Mjesec Planete Zemlje 2014/Earth month 2014

Kalendar "Mjeseci Planete Zemlje 2014" je kampanja koja ima za cilj ujedinjenje ekoloskih, drustveno zdravih inicijativa na jednoj platformi i time omoguci lakse komuniciranje i koordinaciju sa svim organizacijama, institucijama i pojedincima. Zelja NVO "Nasa akcija" je jacanje gradjanskog aktivizma kao i svijesti posebno na polju ekologije i zastite zivotne sredine.

Earth month calendar 2014" is a campaign with a goal to united ecological, healthy social initiatives on one platform and with this ease communication and coordination with all participating organizations, institutions and individuals. It is the wish of NGO "Nasa akcija" to strengthen citizen activizam as well as awareness especially in the field of ecology and environmental protection.

2014-03-05 08:00:00

Reciklaza elektronskog otpada

Pokrenuli smo portal WWW.RECIKLIRAJTE.ME, kao prvi ekološko-energetski portal u Crnoj Gori, kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na neophodnost promjene svijesti prema savremenim procesima zelene ekonomije, očuvanja prirode kroz održivi razvoj, društvenoj odgovornosti, i konačnom uvođenju reciklaže u Crnoj Gori. Našu facebook stranicu i obavještenja trenutno dnevno prati preko 1 300 građana. U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i ovlašćenim preduzećem za skladištenje opasnog otpada, “Hemosan” doo Bar, pokrenuli smo projekat "Zelena InTeligencija" prvi takve vrste u Crnoj Gori, a Vas kao društveno odgovorno pravno lice pozivamo da nam se pridružite. Obzirom da je EE otpad (električni i elektronski) klasifikovan kao opasan, on se treba sakupljati i skladištiti odvojeno od ostalog otpada. Na Vaš poziv, u roku od 5 dana, besplatno preuzimamo IT otpad i u skladu sa zakonskim propisima, izdajemo dokument o primo-predaji i transportu otpada, čime pred nadležnima (Agencija za zaštitu životne sredine) potvrđujete da ste sve otpisane uređaje i opremu, kao opasan otpad, zbrinuli na Zakonom propisan način. Vozila su ADR ceftifikovana i osposobljena za prevoz opasnih materija a radnici osposobljeni za rukovanje opasnim materijama. Nazvati Petra Krivokapica na broj 067 543 005. Navedene aktivnosti, uz Vašu saglasnost, objavili bi na našem portalu i press konferenciji promovišući Vaše društveno odgovorno poslovanje kao dobar primjer brige o zaštiti životne sredine.

2014-03-09 09:00:00

Markirana trim staza u Rekreativnom parku “Oaza”, Bar

Markiranjem trim staze u Rekreativnom parku “Oaza”, popularnoj “Šumici”, malom raju za ljubitelje sporta i čistog vazduha, juče je počela realizacija prve faze ambicioznog projekta “Eko plan priobalnog pojasa Topolica- Šušanj”, kojeg će prije početka turističke sezone, realizovati NVO “Info sport centar CG”. Projekat će obuhvatiti završetak “Zelenog plana 1000” - kompleks Sportsko-rekreativni centar, rekonstrukciju trim-staze i postavljanje rasvjete u Rekreativnom EKO parku “Oaza”, uređenje plaže “Žukotrlica” i saniranje “crne ekološke tačke” u Šušanju, koja obuhvata prostor između magistrale i šetališta. Prvi dio akcije sproveden je uz pomoć Izviđačkog odreda “24. novembar”, NVO “Povjerenje” i NVO “Eko Sport”. “Akciju nastavljamo 9. marta u 10 sati u Šumicama. Pozivamo sve kojima je stalo do zaštite i unaprijeđenja životne sredine da se uključe u očuvanje tog prostora. Poseban poziv upućujemo rekreativcima, sportistima, mjesnim zajednicama Šušanj i Topolica, javnim preduzećima Komunalne djelatnosti i Sportsko-rekreativni centar, ekološkim i turističkim organizacijama, kako bi zajedno podigli na viši nivo ponudu najljepšeg dijela barske obale” - kaže predsjednik NVO “Info sport centar CG”, mr Miodrag Banović.

2014-03-10 09:00:00

Akcija ciscenja i posumljavanja Vrmaca

PK Vjeverice, NVO "Nasa akcija" i JKP Kotor - akcija jos u fazi planiranje. Detalji ce biti objavljeni kasnije.

2014-03-11 09:00:00

Obnovljen mali Gradski park u Tivtu

Dvadesetak zaposlenih u “Adriatic Marinasu” u saradnji sa Zelenim timom Opštine Tivat i ekipom Javnog Komunalnog preduzeća, uredili su mali Gradski park. Prva u nizu akcija u sklopu novog projekta društvene odgovornosti kompanije “Adriatic Marinas – Porto Montenegro” pod nazivom “Zajedno za zajednicu”, održana je u Tivtu, u sklopu Međunarodnog dana sadnje cvijeća. Dvadesetak zaposlenih u “Adriatic Marinasu” u saradnji sa Zelenim timom Opštine Tivat i ekipom Javnog Komunalnog preduzeća, uredili su mali Gradski park, na raskrsnici ulica 21. novembra, Druge dalmatinske brigade i Ribarskog puta. Uvecaj! To omiljeno mjesto za odmor penzionera i igru djece sada izgleda puno ljepše - zelene površine u parku uređene su i dopunjene novim sadnicama cvijeća i ukrasnog grmlja, obnovljen je parkovski mobilijar i ofarbane sprave ovdašnjeg malog dječjeg igrališta. Za to je “Adriatic Marinas” izdvojio oko 5 hiljada eura i dao plaćeni slobodan dan za dvadesetak svojih radnika koji su učestvovali u akciji. Oni su se latili metli, četki i motika, da u saradnji sa tivatskim komunalcima i članovima opštinskog Zelenog tima, srede malu zelenu oazu u centru grada. Uvecaj! Po projektu inženjerke hortikulturte Tanje Krstović koja je rukovodilac službe Gradskog zelenila JKP Tivat, park je oplemenjen novim sadnicama nekih biljnih vrsta kojih do sada nije bilo na tivatskim zelenim površinama, poput strelicije, tamarisa i portugalske lovor-višnje. Ambijent su uljepšale narančaste strelicije, crvene i bijele kamelije i raznobojne viole, a iz Zelenog tima Opštine Tivat su poručili da će sledeća slična akcija biti uređenje parka na Trgu Dara Petkovića što će se uraditi tokom narednog mjeseca. Uvecaj! Inače, kroz projekat “Zajedno za zajednicu” zaposleni u kompaniji “Adriatic Marinas-Porto Montenegro” radiće u raznim akcijama od društvenog interesa u Tivtu, a među njima i na uređenju ljetnje pozornice, te okoline osnovne škole u naselju Donja Lastva.

