ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα ιστορικά γεγονότα από τον 11ο αι. π.Χ. έως τη Γέννηση του Χριστού (Ύλη Ιστορίας Δ΄ τάξης Δημοτικού)

Δημοτικό Σχολείο;xNLx; Κουτσελιού Ιωαννίνων;xNLx; 2011-2012;xNLx;;xNLx;Φώτη Γεωργία

ΚΑΘΟΔΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ

Οι Δωριείς κατεβαίνοντας από την περιοχή της Πίνδου προς τη νότια Ελλάδα έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Σπάρτη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αντιμέτωπες ήταν δυο πολύ μεγάλες συμμαχίες, η Πελοποννησιακή με αρχηγό τη Σπάρτη και η Αθηναϊκή με αρχηγό την Αθήνα. Ο πόλεμος αυτός ήταν εμφύλιος και κράτησε 27 χρόνια. (431π.Χ. - 404π.Χ.)

ΟΜΗΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής. Έγραψε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Η Ιλιάδα μιλάει για τους αγώνες των Ελλήνων για την κατάληψη της Τροίας, ενώ η Οδύσσεια έχει ως θέμα τις περιπέτειες που πέρασε ο Οδυσσέας μέχρι να γυρίσει στην αγαπημένη του πατρίδα, την Ιθάκη.Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Την εποχή αυτή οι τεχνίτες ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία γεωμετρικά σχήματα (κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα κ.ά.). Γι’ αυτό η τέχνη αυτή ονομάστηκε γεωμετρική.

ΘΕΟΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Στην ομηρική εποχή οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς, τους οποίους φαντάζονταν ότι κατοικούσαν στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

ΠΟΛΕΙΣ ΚΡΑΤΗ -ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τα χωριά και συγκεντρώθηκαν στις πόλεις. Η πόλη έγινε κράτος με ακρόπολη και τείχος. Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη ,στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των θεών και τα δημόσια κτίρια. Γύρω από αυτή χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων.

ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (490 π.χ)

Οι Πέρσες επιθυμώντας να μεγαλώσουν το κράτος τους στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων. Στην αρχή πέτυχαν να υποτάξουν τη Μακεδονία, ενώ απέτυχαν στο Μαραθώνα (490 π.Χ.), όπου γνώρισαν μεγάλη ήττα από δέκα χιλιάδες Αθηναίους και χίλιους Πλαταιείς.

ΠΟΙΗΣΗ (ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ-ΛΥΡΙΚΗ)

Οι ποιητές αυτή την εποχή ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Η διδακτική ποίηση θέλει να διδάξει τον άνθρωπο, ενώ η λυρική να τον κάνει να ξεχάσει τους κόπους και τα βάσανα. Ο Ησίοδος, ένας μεγάλος ποιητής, προσπαθεί με τα ποιήματά του να διδάξει τους ανθρώπους (διδακτική ποίηση). Ένα άλλο είδος ποίησης που αναπτύχθηκε ήταν η λυρική. Ονομάστηκε έτσι γιατί τα ποιήματα, καθώς τα απάγγελλαν, τα συνόδευαν παίζοντας λύρα. Ο Πίνδαρος ήταν ένας λυρικός ποιητής της εποχής.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Οι Ρωμαίοι, αφού νίκησαν τους Καρχηδόνιους, θέλησαν να υποτάξουν και τους Έλληνες. Πρώτα ήλθαν σε σύγκρουση με τους Μακεδόνες και στη συνέχεια με τους άλλους Έλληνες. Με τη λήξη του 1ου π.Χ.αι. όλος ο ελληνικός κόσμος είχε υποταχθεί στους Ρωμαίους.

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ

Η επιθυμία για καλύτερη ζωή και οι αγώνες των ανθρώπων έφεραν πολλές αλλαγές στο πολίτευμα: βασιλεία, αριστοκρατία, ολιγαρχία, τυραννίδα, δημοκρατία

ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ολυμπιακοί αγώνες, Μαντεία, Αμφικτυονίες

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ (ιωνικός ρυθμός- δωρικός ρυθμός), ΓΛΥΠΤΙΚΗ (κούρος-κόρη) , ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ερυθρόμορφα-μελανόμορφα)

ΣΠΑΡΤΗ

Οι Δωριείς κατέλαβαν τη Λακωνία και δημιούργησαν ισχυρό κράτος. Οι παλιοί κάτοικοι έγιναν είλωτες. Τη μεγαλύτερη εξουσία είχαν οι πέντε έφοροι. Στην Απέλλα, που ήταν η συνέλευση του λαού, οι Σπαρτιάτες έπαιρναν μεγάλες αποφάσεις.

