ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα ιστορικά γεγονότα από τον 11ο αι. π.Χ. έως τη Γέννηση του Χριστού (Ύλη Ιστορίας Δ΄ τάξης Δημοτικού)

Δημοτικό Σχολείο;xNLx; Κουτσελιού Ιωαννίνων;xNLx; 2011-2012;xNLx;;xNLx;Φώτη Γεωργία

ΚΑΘΟΔΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ

Οι Δωριείς κατεβαίνοντας από την περιοχή της Πίνδου προς τη νότια Ελλάδα έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Σπάρτη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αντιμέτωπες ήταν δυο πολύ μεγάλες συμμαχίες, η Πελοποννησιακή με αρχηγό τη Σπάρτη και η Αθηναϊκή με αρχηγό την Αθήνα. Ο πόλεμος αυτός ήταν εμφύλιος και κράτησε 27 χρόνια. (431π.Χ. - 404π.Χ.)

ΟΜΗΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής. Έγραψε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Η Ιλιάδα μιλάει για τους αγώνες των Ελλήνων για την κατάληψη της Τροίας, ενώ η Οδύσσεια έχει ως θέμα τις περιπέτειες που πέρασε ο Οδυσσέας μέχρι να γυρίσει στην αγαπημένη του πατρίδα, την Ιθάκη.Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχήματα (κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα κ.ά.). Γι’ αυτό η τέχνη αυτή ονομάστηκε γεωμετρική.

ΘΕΟΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Στην ομηρική εποχή οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς, τους οποίους φαντάζονταν ότι κατοικούσαν στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ -ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τα χωριά και συγκεντρώθηκαν στις πόλεις. Η πόλη έγινε κράτος με ακρόπολη και τείχος. Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη ,στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των θεών και τα δημόσια κτίρια. Γύρω από αυτή χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων.

ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (490 π.χ)

Οι Πέρσες επιθυμώντας να μεγαλώσουν το κράτος τους στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων. Στην αρχή πέτυχαν να υποτάξουν τη Μακεδονία, ενώ απέτυχαν στο Μαραθώνα (490 π.Χ.), όπου γνώρισαν μεγάλη ήττα από δέκα χιλιάδες Αθηναίους και χίλιους Πλαταιείς.

ΠΟΙΗΣΗ (ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΛΥΡΙΚΗ)

Οι ποιητές αυτή την εποχή ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Η διδακτική ποίηση θέλει να διδάξει τον άνθρωπο, ενώ η λυρική να τον κάνει να ξεχάσει τους κόπους και τα βάσανα. Ο Ησίοδος, ένας μεγάλος ποιητής, προσπαθεί με τα ποιήματά του να διδάξει τους ανθρώπους (διδακτική ποίηση). Ένα άλλο είδος ποίησης που αναπτύχθηκε ήταν η λυρική. Ονομάστηκε έτσι γιατί τα ποιήματα, καθώς τα απάγγελλαν, τα συνόδευαν παίζοντας λύρα. Ο Πίνδαρος ήταν ένας λυρικός ποιητής της εποχής.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Οι Ρωμαίοι, αφού νίκησαν τους Καρχηδόνιους, θέλησαν να υποτάξουν και τους Έλληνες. Πρώτα ήλθαν σε σύγκρουση με τους Μακεδόνες και στη συνέχεια με τους άλλους Έλληνες. Με τη λήξη του 1ου π.Χ.αι. όλος ο ελληνικός κόσμος είχε υποταχθεί στους Ρωμαίους.

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ

Η επιθυμία για καλύτερη ζωή και οι αγώνες των ανθρώπων έφεραν πολλές αλλαγές στο πολίτευμα: βασιλεία, αριστοκρατία, ολιγαρχία, τυραννίδα, δημοκρατία

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close