2014-03-17 08:00:00

Predavanje povodom dana voda

Predvanja za nikšićke osnovce i predškolce povodom dana voda ( Predavanja će se realizovati radnu sedmicu od17-21 marta. Miodrag Karadzic Drustvo mladih ekologa Niksic ul. A. Backovića 22; 81400 Nikšić; Crna Gora tel/fax: +382 40 245 268; mob: +382 67 539 966 e-mail: ayen-ben@t-com.me www.dmen.wordpress.com

2014-03-17 08:00:00

Akcija ciscenja Valdanosa

Danas u Valdanosu! Izuzetan odziv gradjana i jos 1 km probijenog puta!

2014-03-18 08:30:00

Edukativne radionice

 KROZ PROJEKAT MLADI ZA ZELENU CRNU GORU PROŠLA I ŠKOLA U NIKŠIĆU U srednjoj Ekonomsko – ugostiteljskoj školi u Nikšiću, 18.03., održane su tri edukativne radionice na temu „Održivi razvoj i zaštita životne sredine", koje su trajale po 90 minuta. Radionice su održane za učenike koji su članovi ekološke sekcije u školi i za još dva odjeljenja prvog razreda. Na radionicama učenici su iznijeli svoje mišljenje i način na koji oni doživljvaju i kako doprinose održivom razvoju, čuli su nešto više o globalnom zagrijavanju, ozonskom omotaču, a prolaskom kroz upitnik sami su uvidjeli kako oni kao pojedinci doprinose i zagađuju životnu sredinu. Na kraju radionice svaki učenik je dobio svoj ekološki zakon koji će nastaviti da poštuje.

2014-03-19 08:00:00

Održan sastanak s direktorima škola za potrebe edukacije djece u Gradskoj opštini Tuzi

Povodom jedne od glavnih aktivnosti na projektu "Zajedničke ekološke akcije za očuvanje rijeke Cijevne i održivi razvoj prekogranične regije", edukacija djece o ekološkim i temama očuvanja životne sredine, održan je sastanak sa direktorima škola iz Gradske opštine Tuzi. Sastanku su prisustvovali direktori sledećih škola: Gimnazija ''25. Maj'', O.Š. ''29. Novembar'', O.Š. ''Mahmut Lekić'', O.Š. ''Jedinstvo'', O.Š. ''Đerđ Kastrioti Skenderbeg'' kao i predstavnice NVO Green Home-a Jovana Janjušević i Aleksandra Rolović, te predstavnici Gradske opštine Tuzi, Amra Pepić i Emin Adžović. Sastanak je imao za cilj upoznavanje direktora s aktivnostima koje će projekat da obuhvati, a naročito onih koje se tiču edukacije djece u njihovim školama. Dogovoreno je da se edukacija obavi kroz 10 radionica u svakoj od škola u toku 4 nastavna semestra. Osim edukativnih radionica, Gradska opština Tuzi će adekvatno opremiti učionice specijalno za rad sa učenicima u domenu životne sredine i ekologije. Pored specijalizovanog opremanja učionica i nastave, učenici će moći da uživaju i u posjetama prirodnim ljepotama u ovoj regiji. Predviđen je rad sa 100 učenika koji će biti u prilici da praktična znanja usvajaju tokom posjete Skadarskom, Šaskom jezeru, Ulcinjskoj solani, rijeci Cijevni. Učenici će nakon predavanja biti testirani a najbolji od njih će biti polaznici prekogranične ekskurzije. Projekat je finansijski podržan od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori i Albaniji. Više informacija na: jovana.janjusevic@greenhome.co.me

2014-03-21 08:19:04

Obiljezavanje Svetskog dana Suma

U petak 21. marta. 2014. godine, u cilju obilježavanja Svjetskog dana šuma, Opština Tivat u saradnji sa Osnovnom školom „Drago Milović“ i Dječijim savezom Tivta, organizovali su akciju pošumljavanja na teritoriji Vrmca, iznad naselja Peani. Tom prilikom učenici su posadili 30 sadnica crnog bora. Akcija je imala i edukativni karakter sa ciljem upoznavanja učenika o značaju šuma u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu, o zaštiti šuma, učenicima su podjeljene i brošure o značaju šuma. Sekretarijat za finansije i ekonomsku razvoj Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Biljana Krivokapić Opština Tivat Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Trg Magnolija 1 tel: 382 661 331 e-mail: urban-tivat@t-com.me www.opstinativat.com

2014-03-22 08:00:00

Akcija ciscenja divlje deponije Stari Viganj - Mataguz

Gradska opština Golubovci, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NVO „Nacionalna volonterska organizacija” organizovali su danas, 22. marta 2014. godine, sa početkom u 9 časova, akciju sakupljanja i uklanjanja otpada sa nelegalnog odlagališta na lokalitetu Stari Viganj u Mjesnoj zajednici Mataguži. Tokom akcije čišćenja prikupljeno je preko 300 kesa smeća, a uz pomoć mehanizacije ukolonjeno je i 300 kubika različitih vrsta otpada. U akciji je učestvovalo oko 20 građana, a pored volontera, zaposlenih u GO Golubovci i NP Skadarsko jezero pomoglo je i nekoliko mještana. Organizatori akcije čišćenja ovom prilikom zahvaljuju se JP “Čistoća” na ljudstvu i mehanizaciji, d.o.o “Deponija”, kompanijama “Transpetrol”, “Largus”, kompaniji 13. jul - Plantaže na donaciji 60 stubova za ograđivanje lokacije i Fabrici vode “Suza” koja je obezbijedila osvježenje za sve učesnike.