ΑΘΗΝΑ

Οι παλιοί κάτοικοι της Αττικής δε ζούσαν όλοι σ’ ένα μέρος. Μερικοί κατοικούσαν στις ορεινές περιοχές, ενώ οι περισσότεροι είχαν εγκατασταθεί στις μικρές εύφορες πεδιάδες και στην παραλία. Εκείνος που τους παρακίνησε να συγκεντρωθούν και να κατοικήσουν όλοι μαζί ήταν ο ξακουστός βασιλιάς Θησέας. Έτσι άρχισε σιγά σιγά γύρω από την Ακρόπολη να δημιουργείται η Αθήνα.

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ -ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ

Ο Ξέρξης εγκατέλειψε την Ελλάδα. Άφησε όμως το γαμπρό του το Μαρδόνιο να συνεχίσει την προ-σπάθεια για υποταγή των Ελλήνων. Μια νέα σύγκρουση έγινε στις Πλαταιές (479 π.Χ.), όπου οι Πέρσες και πάλι ηττήθηκαν. Την ίδια μέρα, που έγινε η μάχη στις Πλαταιές, νικήθηκε και ο περσικός στόλος στη Μυκάλη. Με τις νίκες αυτές πέρασε οριστικά ο περσικός κίνδυνος.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ (480 πχ)

Ο Ξέρξης, ο βασιλιάς των Περσών, οργάνωσε νέα εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Ο στρα-τός του απ’ όπου περνούσε σκορπούσε τρόμο. Προχωρώντας έφτασε στις Θερμοπύλες (480 π.Χ.) όπου 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας γενναία.

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (480πχ)

Ο ελληνικός στόλος με απόφαση του Θεμιστοκλή έπιασε το στενό της Σαλαμίνας, το οποίο γρήγορα κύκλωσε ο περσικός στόλος. Στη ναυμαχία που έγινε (480 π.Χ.) οι Έλληνες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη.

ΑΘΗΝΑΪΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΗΓΕΜΟΝΙΑ

Πολλές πόλεις δημιουργούν την Α΄ Αθηναϊκή συμμαχία. Η δύναμη της Αθήνας συνεχώς αυξανόταν και στο τέλος η Συμμαχία είχε καταλήξει να είναι ηγεμονία της Αθήνας. Από κει και πέρα αρχίζει μια πολύ δημιουργική πορεία για την Αθήνα που αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Τα έργα της εποχής αυτής ονομάζονται κλασικά και η εποχή "χρυσός αιώνας".

ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ο Περικλής αναθέτει στο Φειδία να επιβλέπει τα έργα της Ακρόπολης. Σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ο Παρθενώνας. Τα έργα της εποχής αυτής ονομάζονται κλασικά και η εποχή «χρυσός αιώνας».

ΘΕΑΤΡΟ (Τραγωδίες- Κωμωδίες)

Η Αθήνα έμοιαζε με σχολείο, όπου σοφοί άνθρωποι συζητούσαν. Μεγάλη ανάπτυξη είχε το θέατρο, όπου παίζονταν τραγωδίες και κωμωδίες

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Την εποχή αυτή ξεχωρίζει ο Περικλής, ο οποίος με τη δράση του επηρέασε την πολιτική ζωή της Αθήνας. Ήταν σπουδαίος ρήτορας και οι Αθηναίοι τού είχαν εμπιστοσύνη. Άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, θέλησε να κάνει την Αθήνα πνευματικό κέντρο των Ελλήνων.

ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Οι Σπαρτιάτες, μετά τη νίκη τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ένιωσαν πολύ ισχυροί. Δε φέρθηκαν καλά στις άλλες ελληνικές πόλεις με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας νέος πόλεμος, ο οποίος τελείωσε με ενέργειες των Περσών (Ανταλκίδεια ειρήνη, 386π.Χ.)

ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Οι βοιωτικές πόλεις είχαν συγκροτήσει μια συμμαχία. Από τις πόλεις αυτές ξεχώριζε η Θήβα. Επειδή οι Θηβαίοι δε δέχονταν τους όρους της Ανταλκίδειας ειρήνης, οι Σπαρτιάτες ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον τους. Θηβαίοι και Σπαρτιάτες συγκρούστηκαν δύο φορές, στα Λεύκτρα (371 π.Χ.) και στη Μαντίνεια (362 π.Χ.). Στην πρώτη μάχη νίκησαν οι Θηβαίοι, ενώ στη δεύτερη δεν υπήρξε νικητής. Μετά τη μάχη της Μαντίνειας καμιά πόλη στη νότια Ελλάδα δεν ήταν πια ισχυρή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οι Μακεδόνες τον 4ο π.Χ. αιώνα απέκτησαν μεγάλη δύναμη. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ δημιούργησε ισχυρό στρατό και αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς της χώρας του στο βορρά.

