 als recentste deel. Het zevende deel, Mario Kart 7, is nu verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS.

1993-07-01 21:14:53

Doom

Doom (soms ook geschreven als DOOM of DooM, vanwege de opmaak van de titel.[1]) is een first-person shooter computerspel uit 1993, ontwikkeld door id Software. Het is het eerste spel uit de gelijknamige franchise. Het spel is vooral bekend als een van de pioniers op het gebied van 3D-graphics voor computerspellen en multiplayerspellen via netwerken.

1993-07-01 21:14:53

Fifa

FIFA Football (in oudere edities bekend als FIFA Soccer) is een voetbalgame waarmee je met een land of club kunt spelen. Het spel bestaat sinds 1992 en wordt ontwikkeld door EA (Electronic Arts). Ook zijn er edities van EK's en WK's (Euro 2004, '08, WK 2006 en '10). Ieder jaar verschijnt een nieuwe versie van het spel met updates van ploegen, competities en spelers, en probeert men de kwaliteit van het spel te verbeteren.

1994-07-01 21:14:53

Need for Speed

De originele Need for Speed werd in 1994 uitgebracht voor 3DO, met kort daarna versies voor PlayStation, PC (DOS) en Sega Saturn (in 1995 en 1996). De eerste versie bevatte achtervolgingen door politiewagens, dat een terugkerend thema bleef in de reeks, zoals in de zogeheten Hot Pursuit-edities (Need for Speed III en Need for Speed VI) In het eerste deel van de Need for Speed serie lag de nadruk op een realistische simulatie van het rijgedrag en de fysica van de auto, zonder de typische spelelementen. Electronic Arts werkte samen met het autotijdschrift Road & Track om het gedrag van een voertuig na te bootsen. Het spel bevatte precieze data van de voertuigen, met gesproken commentaar.

1994-07-01 21:14:53

Tomb Raider

Tomb Raider is een serie van computerspellen rond het hoofdpersonage Lara Croft, een aantrekkelijke vrouwelijke archeologe, die op zoek is naar oudheidkundige schatten. In dat opzicht doet het spel sterk denken aan Indiana Jones. Van het spel werden verschillende vervolgen op de markt gebracht, alsmede meerdere verfilmingen en aaneenvolgende comicreeksen.

1995-07-07 21:14:53

Virtua Fighter

Virtua Fighter is een videospel van Sega uit 1993. Het is de eerste arcade vechtspel dat volledig 3D graphics heeft. Het is geschikt gemaakt voor meerdere platforms waaronder de Sega Saturn en de Sega 32X. Een versie met verbeterde graphics werd ook uitgebracht voor Microsoft Windows.

1997-07-03 21:14:53

Age of Empires

Age of Empires II: The Age of Kings is het vervolg op Age of Empires, een real-time strategy-spel op de PC. Het spel dat in 1999 uitkwam is ontwikkeld door Ensemble Studios en uitgegeven door Microsoft.

1998-07-02 21:14:53

Golden Eye

GoldenEye 007 is a first-person shooter video game developed by Rare and based on the 1995 James Bond film GoldenEye. It was published by Nintendo and was exclusively released for the Nintendo 64 video game console in August 1997. The game features a single player campaign in which players assume the role of British Secret Intelligence Service agent James Bond as he fights to prevent a criminal syndicate from using a satellite weapon to cause a global financial meltdown, and a split-screen multiplayer mode for up to four players.

1999-07-01 21:14:53

Falcon

The Falcon line of computer games is a series of simulations of the F-16 Fighting Falcon fighter aircraft. The games were developed and published by Spectrum HoloByte (later MicroProse). They were noted for their high level of realism unseen in contemporary simulation games.

2000-07-01 21:14:53

The sims

The Sims is een strategie-/simulatiecomputerspel bedacht door Will Wright en uitgegeven door Maxis. Het spel werd als The Sims uitgebracht op 10 februari 2000. Net als andere spellen van Maxis, zoals het eerdere SimCity, wordt The Sims soms beschreven als een god game: een spel waarbij de speler over het leven van virtuele mensen kan beschikken.

2001-07-05 21:14:53

GTA III

Grand Theft Auto III (GTA III) is het derde computerspel uit de Grand Theft Auto-serie ontwikkeld door DMA Design (nu Rockstar North) en uitgegeven door Rockstar Games. Het spel verscheen in oktober 2001 voor PlayStation2, in 2002 voor de PC en in 2003 voor de Xbox. Waar bij de eerste twee delen nog met een topview moest worden gespeeld, is GTA III geheel in 3D. Dit deel kreeg meer aandacht voor de verhaallijn van het spel en voor de stemmen van de personages. Het spel verkocht erg goed en werd de eerste kaskraker in de serie, maar kreeg ook hevige kritiek vanwege de gewelddadige inhoud. Het spel heeft in 2001 GameSpot's Game of the Year gewonnen.