2014-03-22 10:00:00

Ciscenje Gorice, Podgorica

Gorica, 22. mart, 2014. Subota je. Dan fin. Prelijep – rekli bi mnogi. Od 10:00 do 11:45 h šestorica, trenutno najspremnijih ljubitelja Gorice i prirode, čistili su od opožareno-obaljenog granja i stabala dio "zone B". Sjeveroistočno od kaptaže. Desno od predhodno (9. marta) očišćenog terena. I samo nakon sat/satipo udarničkog tempa, rezultat nije mogao ostati neprimijećen. Sakupljeno je, po obodu asfaltne staze, desetak povećih gomila odavno osušenih stabala, trupaca, povećih trupčadi, granja raznih vrsta, pomalo plastičnih boca… Pošto je današnjji dan, rekosmo, bio izuzetno lijep, baš ono, posjećenost je bila velika. Građani koji su prolazili podržavali su udarniču akciju riječima srdačne zahvalnosti. Odobravaju i sviđaju im se, vele, ovakve i slične akcije. Hvala nam. a Sljedećeg vikenda (subota 10:00) nastavljamo sa čišćenjem pomenute zone. Ovim akcijama štitimo Goricu od požara, a i mnogo je ljepše za šetnju i rekreaciju kada se uklone osušena debla, granje i ostalo. Građani – dobrodošli! Udruženje ljubitelja Gorice i prirode

2014-03-22 10:00:00

Akcija sadnja 15 brezi

PLU­ŽI­NE – U okvi­ru ak­tiv­no­sti pred­vi­đe­nih pro­jek­tom „Odr­ži­vi pre­ko­gra­nič­ni raz­voj op­šti­na Plu­ži­ne i Fo­ča”, ko­ji re­a­li­zu­ju te dvi­je op­šti­ne u part­ner­stvu sa lo­kal­nim tu­ri­stič­kim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, u piv­skom se­lu Bre­zna obi­lje­žen je Svjet­ski dan vo­da i šu­ma. Za uče­ni­ke Osnov­ne ško­le „Ba­jo Pi­vlja­nin” pred­stav­ni­ci Eko­lo­škog po­kre­ta (EP) „Ozon” Alek­san­dar Pe­ro­vić i Ma­ri­ja Mi­la­čić odr­ža­li su pre­da­va­nje o tim va­žnim da­tu­mi­ma, a po­tom su đa­ci, kao i nji­ho­vi na­stav­ni­ci i ro­di­te­lji mo­gli da po­gle­da­ju ani­mi­ra­ni film „Čo­vjek ko­ji je sa­dio dr­ve­će”, ko­ji je na­gra­đen Oska­rom. Uz struč­nu po­moć in­že­njer­ki šu­ma­stva Mi­lan­ke Ra­du­lo­vić i Bo­silj­ke Žar­ko­vić iz Upra­ve za šu­me, ko­je su im odr­ža­le krat­ko pre­da­va­nje, đa­ci su u škol­skom dvo­ri­štu za­sa­di­li pet­na­est sta­ba­la bre­ze. Na kra­ju ju­če­ra­šnje kam­pa­nje ži­te­lji­ma Bre­zne uče­ni­ci su sa or­ga­ni­za­to­ri­ma ak­tiv­no­sti di­je­li­li edu­ka­tiv­ni ma­te­ri­jal, po­seb­nao raz­vi­jen za Me­đu­na­rod­ni dan šu­ma i Svjet­ski dan vo­da. Glav­ni cilj pro­jek­ta „Odr­ži­vi pre­ko­gra­nič­ni raz­voj op­šti­na Plu­ži­ne i Fo­ča”, či­ja je vri­jed­nost oko 376 hi­lja­da eura, je po­ve­ća­nje pre­ko­gra­nič­ne sa­rad­nje dvi­je dr­ža­ve ko­ji­ma ti gra­do­vi pri­pa­da­ju što do­pri­no­si pri­stu­pa­nju Evrop­skoj uni­ji ko­ja je uglav­nom i fi­nan­si­jer pla­ni­ra­nih ak­tiv­no­sti.B.B.

2014-03-22 11:00:00

Akcija čišćenja Krupca

Povodom Svjetskog dana voda koji se ove godine obilježava pod sloganom “Voda i energija”, Ekološki pokret OZON, Lake fest i Elektroprivreda Crne Gore organizovaće u subotu 22. marta, akciju sređivanja prostora oko Krupačkog jezera. Organizatori su pozvali građane da se pridruže akciji koja će početi u 11 sati . “Namjera je da se ovim događajem pokrene pozitivna energija koja se stvara na akcijama u prirodi, a koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta životne sredine i pravo su mjesto da se i ukaže na bitne činjenice i javnosti približi važnost određene teme”, saopšteno je iz Elektroprivrede. Svjetski dan voda se odlukom Skupštine Ujedinjenih nacija od 1993.godine obilježava svakog 22. marta, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost slatkih voda i održivo upravljanje slatkovodnim resursima.

2014-03-22 19:00:00

Spot "Svaka kap je važna"

SPOT "SVAKA KAP JE VAŽNA" Vodacom je organizovao snimanje spota pod nazivom “Svaka kap je važa” sa ciljem promocije vrijednosti vodnog resursa, njegove nezamjenljivosti i prijeke potrebe njegove racionalne upotrebe. U svijetu se Svjetski dan voda 2014. obilježava pod motom „voda i energija“ međutim Vodacom je izabrao da nastavi sa kampanjom „Svaka kap je važna“ koja ima za cilj da pošalje poruku koja obuhvata racionalnu upotrebu vode. Spot je kampanji „Svaka kap je važna“ dodao video format. Više o spotu www.vodacom.co.me , kontakt detalji Elena Ljiljanić Marketing koordinator Vodacom doo Tivat Tel: +382 32 672 779 Fax: +382 32 672 782 E-mail: vodacom@t-com.me, elena.zaputovic@vodacom.co.me Srdačno, Elena Ljiljanić Marketing koordinator Vodacom doo Tivat Mobile: +382 69 397 852 Tel: +382 32 672 779 Fax: +382 32 672 782 E-mail: vodacom@t-com.me, elena.zaputovic@vodacom.co.me

2014-03-23 08:00:00

Akciju raščišćavanja i markiranja pješačke staze

Planinarsko društvo "Kapetan Angel" i Služba zaštite Nacionalnog parka Lovćen, u nedelju 23. marta, organizovali su akciju raščišćavanja i markiranja pješačke staze dužine 10 kilometara koja vodi od mjesta Borovik do vrha planine Hum (1415 metara nadmorske visine). U akciji je učestvovalo oko 70 ljudi, a najmlađi je bio sedmogodišnji Balša Đurović. Velika magli i kiša nije spriječila organizatore i članove tog društva i zaposlene u NP Lovćen da izađu na vrh, gdje su postavili kutiju u kojoj se nalazi pečat sa imenom planine, kao i knjiga utisaka. Tako će svako ko posjeti vrh Hum moći da upiše da svoje pohvale, primjedbe i sugestije i sve to ovjeri pečatom. U knjigu utisaka se prvi upisao direktor NP Lovćen Veselin Živanović i nadzornik Đorđe Kaluđerović. NP Lovćen zadovoljan je početkom saradnje sa planinarskim društvom “Kapetan Angel”, a planirali su i zajednički rad na markiranju i čišćenju drugih planinarskih staza.