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών, ο σπουδαιότερος κατακτητής που το όνομά του έγινε θρύλος στους αιώνες, γεννήθηκε το 356π.Χ., γιος του Φίλιππου και της Ολυμπιάδας. Μεγάλωσε έχοντας δάσκαλο τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και πρότυπό του τον ήρωα Αχιλλέα, που θεωρούσε πως ήταν πρόγονός του.

ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΓΑΥΓΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΦΑΣΗ- ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΑΤΕΙΑΣ

Ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να νικήσει και να ταπεινώσει τον Αλέξανδρο. Αλλά και σ’ αυτή τη μάχη στα Γαυγάμηλα, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν τότε, (331 π.Χ.) ο στρατός του νικήθηκε. Ο δρόμος πλέον προς τα Σούσα ήταν ελεύθερος.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΊΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- ΓΡΑΝΙΚΟΣ, ΙΣΣΟΣ

Ο Μ. Αλέξανδρος με πολύ στρατό ξεκίνησε για την Περσία (334 π.Χ.). Έφτασε στην Τροία, όπου τίμησε ξεχωριστά τον Αχιλλέα. Στη συνέ-χεια νίκησε τον περσικό στρατό στο Γρανικό ποταμό και την Ισσό.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η χώρα του Νείλου με τις πυραμίδες και τους θρύλους της τράβηξε το ενδιαφέρον του Μ. Αλεξάνδρου. Οι Αιγύπτιοι τον υποδέχτηκαν με τιμές και τον ονόμασαν διάδοχο των Φαραώ. Εκεί ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Από τα Σούσα ο Μ. Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, την οποία ήθελε να κάνει πρωτεύουσα του κράτους του. Ξαφνικά ο Μ. Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά. Οι προσπάθειες των γιατρών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ο ασθενής χειροτέρεψε. Ετοιμοθάνατος καθώς ήταν, ζήτησε να δει τους στρατιώτες του, με τους οποίους είχε μοιραστεί τόσες χαρές και λύπες. Ένας ένας όλοι οι στρατιώτες πέρασαν από μπροστά του και τον αποχαιρέτησαν. Ο θάνατος του (323 π.Χ.) προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο το στράτευμα.

ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ο Μ. Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να έχει ορίσει διάδοχο του. Οι στρατηγοί του διαφώνησαν και άρχισαν τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Τελικά η αυτοκρατορία χωρίστηκε στο κράτος της Μακεδονίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και αργότερα της Περγάμου.

ΠΥΡΡΟΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μετά τη Μακεδονία άρχισε και η Ήπειρος να αναπτύσσεται. Ο βασιλιάς της Πύρρος θέλησε να δημιουργήσει μεγάλο κράτος στη Δύση, όπως ο Αλέξανδρος στην Ανατολή. Εκστράτευσε λοιπόν στην Ιταλία, όπου νίκησε δύο φορές τους Ρωμαίους. Την τρίτη φορά όμως νικήθηκε και αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του. Στη διάρκεια μιας άλλης εκστρατείας στη νότια Ελλάδα σκοτώθηκε στο Άργος.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., Το 508-507 π.Χ. έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας.

ΣΟΛΩΝΑΣ

Σε μια δύσκολη στιγμή για την Αθήνα οι ευγενείς έδωσαν εντολή στο Σόλωνα να λάβει μέτρα. Εκείνος πήρε γενναία μέτρα . Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών. Απαγόρευσε μάλιστα να γίνεται κάποιος δούλος, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί(σεισάχθεια)

Α΄ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ

Οι μετακινήσεις πληθυσμών στην Ελλάδα ανάγκασαν διάφορα ελληνικά φύλα να μεταναστεύσουν. Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς εγκαταστάθηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Μ. Ασία, όπου ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό.

ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΟΙ

Η Καρχηδόνα ήταν αποικία των Φοινίκων στην Αφρική. Η Ρώμη ανησύχησε πολύ από την ανάπτυξη της πόλης αυτής. Ακολούθησαν συγκρούσεις στη στεριά και τη θάλασσα , με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή της Καρχηδόνας.

ΓΕΝΝΗΣΗ ΙΗΣΟΥ

Enter story info here

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d

Tiki-Toki Timeline Maker - Make beautiful timelines you can share on the web Tiki-Toki Desktop - Create interactive timelines and share them on your computer

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close