2002-07-04 21:14:53

Metroid Prime

Metroid Prime is een spel voor de GameCube, gemaakt door Retro Studios en uitgebracht door Nintendo. Het werd uitgebracht in Noord-Amerika in 2002 en in Europa in 2003. Het is het eerste 3D-spel in de langlopende Metroid-serie. Het werd een van de bestverkopende GameCube-spellen, met bijna 1,5 miljoen verkochte exemplaren in de Verenigde Staten. Het spel heeft in 2002 de GameSpot's Game of the Year prijs gewonnen.

2003-07-03 21:14:53

Starwars Knight

Star Wars: Knights of the Old Republic (vaak afgekort tot KotOR) is een computer role playing game, dat zich afspeelt in het fictieve Star Wars universum. De gebeurtenissen in dit spel spelen zich af 4000 jaar voor de gebeurtenissen in de film Star Wars: Episode IV: A New Hope. Het spel is ontwikkeld door BioWare en in 2003 uitgebracht door LucasArts. In eerste instantie is het spel uitgekomen voor de Xbox en enkele maanden later voor de PC.

2004-07-01 21:14:53

GTA V

Grand Theft Auto V is een spel dat nog in ontwikkeling is door Rockstar North en uitgegeven zal worden door Rockstar Games. Het zal het vijftiende spel worden in de Grand Theft Auto-reeks. Het spel zal het eerste grote deel in de serie worden sinds GTA IV, waarmee het vierde tijdperk binnen de serie begon. Het spel zal plaatsvinden in de fictieve stad Los Santos, die eerder gebruikt werd in Grand Theft Auto: San Andreas. [2]

2005-07-01 21:14:53

WOW blizard

World of Warcraft (vaak afgekort tot WoW) is een videospel. Het is een klassengebaseerde MMORPG. Dit houdt in dat de speler een eigen personage creëert en in een virtuele wereld (vrijwel) vrij kan rondlopen. Deze wereld wordt naast computergestuurde NPC's ook bewoond door de spelers: De wereld is altijd "online", afgezien van de momenten dat de servers onderhouden worden door Blizzard Entertainment. De virtuele wereld blijft bestaan, ongeacht of de speler deelneemt of niet. In het spel draait het er in principe om het personage verder te ontwikkelen.

2006-07-01 21:14:53

WII Sports

Wii Sports is een sportspel voor de Wii-spelcomputer, ontwikkeld en uitgegeven door het Japanse bedrijf Nintendo en op de markt gebracht in 2006. Het is het eerste spel dat voor de Wii werd uitgebracht en wordt gratis meegeleverd bij elke Wii, behalve in Japan.[1] Wii Sports maakt deel uit van de reeks spellen in de Wii-serie. Wii Sports zit gratis bij de aanschaf van een Wii om de nieuwe gebruikers te laten zien wat de mogelijkheden van deze console zijn. Het spel is een verzameling van vijf sportsimulaties waarvoor de armen nodig zijn; tennis, honkbal, bowling, golf en boksen. Spelers gebruiken de Wii-afstandsbediening die op zijn beurt de bewegingen van de speler waarneemt en in het spel dezelfde beweging genereert. De regels van alle sporten zijn vereenvoudigd om toegankelijkheid te verbeteren voor nieuwe spelers en spelers die de sporten zelf niet beheersen.[1] Het spel bevat ook een training- en fitnessmodus waarin de voortgang van de speler in kaart wordt gebracht.[2]

2007-07-05 21:14:53

Little big planet

LittleBigPlanet, soms afgekort naar LBP, is een platformspel voor de PlayStation 3 en PlayStation Portable. Het spel werd aangekondigd op 7 maart 2007 door Phil Harrison in de 2007 Game Developers Conference in San Francisco, Californië.[1] Het werd ontwikkeld door Media Molecule en gepubliceerd door Sony Computer Entertainment. Het spel werd als eerst in Japan op 27 oktober 2008 gepubliceerd, te onzent op 3 november 2008. In 2012 heeft Sony bekend gemaakt dat het spel in de VS op 26 juni 2012 uit zal komen voor de PS Vita[2]. Een releasedatum voor de Nederland is nog niet bekend.