2014-03-23 08:00:00

Akcija ciscenje Valdanosa

Građani, aktivisti, pažljivo slušaju pukovnika Vojske Crne Gore, koji predlaže modele uključivanja Vojske u krčenju puteva i spašavanju Maslinade! Očekujemo odgovoran odnos i drugih nadležnih institucija! Građani i lokalna vlast su rekli svoje! — with Xhelal Muja.

2014-03-24 08:00:00

Održana radionica za djecu povodom Sata za planetu

NVO Green Home je u saradnji s vrtićem "Jelena Ćetković 2" koji se nalazi u sklopu OŠ "21. maj" u Podgorici, organizovala radionicu za mališane iz starije vaspitne grupe na temu klimatskih promjena, u sklopu kampanje koja prethodi Satu za planetu. Na interakvtivnoj radionici smo kroz jednostavnu prezentaciju upoznali djecu sa pojmom klime i klimatskih projmena i dali savjete na koji način možemo smanjiti njihove posledice. Takođe, kroz animirani film mališani su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima kroz koje mogu da utiču na smanjenje uticaja klimatskih promjena, ali i smanjenje zagađenja uopšte. Dječiji entuzijazam i želja za usvajanje novih znanja još jednom nam je pokazala da je vrlo važno početi sa edukacijom u ovoj oblasti što ranije. Sat za planetu je planetarna kampanja u kojoj učestvuju građani svih nacija sa istim ciljem - udružiti se u borbi za očuvanje naše Planete! U toku Sata za planetu, građani iz više od 7500 gradova i 150 zemalja svijeta će ugasiti svijetlo u svojim domovima i radnim mjestima na 60 minuta i time poslati snažnu poruku da svaki pojedinac može nešto preduzeti u cilju ublažavanja klimatskih promjena i prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa. Ove godine Sat za planetu se obilježava u subotu, 29.03.2014. u 20:30 – 21:30 a povodom čega će NVO Green Home organizovati prigodan program na Trgu repulike u Podgorici. Više informacija na: aleksandra.rolovic@greenhome.co.me

2014-03-24 08:00:00

Predavanja na temu "Klimatske promjene"

"Sat za planetu 2014" (predhodiće predavanja tokom radne sedmice od 24-28 marta za osnovce na temu "Klimatske promjene") Miodrag Karadzic Drustvo mladih ekologa Niksic ul. A. Backovića 22; 81400 Nikšić; Crna Gora tel/fax: +382 40 245 268; mob: +382 67 539 966 e-mail: ayen-ben@t-com.me

2014-03-25 08:00:00

Obilježen Svjetski dan voda

Turistička Organizacija Bijelo Polje, đaci ekološke sekcije iz OŠ “Risto Ratković”, NVO “Euromost” i JU vodovod “Bistrica”, organizovali su u petak druženje na vodoizvorištu Bistrica u Ravnoj Rijeci, gdje su profesori iz oblasti zaštite životne sredine govorili o značaju očuvanja voda, u okviru obilježavanja Svjetskog dana voda. - Parafrazirajući izjavu Benjamina Frenklina „tek kad izvori presuše, znamo cijeniti vrijednost vode“, poručujemo da se u Crnoj Gori ovakva perspektiva čini dalekom, jer nas je Bog nagradio izobiljem čiste vode koja je dostupna svakom stanovniku Crne Gore. Ipak, moramo se zapitati upravljamo li tim blagom na pravi način, ponašamo li se prema tom neprocjenjivom bogatstvu odgovorno i s neophodnom sviješću i brigom. Dakle moramo čuvati i štititi naše vode, kazala je direktorica Turističke organizacije Violeta Obradović.

2014-03-25 08:00:00

Radionicu na temu klimatskih promjena

NVO Green Home će u srijedu 25.marta 2014. s početkom u 10.00 u Osnovnoj školi ''Pavle Rovinski'' organizovati radionicu na temu klimatskih promjena. Radionica je jedna u nizu istih koje se organizuju u sklopu kampanje Sat za planetu. Radionica će se organizovati za mališane drugog razreda. Aleksandra Rolović, Project Assistant NGO Green Home Address: Radosava Burića 31, Podgorica, Montenegro Phone/Fax: + 382 20609375 GSM: + 382 67634273 E-mail: aleksandra.rolovic@greenhome.co.me

2014-03-26 08:00:00

Predstavnici CEPF-a u posjeti Šaskom jezeru

U okviru projekta "Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera" su predstavnici NVO Green Home i Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF) posjetili Šasko jezero i njegovu okolinu. Cilj ove posjete bio je da se predstavnici CEPF-a (Parnterskog fonda za ktitične ekosisteme) koji su podržali gore navedeni projekat upoznaju sa stanjem na terenu, aktivnostima koje se realizuju u okviru ovog projekta, ali i ostalih projekata i planova koji se tiču ovog prostora. Njihovo interesovanje bilo je posebno vezano za proces proglašenja Šaskog jezera zaštićenim područjem u okviru kategorije Spomenik prirode. Odlukom o izmjeni i dopuni prostornog plana Crne Gore do 2020 godine, Šasko jezero treba da bude zaštićeno u kategoriji spomenik prirode uz sagledavanje mogućnosti za stavljanje u veću kategoriju zaštite. Ovim projektom je planirana izrada Studije zaštite ovog prostora koja će biti osnov za iniciranje procesa stavljanja Šaskog jezera pod zaštitu. U budućem spomeniku prirode i njihovoj neposrednoj okolini, koja čini sastavni dio zaštićenog prirodnog dobra treba biti zabranjeno vršiti radnje i aktivnosti koje ugrožavaju obilježja, vrijednosti i ulogu spomenika prirode. NVO Green Home će u nastavku projekta posebnu pažnju posvetiti saradnji sa lokalnim zajednicama i sagledavanju njihovih interesa i potreba vezanih za upotrebu ovog resursa. Takođe, kroz aktivnosti koje su usmjerene na promociju Šaskog jezera kao održive turističke destinacije i jačanju kapaciteta same zajednice kroz poboljšanje kvaliteta turističkih ponuda, nastojaćemo da doprinesemo što boljem razumijevanju značaja zaštite ovog područja i njegovoj valorizaciji na održivi način. Azra Vuković Projekat koordinator NVO Green Home

