PERU TIJDLIJN

PERU TIJDLIJN

0200 BC-12-01 00:00:00

Pre Inca

Duizenden jaren voor Christus woonden er al mensen in Peru. Deze periode wordt de pre-Inca tijd genoemd. Er zijn nog heel veel overblijfselen gevonden uit deze tijd waaruit blijkt dat er al een heel ‘rijke’ cultuur was. Er werden piramides en tempels gebouwd en er was een telsysteem. Dit alles werd later door de Inca’s overgenomen en verbeterd.

1200-12-01 04:10:13

Inca

Van de 13e tot en met de 16de eeuw leefden er Inca’s in Peru. Ze bouwden hele ingewikkelde gebouwen en wisten veel van politiek, religie, sterrenkunde en kunst. De Inca's zijn alleen de leiders van het rijk, de keizerlijke familie. De absolute leider van het volk was de Sapa Inca wat in het Quechua 'Enige Inca' betekent. Hij was de directe afstammeling van de zon, en dat maakte hem een god. Belangrijke kenmerken van de Incacultuur zijn haar eigen taal (Quechua) en het aanbidden van Moeder Aarde (‘Pachamama’ in het Quechua) en andere natuurgoden, zoals bergen, rivieren en de zon, maan en sterren. Een van de belangrijke goden die door de Inca’s wordt vereerd is de Zonnegod Inti.

1450-11-25 22:51:28

Machu Picchu

Bouw van de stad Machu Picchu

1492-12-01 00:00:00

Christoffel Columbus

Ontdekking van Amerika

1532-12-01 18:58:58

Spaanse kolonie

Columbus ontdekte bij toeval Amerika op 12 oktober 1492. Hij was eigenlijk op zoek naar Indië. Daarom gaf hij ook de naam indianen aan de bevolkingsgroepen die hij tijdens zijn ontdekkingstocht tegenkwam. Nadat Columbus Amerika heeft ontdekt, voeren er veel Spanjaarden en Portugezen naar de ‘Nieuwe Wereld’. Rond 1532 veroverden de Spanjaarden Peru en brachten het Incarijk ten val. Peru werd een Spaanse kolonie. De officiële taal was vanaf nu Spaans en het Katholieke geloof werd aan de indiaanse bevolking opgedrongen. De Spanjaarden wilden vooral goud en zilver ontginnen om dat naar Spanje te vervoeren. De indianen werden als slaven gebruikt om in de mijnen te gaan werken. In minder dan 100 jaar werd de helft van de indianen gedood door oorlog, honger, ziekten en slavenwerk. Omdat zoveel indianen gestorven waren, haalden de Spanjaarden arbeidskrachten uit Afrika om in Zuid-Amerika slaaf te werken.

1821-07-18 17:52:52

Simon Bolivar

Eerste president

1821-08-26 18:58:58

Peru onafhankelijk

Op 28 juli 1821 werd Peru onafhankelijk. Spanje was zijn kolonie kwijt. Simon Bolivar werd de eerste leider van de Peruaanse Republiek. Na hem volgden nog vele andere presidenten en dictatoren. Wie is er vandaag de president van Peru? De ‘Fiestas Patrias’ in juli zijn de nationale festiviteiten die jaarlijks worden gevierd ter herdenking van die onafhankelijkheid. In de vroege ochtend klinken er dan traditioneel kanonschoten en in een ceremonie wordt de Peruaanse vlag gehesen.

1914-12-01 00:00:00

Wereldoorlog 1 en 2

Tijdens WO I verbreekt Peru de diplomatieke betrekkingen met Duitsland. Deze oorlog had een rollercoastereffect op de Peruaanse economie omdat de exportmarkt van suiker, katoen, olie en koper stil viel. Na de oorlog werd er door buitenlandse investeerders veel geld in de koper- en zinkindustrie gestopt, maar dit geld kwam terecht bij een kleine minderheid . Dit leidde tot veel onvrede. Tijdens WO II was Peru bondgenoot van de VS en werden er willekeurig Peruanen met een Japanse achtergrond opgepakt om te deporteren naar de VS. Dit naar aanleiding van de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in 1941.

1968-12-01 18:58:58

Peru vandaag

De laatste 50 jaar is er over heel de wereld veel veranderd. Ook in Peru. We slaan onze computer open en we zijn in contact met eender wie ter wereld als we dat willen. We stappen in een vliegtuig en staan binnen één dag aan de andere kant van de wereld. Vroeger was dit allemaal niet zo gemakkelijk. Transport was toen veel duurder en er waren haast nog geen moderne communicatiemiddelen. We noemen dit proces globalisering: het wereldwijd worden. Dit zorgt er ook voor dat het kan lijken dat heel de wereld naar dezelfde muziek luistert of dezelfde hamburgers eet bij McDonalds.

1980-08-26 18:58:58

Burgeroorlog

Tussen 1980 en 2000 woedde er in Peru een burgeroorlog tussen gewapende groepen en het Peruaanse leger. Eén van die groepen was het Lichtend Pad. Deze terroristische organisatie gebruikte veel geweld. Er zijn toen onder de boerenbevolking duizenden doden gevallen. Het geweld is tegenwoordig sterk verminderd maar het Lichtend Pad laat nog van zich horen en houdt zich nu vooral bezig met de handel in cocaïne.

2021-07-28 17:52:52

Pedro Castillo

Pedro Castillo is de huidige president van Peru. In Peru is een president doorgaans 5 jaar aan de macht. Een president kan voor een tweede ambtstermijn verkozen worden, maar geen derde keer.

PERU TIJDLIJN

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close