2008-07-03 21:14:53

Super Smash Brothers

Super Smash Bros. Melee, dat in Japan werd uitgebracht onder de naam Dairantō Smash Brothers DX is een populair vechtspel dat kort na de lancering van de Nintendo GameCube in 2002 uitkwam voor deze spelcomputer. Het is de opvolger van het uit 1999 daterende Super Smash Bros. voor de Nintendo 64, en het spel zelf wordt opgevolgd door Super Smash Bros. Brawl op de Wii. Het spel gaat verder waar het eerste deel stopte, hierdoor zijn veel meer nieuwe mogelijkheden en functies.

2009-07-02 21:14:53

Sims 3

De Sims 3 (Engels: The Sims 3) is een simulatiespel (vandaar de naam Sims) en het vervolg op De Sims 2 en The Sims. Het spel is in België en Nederland verschenen op 4 juni 2009.[7] De makers van het spel hebben drie jaar gewerkt aan de engine van De Sims 3. In het spel kunnen spelers Sims, een soort virtuele mensen, creëren, hun huizen bouwen en inrichten en ze vervolgens besturen in het dagelijks leven.

2010-07-01 21:14:53

Need for Speed

Need for Speed: World (vroeger bekend als Need for Speed: World Online) is de vijftiende titel in de langlopende Need for Speed-franchise van Electronic Arts. Deze versie werd samen met EA Black Box and EA Singapore ontwikkeld. Het is de eerste MMORG in de reeks en exclusief beschikbaar voor het Windowsbesturingssysteem. Het werd uitgebracht op 27 juli 2010. Personen die het NFS: World Starter Pack pre-orderden kregen een vroege "head-start" in de game en konden al vanaf 20 juli 2010 van start.

2011-07-01 21:14:53

Angry Bird

Angry Birds is een computerspel ontwikkeld door het Finse Rovio Mobile, waarin spelers met een katapult boos kijkende vogels moeten lanceren teneinde in wankele constructies verschanste groene varkens te vernietigen. Het spel is voor het eerst op de markt gekomen in december 2009 voor het Apple iOS-platform en staat op de vierde plaats van meest gedownloade apps. Het spel is meer dan 100 miljoen keer verkocht in de App Store. Het succes heeft Rovio ertoe aangezet het spel ook te gaan produceren voor andere smartphoneplatformen, waaronder Android en Symbian. Angry Birds is ook beschikbaar voor de pc, de PlayStation Portable en de PlayStation 3. Sinds maart 2012 is er ook een applicatie op Facebook en sinds eind 2011 eentje op Google+. De Facebook-app telt na een maand reeds 20 miljoen gebruikers.

2011-10-14 21:14:53

Assasins

Assassin's Creed: Brotherhood is een third person action-adventure video game ontwikkeld door Ubisoft voor Microsoft Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. De Europese releasedatum voor dit spel was 19 november 2010 voor de consoles, en 18 maart 2011 voor pc in Europa. Het spel is een direct vervolg op Assassin's Creed II en het verhaal speelt zich vlak na het einde van Assassin's Creed II af, met Ezio wederom als de hoofdrolspeler. In tegenstelling tot de vorige twee delen is er in dit spel wel een mogelijkheid tot multiplayer. In deze multiplayer zijn er ook verschillende game modes. Volgens sommigen is dit een pluspunt voor de Assassin's Creed reeks en geeft het een nieuwe draai aan het spel.[bron?]

2012-07-06 21:14:53

Kinect Olympic

I hope you’re ready for the Olympics! Because it’s coming to your living rooms this June. The title is London 2012 – The Official Video Game of the Olympic Games. Quite a mouthful – I know. The US version will have a June 26th release date and UK/Europe will get to compete for their country on June 29th. This title will be a multiplatform release, but exclusive to the Kinect are the 110m Hurdles and Beach Volleyball. Watch the trailers after the break and get excited to represent your nation in over 45 events this summer!

2012-10-04 21:14:53

WOW Diablo

Diablo III is an upcoming dark fantasy/horror-themed action role-playing game in development by Blizzard Entertainment, making it the third installment in the Diablo franchise. The game, which features elements of the hack and slash and dungeon crawl genres, was first announced on June 28, 2008, at the Blizzard Worldwide Invitational in Paris, France,[5] and is set to be released in North America and Europe on May 15, 2012, and in Latin American countries and Russia on June 7, 2012.[2]

Game Geschiedenis

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close