2014-03-29 10:00:00

Uljepsavanje Gorice, Podgorica

Gorica, 29. mart, 2014. Posljednje martovsko čišćenje ove godine na Gorici okupilo je dvadesetak ljubitelja prirode. U jednoipočasovnoj akciji mačeno je "grdilo" obaljenih i osušenih stabala i granja. Čišćen je dio "zone B", istočno od kaptaže. I sljedeće subote, 5. aprila, nastavljamo sa akcijom proljećnog uljepšavanja Gorice. Hvala učenicima podgoričke Gimnazije i dragim sugrađanaima. Vidimo se u subotu, u 10 h! Udruženje ljubitelja Gorice i prirode

2014-03-29 12:00:00

Pokreni se, promijeni se, u Zidu odjeni se!

ADP- Zid u subotu, 29.Marta, organizuje 2 po redu akciju razmjene garderobe po uzoru na slične aktivnosti koje već duži niz godina postoje u Sloveniji. Prva razmjena garderobe održana 1. Marta, privukla je veliku pažnju javnosti i okupila veliki broj mladih koji su razmjenjivali razne odjevne predmete. Razmjena će se održati sa početkom u 12 a trajaće do 13h u prostorijama ADP- Zida, ulica Gojka Radonjića 32, pored stare džamije. Razmjena će se odvijati po principu 7 za 7 - dakle najviše 7 stvari možete donijeti i 7 stvari možete ponijeti. Predviđeno je da ovaj put učesnici sem odjeće mogu donositi i torbe i nakit. Ovakve akcije imaju za cilj da podstaknu mlade u Crnoj Gori da se uključe u evropske trendove obnavljanja sopstvene garderobe na principu razmjene odjeće. Pozivamo vas da u što već broju učestvujete u našoj akciji, kako bi ovaj trend zaživio i kod nas. Tokom akcije bićete u prilici da se družite sa ostalim učesnicima i našim volonterima, kao i da uživate u kvalitetnoj muzici.

2014-03-29 19:00:00

Sat za planetu - Herceg Novi

U OKC-u ćemo održati druženje uz mjesečnu svirku bendova, a ujedno ćemo se uključiti u globalnu kampanju za borbu protiv klimatskih promjena “Sat za planetu” u kojoj simultano učestvuje preko 7500 gradova svijeta, tako što ćemo u 20:30h na sat vremena izgasiti dotok električne energije i imati akustičnu svirku. Zato vas molimo da ponesete svijeće i upaljače. Nastupaće veliki broj muzičara OKC-a, Gump Forrest i bendovi TDK, Silence & Feedback, Sumatra i mnogi drugi, a kao i uvijek dešavaće se spontani Jam Session. Svirku ćemo održati u potpuno novom audio-vizuelnom ambijentu kluba OKC-a. Sat za planetu je globalna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena kojoj se 2007. godine, kada je prvi put organizovana, pridružio veliki broj pojedinaca, organizacija i gradova, tako da su 2013. godine svjetlo na sat vremena iskljucili građani iz 7000 gradova i 152 nacije na svijetu. U subotu, 29. marta 2014. godine u 20:30h, gradovi širom svijeta će po osmi put učestvovati u akciji, gašenjem svijetla na 60 minuta i time još jednom poslati snažnu poruku da ipak možemo nešto preduzeti u cilju ublažavanja klimatskih promjena, ali i skrenuti pažnju na posljedice prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa. Ove godine animirani heroj Spajdermen je glavni ambasador kampanje koji nosi poruku mladim generacijama, ali i onim malo starijim, da svaki pojedinac treba da bude heroj, štiteći našu Planetu malim stvarima koje svakodnevno obavljamo, na odgovorniji način. Razlika ovog Sata za planetu u odnosu na prethodne kampanje: Ove godine, je postavljena digitalna platforma (https://earthhourblue.crowdonomic.com) na kojoj građani mogu glasati ili uplatiti simboličnu donaciju kojom će moći stati u zaštitu Amazonskih šuma kao najveće fabrike kiseonika, vode i živog svijeta, Velikog korala u Australiji ili spasiti vise od 700ha šuma na Madagaskaru…Prvi put građani svijeta su organizovani da konkretno daju podršku velikim planetarnim programima koji utiču na smanjenje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena. 29.mart, 19h. Klub OKC-a, ulaz slobodan

2014-03-29 19:00:00

Reciklaza: pozitivno i negativno

Debata/diskusija o reciklazi i pozitivnim i negativnim aspektima. Americki Ugao Podgorica KIC Bude Tomovica Podgorica

