Els escriptors grecs i llatins dels carrers de Barcelona

Fris cronològic dels escriptors clàssics que trobem a Barcelona

0004 BC-01-01 13:15:51

Sèneca

Sèneca 4aC - 65aC fou un filòsof romà, polític, dramaturg de l'edat d'argent de la literatura llatina. Sèneca va escriure moltes obres, entre elles tragèdies i diàlegs. Les obres de Sèneca foren molt estudiades en les universitats medievals europees, i van influir molt en la tragèdia renaixentista, especialment en la literatura de l'Anglaterra isabelina.

0039-11-13 13:15:51

Marc Anneu Lucà

Marc Anneo Lucano (en llatí, Marcus Annaeus Lucanus) Va néixer el 3 de novembre de l'any 39 d. C. a la ciutat de Corduba, capital de la Bètica a Hispània (avui Còrdova, Espanya). Educat a Roma, al principi va gaudir del favor de l'emperador Neró, però més tard se li va prohibir, per ordre imperial, escriure més poesia. Mogut per la rancúnia, Lucà va participar en una conspiració contra Neró. En descobrir la trama, l'emperador li va ordenar que es suïcidés. L'única obra que es conserva de Lucà és la inacabada Bellum Civile, més coneguda com la Farsalia, un poema èpic en deu volums sobre la guerra civil entre els generals Cayo Julio César i Pompeu el Gran. Aquest poema és únic a l'èpica llatina pel fet de no reconèixer la intervenció divina en el curs dels esdeveniments històrics. La Farsalia va ser una obra molt llegida durant l'edat mitjana i d'ella es van fer diverses traduccions al castellà.

0070 BC-01-01 13:15:51

Virgili

Virgili, fill del terrissaire Maró i d'una dona lliberta, anomenada Magia. El pare, home laboriós i intel·ligent, pogué recollir una petita fortuna, a força de treballs i privacions, cosa que li va permetre donar al fill una educació esmerçada. Virgili estudià a Cremona fins als disset anys; el 15 d'octubre de 699 de la fundació de Roma vestí la toga viril i passà a Milà a continuar els seus estudis. Una any després el trobem a Nàpols dedicat al ple coneixement dels autors grecs, especialment d'Homer, Teòcrit[text imprecís] i Hesíode, els quals va saber assimilar correctament, tal com es pot veure en les seues obres. També estudià quelcom de medicina, cosmologia, matemàtiques i filosofia. Adquirint, així doncs, una cultura molt universal i selecta, i sobresortint en el difícil art de saber utilitzar allò que s'ha aprés per aplicar-ho amb tota oportunitat en tots els casos en què una descripció o una simple menció d'un tema científic podia donar relleu o interès a llurs descripcions o enumeracions poètiques.

0223 BC-09-04 00:00:00

Ciceró

Marc Tul·li Ciceró (Arpinum, 106 aC - Formia, 43 aC) fou un polític, filòsof, escriptor i orador de l'antiga Roma. Es coneix de la seva vida gràcies a la biografia que d'ell va escriure Plutarc, a les seves abundants epístoles -que encara es conserven- i al zel dels humanistes del s.XV i XVI que varen copiar els rars manuscrits dels seus discursos i obres.

0287 BC-01-01 13:15:51

Arquimedes

Arquimedes de Siracusa (Siracusa (Sicília) 287 aC - 212 aC) va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. Encara que es coneixen pocs detalls de la seva vida, és considerat un dels científics més importants de l'antiguitat clàssica. Entre els seus avenços en física es troben els seus fonaments en hidrostàtica, estàtica i l'explicació del principi de la palanca. És reconegut per haver dissenyat innovadores màquines, incloent armes de setge i el cargol d'Arquimedes, que porta el seu nom. Experiments moderns han provat afirmacions que Arquimedes va dissenyar màquines capaces de treure vaixells enemics de l'aigua i calar foc utilitzant una sèrie de miralls.

0365 BC-01-01 13:15:51

Euclides

Euclides (en grec: Εὐκλείδης), també conegut com Euclides d'Alexandria (c. 365 – 275 aC) fou un matemàtic grec, conegut en el dia d'avui com "el pare de la geometria". Va néixer a Alexandria (Egipte), visqué en temps de Ptolemeu I Sòter i va estudiar a l'escola d'Alexandria. Fou el fundador de l'escola de matemàtiques de la ciutat. El seu treball més famós fou els Elements, considerat sovint el llibre de text de més èxit de la Història. S'hi dedueixen les propietats dels objectes geomètrics i dels nombres naturals a partir d'un petit conjunt d'axiomes. També va escriure sobre perspectiva, seccions còniques, geometria esfèrica i teoria de nombres.

0384 BC-01-01 13:15:51

Aristòtil

Aristòtil va ser un filòsof grec, que va néixer en Estagira el 384 aC i va morir en Eubea el 322 aC. Aristòtil savia filosofia, biologia, matemàtiques i psicologia. Va fer obres sobre ètica, lógica, metafísica, estética, etc.