2014-03-29 20:30:00

Sat za planetu - Podgorica

NVO Green Home i Svjetski fond za prirodu organizuju kampanju Sat za planetu u Crnoj Gori, čime se po peti put naša zemlja pridružuje globalnoj kampanji za borbu protiv klimatskih promjena. U subotu, 29. marta 2014. godine u 20:30h, preko 7500 gradova širom svijeta će učestvovati u akciji, gašenjem svijetla na 60 minuta i time još jednom poslati snažnu poruku da su spremni nešto preduzeti u cilju ublažavanja klimatskih promjena. Svrha kampanje je da se animira svaki pojedinac da učini male korake za očuvanje prirode i promjeni svakodnevne navike koje doprinose zagađivanju, prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa i ugrožavanju živog svijeta i zdravlja ljudi. Centralni događaj u Crnoj Gori kojim će se obilježiti Sat za planetu je na Trgu Republike u Podgorici, uz simbolično gašenje rasvjete na licu mjesta i mostu Milenijum, u periodu od 20.30h do 21.30h. Tokom 60 minuta u mraku, na trgu će biti organizovane dječije recitacije, performans plesačice sa vatrom i koncert benda Zoon politikon. Za najmlađe upriličen je i balonarski let kojim će se označiti početak Sata za planetu, kao i prigodne instalacije od svijeća. Pored Podgorice, kampanja će biti organizovana u gradovima Herceg Novi, Pljevlja, Nikšić u organizaciji lokalnih NVO koje su nam se pridružile. Mnogobrojni akteri su prepoznali značaj ove inicijative i odlučili se pridružiti i podržati inicijativu na društveno koristan način. Tako je Sat za planetu ove godine dobio važnu podršku od strane Javnog prevoza Podgorica, koji će u subotu 29. marta besplatno voziti građane Podgorice u periodu od 20.30 – 21.30h, u cijeloj gradskoj zoni i na svim svojim linijama, dajući simbolični doprinos za čistiju i zdraviju budućnost Podgorice. U autobusima javnog prevoza Green Home će u poslednjoj sedmici, postaviti informativne panele o koristima koje građani ostvaruju vozeći se javnim prevozom, kao i osnovne informacije o kampanji. Takođe je dogovoreno da u saradnji sa javnim servisom i bioskopom Cineplexx bude emitovan promotivni video akcije Sat za Planetu prije prikazivanja filma tj. u programu, kao i da budu poslate SMS poruke preko crnogorskog T-mobile operatera kako bi se što veći broj građana informisao o ovom događaju. Za društveno odgovorno poslovanje se odlučio i Delta City, kroz tehničku pomoć centralnog događaja. Kampanja je u punom jeku i ove sedmice, tokom koje volonteri NVO Green Home u saradnji sa vaspitno obrazovnim ustanovama održavaju radionice za djecu u Osnovnoj Školi "Pavle Rovinski" i Predškolskim Ustanovama "Suncokrili", "Đina Vrbica" na temu klimatskih promjena, što će se nastaviti i u narednoj sedmici. Saradnja će biti nastavljena i intezivirana sa Ministarstvom Održivog razvoja i turizma, Glavnim gradom Podgorica, Medijima, vaspitno obrazovnim institucijama, opštinama, kompanijama, kao i pojedinacima koji žele učestvovati u Satu za našu planetu, zbog čega i ovom prilikom želimo pozvati sve građane da nam se pridruže na događaju 29. marta i odluče promijeniti one navike koje značajno doprinose klimatskim promjenama.

2014-03-29 20:30:00

Sat za planetu - Niksic

ALFA Centar se prikljucuje globalnoj akciji "Sat za planetu". Del Boy Pub Niksic Vece pod svijecama uz zvuke gitare sa Ivanom Bojovicem.

2014-03-29 20:30:00

Sat za planetu - Tivat

U subotu 29. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova izgasiće se javna rasvjeta u Ulici II dalmatinske i na Pinama, na ovaj način opština Tivat će podržati globalnu kampanju za borbu protiv klimatskih promjena “Sat za Planetu”.

2014-03-29 20:30:00

Sat za planetu - Kotor

Detalji akcije u prilozenom :)

2014-03-30 09:00:00

Ciscenje austrougarske staze

Eko_ME Planinarski klub Pestingrad, Opstina Tivat

2014-03-30 12:30:00

Critical Mass

Biciklo.me organizuje Critical Mass voznju 30. Marta u 12:30.

2014-03-31 08:00:00

Instant foto takmičenje

Zadovoljstvo nam je da vam prestavimo Instant foto takmičenje za Spring Alive učesnike, koje će biti održano na Flicker stranici. Spring Alive instant foto takmičenje je adresirano na sve male tragače za proljećem. Za učešće jednostavno registrujte vaše prvo proljećno posmatranje na Spring Alive vebsajt i pošaljite fotografiju, koju ste napraili, na Flicker i podijelite ja na Spring Alive grupu u odgovarajućem vremenskom roku. Prvi dio takmičenja trebalo bi da počne 31. marta. Treba da podijelite vašu najbolju fotografiju divlje ptice između 31. marta i 3. Aprila. Vaša fotografija trebalo bi da se zove “Instant foto takmičenje, I dio”, uključujući datum kada ste je dodali i podijelili u Spring Alive grupi, kao i godine autora. Prvih 10 učesnika biće nagrađeni. Za vise informacija pročitajte na pravilima takmičenja. Koordinator projekta “Spring Alive-Proljeće Uživo“ za Crnu Goru Centar za zaštitu i proučavanja ptica-CZIP Piperska 370A, 81 000 Podgorica Tel: +382 67 728 979; E-mail: jelena.delic@czip.me Website: www.birdwatchingmn.org

2014-04-01 00:23:00

Eko patrolama u zaštitu ribljeg fonda u rijekama Podgorice

Vise od mjesec dana volonteri NVO "Za vode Podgorice” patroliraju rijekama Podgorica da zastite ribu od krivolovaca. Pridruzite se akcijama i patrolama. Nikole Novovica Predjenika NVO "Za vode Podgorice" info@zavodepodgorice.com

2014-04-01 08:00:00

Slatkiš za djecu iz Bijele

Vjerujemo da ste već bili u prilici da čujete za najveću studentsku humanitarnu akciju koju organizuje Savez studenata Ekonomskog fakulteta (SSEF). Ove godine obilježavamo jubilej - 10 godina humanitarne akcije "Slatkiš za djecu iz Bijele". Ponosni smo na to što je ova akcija, čiji je slogan "Njihov osmijeh vrijedi više", prerasla u tradiciju kojom se mogu ponositi svi studenti, kako Ekonomskog, tako i ostalih fakulteta, a od ove godine i mlađe generacije - srednjoškolci i osnovci koji su uzeli učešće u projektu! Mi smo spremni, a ti? Na koji način možete uzeti učešće u najvećoj studentskoj humanitarnoj akciji? Akcija prikupljanja slatkiša, robe, igračaka, školskog pribora i ostalih stvari za djecu biće organizovana 01.04.2014. u periodu od 08:00 do 19:00 na ulazu ispred: - Ekonomskog fakulteta u Podgorici - Ekonomskog fakulteta u Bijelom Polju - Pravnog fakulteta u Podgorici - Građevinskog fakulteta u Podgorici - Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici - Mašinskog fakulteta u Podgorici - Prirodno- matematičkog fakulteta u Podgorici - Medicinskog fakulteta u Podgorici - Arhitektonskog fakulteta u Podgorici - Metalurško tehnološkog fakulteta u Podgorici - Univerziteta Donja Gorica (UDG) - Fakulteta za državne i evropske studije (FDES) - Fakulteta za pomorstvo u Kotoru - Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici - Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ u Podgorici - Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici - Gimnazije „25.maj“ u Tuzima - Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu - Gimnazije ’’Braća Selić’’ u Kolašinu - Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru - Gimnazije “Panto Mališić” u Beranama - Srednje Medicinske Škole u Beranama - Gimnazije “Miloje Dobrašinović” u Bijelom Polju - Srednje Elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju - Srednje Stručne škole u Bijelom Polju - Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” u Budvi - Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću - Srednje mješovite škole “Bratstvo jedinstvo” u Ulcinju - Osnovne škole “Oktoih” u Podgorici - PLAVOG DVORA u Podgorici gdje će se "naplaćivati" ulazak u ove ustanove, a ulaznica će biti upravo slatkiš, robica, igračka, školski pribor... VAŽNA NAPOMENA: U ovoj humanitarnoj akciji se NE PRIKUPLJA NOVAC! Realizaciji ovog događaja značajan doprinos daju Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao i sve studentske organizacije i navedene srednje i osnovne škole u Crnoj Gori. POSTS

2014-04-01 08:00:00

Eko kviz "Ja Znam!"

Konkurs za eko kviz „Ja znam!” Na konkursu za eko kviz se mogu prijaviti svi zainteresovani učenici srednjih škola. Prijava se vrši na način što ćete na naš e-mail: ayen-ben@t-com.me dostaviti kratke podatke o vama: •Ime i prezime •Škola/smjer/razred •Kontakt telefon •Razlozi vaše motivacije Konkurs je otvoren do 15. aprila 2014. godine. Društvo mladih ekologa Nikšić će prijavljene kandidate blagovremeno obavijestiti o terminu eko kviza koji je planiran za kraj aprila. Eko kviz podrazumijeva individualne testove znanja na teme: •Ekologija i zaštita životne sredine •Priroda Nikšića i okoline •Priroda Crne Gore Najboljih 25 takmičara na eko kvizu „Ja znam!” stiče pravo na besplatni eko kamp koji se planira realizovati krajem juna, gdje će biti organizovana ljetnja škola ekologije... Za dodatne informacije pogledajte na http://dmen.wordpress.com/edukacija/ Kviz se realizuje u okviru projekta "Eko edukacija i ljetnja škola ekologije" koji je finansijski podržan na prošlogodišnjem Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Društvo Mladih Ekologa Nikšić

2014-04-01 09:00:00

Ciscenje i uredjenje planinarskih staza Vrmac

Akcija ciscenje i uredjenje planinarskih staza Vrmac na teritoriji opstine Tivat. Biljana Krivokapić Opština Tivat Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Trg Magnolija 1 tel: 382 661 331 e-mail: urban-tivat@t-com.me www.opstinativat.com

2014-04-01 16:59:56

Konkurs za izbor najbolje uredjenog dvorista ili kvarta, Niksic

Drustvo mladih ekologa Niksic

2014-04-02 08:00:00

Seminar "Praćenje javnih politika za organizacije civilnog društva sa sjevera Crne Gore" - Kolasin

FORS Montenegro u Kolašinu organizuje trening na temu Praćenje javnih politika za organizacije civilnog društva sa sjevera Crne Gore u okviru projekta koji finansira EU “Inicijativa za zelenu ekonomiju” Veselin Šturanović Izvršni direktor e-mail: vsturanovic@forsmontenegro.org mob: + 382 (0)69 339 876 FORS Montenegro Ivana Milutinovića 10 81400 Nikšić Crna Gora tel/fax: + 382 (0) 40 212 484 www.forsmontenegro.org

2014-04-02 09:00:00

Sense: Ekolosko civilno drustvo u SEE

Regionalni sastanak na temu: Ekolosko civilno drustvo u SEE Po pozivnici.

2014-04-03 09:00:00

Sajam Ekologije, Budva

Poštovani, Pozivamo Vas da uzmete učešće na 20.Sajmu ekologije, koji se od 03. do 05. aprila, odražava na Jadranskom sajmu u Budvi. U istom terminu se održavaju i 40. Sajam hrane i 23. Sajam turizma. Budite zapažen dio poslovne izložbe, zaštite životne sredine i održivog razvoja, I iskoristite popuste koje Jadranski sajam odobrava za izlagače. · Za prijave do 03. marta 2014 god, sajam odobrava popust od 3% · Za cjelokupne avansne uplate do 03. marta 2014god, sajam odobrava popust od 3% U prilogu Vam šaljem pozivno pismo i prijavu. Za sve informacije i sugestije, stojim Vam na raspolaganju. U nadi zajedničke saradnje, srdačan pozdrav. Nada Mirjanić Projekt menađžer Tel: 00382 33 410 405 Fax: 00382 33 451 132 Mob: 00382 69 039 122 Mail: marketing@jadranskisajam.co.me Web: www.adriafair.org

2014-04-04 09:00:00

Akcija uredjenje prostora Tivat

Farbanje velikog devastiranog zida oko Velikog gradskog parka. DANILO KALEZIC PR Manager Adriatic Marinas d.o.o. Porto Montenegro Obala bb 85320 Tivat, Montenegro Telephone +382 32 661 037 Mobile +382 67 221 335 dkalezic@portomontenegro.com www.portomontenegro.com

2014-04-05 09:00:00

Nastavljena akcija "Za ljepši grad, za Bijelo Polje"

U mjestu Popovo prlo na obali rijeke Lim, na kome se godinama nelegalno odlagao otpad i smeće, a ujedno stvarala divlja deponija, uz pomoć JKP Lim, Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, mašinama se otklonio sav otpad. Danas smo zajedno sa volonterima i ekološkom sekcijom Osnovne škole Risto Ratković, postavili klupe, zasadili čemprese, travu i cvijeće. Na ovaj način smo od mjesta koje je korišćeno kao divlja deponija, napravili mjesto koje će Bijelopoljci koristiti za odmor pored rijeke. Na taj način želimo ukazati svima da su obale rijeke Lima bogu date za šetnje, odmore i druženja, a nikako za divlje deponije”, poručila je Senada Mekić iz NVO Euromost.

2014-04-05 10:00:00

Uljepsavanje Gorice, Podgorica

Udruzenje Ljubitelja Gorice nastavljaju sa akcijama sredjivanja i uredjenje Gorice, u 10:00 casova.