0427 BC-03-21 13:15:51

Plató

Plató, (Πλάτων Plátōn en grec, Aflatun en àrab) (ca. 21 de maig de 427 aC - 347 aC) va ser un filòsof d'immensa influència en la Grècia clàssica. Va ser deixeble de Cràtil i de Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. En comparació amb altres socràtics, és anomenat el sòcratic major. El seu treball més important va ser La República (Grec Politeia, 'ciutat') en el qual subratlla la seva visió d'un estat "ideal". També va escriure Lleis i diversos diàlegs que tenen com a figura central el personatge Sòcrates.

0470 BC-01-01 13:15:51

Sòcrates

Sòcrates va ser un personatge molt peculiar, ja que normalment els filòsofs que es podien permetre el “luxe” de passar la seva vida filosofant eren rics, en el seu cas, no era així. Va rebutjar l’escriptura, la veia com un mètode que faria que les persones olvidessin, deixessin de banda el diàleg, pel fet que en aquells temps, tot el que es sabia era perquè algú t’ho havia explicat i tu ho havies memoritzat. Per això no va escriure res, va ser conegut pels diàlegs del seu alumne/deixeple més destacat; Plató. Era humil, en el sentit d'arribar a acceptar la seva pròpia ignorància, cosa que el feia més savi encara. Tot i que ell no es veia capaç d’extreure coneixement d’ell mateix, creia que el que sí podia fer era ajudar als altres a treure’l a traves del mètode socràtric; refutació + maièutica. Tenia un ideal de justicia molt determinat; creia en l’intel·lectualisme moral, es a dir, creia que una persona savia, pel fet de ésser savia era bona i per tant seria també justa. Sòcrates sigué condemnat amb la pena de mort acusat dels càrrecs de corrupció dels joves i difamació. Va haver de pendre's la cicuta. Va morir amb la conciència tranquil·la ja que sabia que no havia comès cap injustícia. Sòcrates va ser i encara és un personatge molt important a la filosofia, ja que les seves idees van trencar a la societat de la seva época. Va marcar una etapa.

0582 BC-01-01 13:15:51

Pitàgores

Pitàgores a ser un filòsof i matemàtic greg. Va nèixer a l'illa de Samos, i ja des de molt jove va viatjar molt per Egipte, Mesopotàmia i probablement també la Índia, a partir dels quals va assimilar molt coneixements matemàtics, astronòmics i religiosos. Va ser el que va inventar el Teorema de Pitàgores.

0675 BC-01-01 13:15:51

Isop

Isop o Esop (Αἴσωπος) va ser un escriptor de faules grec que va viure al segle VII aC i del que se'n desconeix la data exacta del naixement i la mort. Es conta d'Isop que va nàixer esclau. Les seves faules varen ser recuperades per Demetri de Falèron cap al 300 aC. Hi hagué diverses traduccions de l'obra en català a partir del 1550 (amb el títol Libre del savi he clarissim fabulador Ysop estampat a Barcelona per Joan Carles Amorós), de les quals destaquen la d'Antoni Bulbena i Tosell el 1893 i sobretot la de Ramon Miquel i Planas a partir de les traduccions més antigues. Una de les traduccions més recents és la de Montserrat Ros el 1989. L'obra d'Isop generà una descendència prolífica com ara els Isopets, una mena de llibre escolar, compendi de les faules d'aquest autor. Algunes de les faules més famoses son: - La cigala i la formiga. - El noi que va cridar llop. - El gos i l'os. - El corb i la guineu. - La guineu i el raïm. - El ratolí i el lleó. - La llebre i la tortuga. - El roure i la canya.

0750 BC-01-01 13:15:51

Homer

Homer (en grec antic Ὅμηρος) va viure durant el segle VI aC a Grècia, es creu que va néixer a Quios o a Esmirna, a Jònia. Segons la llegenda (no se sap del cert si Homer va existir realment), va ser l’autor de la Ilíada i de l’Odissea, les obres èpiques més importants de Grècia i de la literatura universal. Per una banda, algunes fonts expliquen que Homer va ser un rapsode cec i pobre i que recorria diverses ciutats recitant poemes èpics que explicaven les gestes d’herois. Però per l’altra banda, alguns crítics sobretot de l’època moderna han posat en dubte l’existència d’Homer com a únic escriptor de les dues grans obres èpiques gregues. A l’actualitat, la major part dels investigadors estan d’acord en afirmar que Homer va existir, però dubten de que sigui l’únic autor de la Ilíada i de l’Odissea.

Els escriptors grecs i llatins dels carrers de Barcelona

Launch
Copy this timeline Login to copy this timeline 3d Game mode

Contact us

We'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.

Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.

We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.

You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.

If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com

Close

Edit this timeline

Enter your name and the secret word given to you by the timeline's owner.

3-40 true Name must be at least three characters
3-40 true You need a secret word to edit this timeline

Checking details

Please check details and try again

Go
Close