2014-04-06 09:00:00

Uredjenje i protiv-pozarna priprema Ljubovica

NVO "Nasa akcija" u radni sa Udruzenjem Ljubitelja Gorice, kao i Zelenilo doo organizuje akciju uredjenja i protivpozarne pripreme parka Ljubovica. Kontakt osoba Patricia Pobric NVO "Nasa akcija nasaakcija@gmail.com 069279331

2014-04-06 09:30:00

Dan opstine - gradjanska akcija ciscenja, Ulcinj

2014-04-07 19:00:00

Svjetski dan zdravlja

World Health Day April 7 - Svjetski dan zdravlja, 7 april Americki ugao Podgorica, predavanje u 19 sati "Kako biti zdrav" - Zdravko Vučinić Kroz predavanje ukratko će biti objašnjeni osnovni zakoni zdravlja kao što su: zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbjegavanje stresa, izlaganje svježem vazduhu i suncu, kvalitetan odmor itd. Kratka biografija: Zdravko Vučinić je direktor i osnivač Instituta za prirodnu medicinu Podgorica, nevladine organizacije koja se bavi promocijom zdravog načina života. Vučinić je i urednik Internet portala o zdravlju BUDITEZDRAVI.info. Vučinić se o zdravim stilovima života obučavao u SAD na nekim od najpoznatijih zdravstveno-edukativnih (lifestyle) centara, među kojima su i BellaVita, Back to Garden i Uchee Pines.

2014-04-08 08:00:00

Treningu “Održivo upravljanje zaštićenim područjima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini”

Pozivamo Vas da učestvujete na trodnevnom treningu “Održivo upravljanje zaštićenim područjima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini” u periodu od 08.04.-10.04.2014 u Tivtu koji se organizuje u okviru projekta „ORNIBA - Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine“,čiju implementaciju u Crnoj Gori vodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u partnerstvu sa Opštinom Tivat i partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine –„Oxfam Italia“, „Naše Ptice“ i „Novi val“. Projekat se implementira u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Trening će se fokusirati na: sadržaj i način implementacije planova upravljanja zaštićenim područjima, primjerima sprovođenja planova upravljanja u zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine (park prirode Hutovo blato) i Evropske unije, kao i na preporuke i smjernice za izradu plana upravljanja specijalnog florističkog faunističkog rezervata Tivatska solila u Crnoj Gori. Cilj treninga je podizanje kapaciteta upravljača zaštićenim područjima i nevladinim organizacija iz oblasti zaštite prirode o održivom upravljanju zaštićenim područjima i razmjena znanja i iskustva između upravljača zaštićenih područja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Takođe, u okviru treninga, u Centru za kulturu Tivat 10.04.2014 sa početkom u 9.30 h biće prikazana lutkarska predstava “Ptice bez granica”, urađena u okviru aktivnosti ORNIBA projekta, koja za cilj ima podizanje svijesti djece i omladine o važnosti očuvanja ptičjih vrsta i borbe protiv krivolova. Radni plan treninga i pozivno pismo se nalaze u prilogu. Cijeneći da bi učešćem na ovom događaju Vaša institucija/organizacija dala značajan doprinos, molimo Vas da nam najkasnije do petka 04.04.2014. potvrdite Vaše učešće putem email-a marija.stanisic@czip.me ili putem telefona 067 879 394. Smještaj i hrana tokom trajanja treninga su obezbjeđeni. Broj mjesta učesnika na treningu je ograničen, tako da pozivamo zainteresovane da se blagovremeno prijave. Srdacan pozdrav, -- Marija Stanišić Project Manager NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore NGO Center for Protection and Research of birds of Montenegro CZIP BirdLife Montenegro Phone: +382 (0)67 879 394+382 (0)67 879 394 E-mail: marija.stanisic@czip.me; czip@czip.me Web page: www.birdwatchingmn.org; www.czip.me Facebook:www.facebook.com/czip.cg?fref=ts Skype:maxmerry

2014-04-08 17:00:00

Radionica "Permakultura - paradigma za novo doba", Podgorica

U utorak, u 17:00 casova u Americkom uglu u Podgorici odrzat ce se radionica "Permakultura - paradigm za novo doba". Permakultura (permanentna agrokultura) je koncept održivog obezbjedjivanja hrane, energije, krova nad glavom i ostalih potreba uz minimalan trud i bez iscrpljivanja Zemljinih resursa. Oslonjena na tri bazična etička principa, brigu o planeti, brigu o ljudima i pravednoj raspodeli, kao i na 12 dizajnerskih principa koji podrazumijevaju kreiranje sistema kopiranjem obrazaca iz prirode, permakultura odgovara na sve izazove modernog doba i daje rješenje za prevazilaženje kriznih okolnosti, a u kojima se planeta već odavno nalazi. Ukratko, permakultura je inovativni okvir za ostvarivanje odrzivog nacina zivota odnosno prakticna metoda za razvijanje humanih, ekoloski skladnih i ekonomski usjpesnih i produktivnih sistema, koji može koristiti svako i svugdje. Predavac: Aleksandrina Vujacic. Osvezenje ce biti obezbijedjeno. Radionicu je omogucila je NVO "Nasa akcija" i NVO "Inzinjerski Pedogoski Forum".

2014-04-09 14:00:00

Prezentacija projekta "Let's Do It Montenegro", Podgorica

Na Građevinskom fakultetu u Podgorici će se, u srijedu, 9-og Aprila, u sali 103, s početkom u 14h, održati prezentacija ,,Let’s Do It Montenegro”, akcije čišćenja crnogorske obale. Dobrodošli!

2014-04-09 17:00:00

Radionica "Permakultura - paradigma za novo doba", Cetinje

U srijedu, u 17:00 casova u Americkom uglu u Cetinju odrzat ce se radionica "Permakultura - paradigm za novo doba". Permakultura (permanentna agrokultura) je koncept održivog obezbjedjivanja hrane, energije, krova nad glavom i ostalih potreba uz minimalan trud i bez iscrpljivanja Zemljinih resursa. Oslonjena na tri bazična etička principa, brigu o planeti, brigu o ljudima i pravednoj raspodeli, kao i na 12 dizajnerskih principa koji podrazumijevaju kreiranje sistema kopiranjem obrazaca iz prirode, permakultura odgovara na sve izazove modernog doba i daje rješenje za prevazilaženje kriznih okolnosti, a u kojima se planeta već odavno nalazi. Ukratko, permakultura je inovativni okvir za ostvarivanje odrzivog nacina zivota odnosno prakticna metoda za razvijanje humanih, ekoloski skladnih i ekonomski usjpesnih i produktivnih sistema, koji može koristiti svako i svugdje. Predavac: Aleksandrina Vujacic. Osvezenje ce biti obezbijedjeno. Radionicu je omogucila je NVO "Nasa akcija" i NVO "Inzinjerski Pedogoski Forum".

Mjesec Planete Zemlje 2014/Earth month 2014

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close